Unohdettu perhepäivähoito – Hoitotädit vastaavat: “Kun vanhemmat kysyvät kaupungilta hoitopaikkoja, yksityisiä perhepäivähoitajia ei edes mainita”

Unohdettu perhepäivähoito –  Hoitotädit vastaavat: “Kun vanhemmat kysyvät kaupungilta hoitopaikkoja, yksityisiä perhepäivähoitajia ei edes mainita”
Lahden Kunnaksessa yksityisyrittäjänä toimivat perhepäivähoitajat Sofia Jokela (vas.) Nina Jantunen (oik.)

Perhepäivähoitajat työkentelevät yksityisyrittäjinä omissa kodeissaan pienen lapsiryhmän kanssa. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle kodinomaisen, kiireettömän ja yksilöllisen kasvuympäristön, jota monet vanhemmat suuresti arvostavat.

Yksikään yksityinen perhepäivähoitaja tai ryhmäperhepäiväkoti ei ole palveluseteliyrittäjä, kertoo Lahdessa toimiva yksityinen perhepäivähoitaja Minna Lampinen Uusi Lahti- lehdessä.

On hyvin kuntakohtaista, miten pienet yksityiset perhepäivähoitajat työtään tekevät. Lampinen valittiin Lahden kaupunginvaltuustoon vuonna 2017 jossa kertomansa mukaan ensimmäisessä kokouksessa toivoi päätöksissä muistettavan myös perhepäivähoito.

“Valtuuston talousarviokokouksessa, missä palvelusetelistä päätettiin, kirjattiin, että myös pienet alan toimijat on otettava huomioon. Toisin kävi. Varhaiskasvatuslaki edellyttää tänä päivänä paljon meiltä perhepäivähoitajilta. Pitkälti samoja asioita kuin muiltakin varhaiskasvattajilta niin koulutuksen kuin toiminnan suhteen. Silti meitä kohdellaan edelleen kaupungin toimesta epätasa-arvoisesti suhteessa muihin alan yrittäjiin”, kertoo Lampinen

Kaupungin ohjeistus toista

Lahden kaupungin sivuilla kuitenkin mainitaan, että perhe voi hakea ja saada palvelusetelin järjestääkseen 0-5 -vuotiaan lapsensa varhaiskasvatuksen yksityisessä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa.

Perhepäivähoitajat voivat itse hakeutua kaupungin ohjeistuksen mukaan palvelusetelin piiriin. Palvelusetelituottajaksi voi hakea yksityinen päiväkoti tai perhepäivähoitaja oman harkintansa ja aikataulunsa mukaan. Hakemus jätetään sähköisesti, ja samaa hakemusta käyttävät yksityiset päiväkodit, perhepäiväkodit, sekä perhepäivähoitajat.

Ennen palveluntuottajaksi hyväksymistä kaupunki kuitenkin varmistaa, että palveluntuottajan ilmoitus yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen tuottamisesta on ajantasainen ja että päätös on merkitty aluehallintoviraston rekisteriin.

Lisäksi palvelusetelituottaja noudattaa toiminnassaan Lahden kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen palvelusetelisääntökirjan ehtoja.

Yksityisten varhaiskasvattajien mahdotona täyttää palvelusetelin ehtoja

Ruuhkavuodet toimitus haastatteli Lahden seudun Yksityiset Päivähoitajat ry puheenjohtaja Nina Jantusta ja sihteeri Sofia Jokelaa.

Yksityiset varhaiskasvattajat kertoivat, että tällä hetkellä on toimittava kunta- ja hoitolisällä. Palveluseteliyrittäjäksi ryhtyminen on mahdotonta, koska mm. seuraavat ehdot ovat epärealistiset yksinyrittäjälle:– Eriarvoinen asema päiväkoteihin nähden hoitoaikojen tarjoamisessa. Yksinyrittäjä ei mitenkään voi tarjota hoitoa arkipäivisin, -iltaisin ja viikonloppuisin.– Palvelusetelin määrään vaikuttaa lapsen ikä. Perhepäivähoidossa voi samanaikaisesti olla paikalla korkeintaan neljä lasta riippumatta lapsen iästä. Tämän takia yli 3-vuotiaiden palveluseteli ei voi perhepäivähoidossa olla pienempi kuin alle 3-vuotiaiden.– Loma-ajan hoidon järjestäminen ja maksullisuus. Jos perhe tarvitsee hoitoa myös kesälomakuukautena (heinäkuu), on perhepäivähoitaja velvollinen järjestämään lapselle hoidon lomansa ajalle ja myös maksamaan sen.– Yrittäjän päätösvalta ehdoissa ja maksuissa. Jos ehdoista ja palvelusetelin määrästä päästään yhteisymmärrykseen ja yksityiset perhepäivähoitajat siirtyvät palveluseteliyrittäjiksi, saa kaupunki täyden päätösvallan yksityisiin perhepäivähoitajiin.

Epäkohtana olematon yhteys kuntaan/kaupunkiin

Jantunen ja Jokela kertovat yhteistyön kaupungin kanssa olevan olematonta.

“Kun vanhemmat kysyvät kaupungilta hoitopaikkoja, yksityisiä perhepäivähoitajia ei edes mainita. Lisäksi varahoidon järjestäminen on haastavaa osalle yrittäjistä”, kertovat hoitajat.

Korona tuo tällä hetkellä haasteita myös yksinyrittäjien sosiaaliseen kanssakäymiseen, kun tapahtumat ja koulutukset on peruttu, sekä kerhot ja sisäleikkipaikat suljettu.

Vanhempien arvostama ja opetushallituksen suosittelema

Tutkielman mukaan perhepäivähoidon vahvuuksia ovat pieni ryhmä, pysyvä hoitosuhde, läheinen yhteistyö vanhempien kanssa, sekä yksilöllinen hoiva ja huomio.

Lapsen tarpeista lähtevä perushoito sekä rauhallinen ja kodinomainen ympäristö houkuttelevat vanhempia viemään pienen lapsen perhepäivähoitoon vanhempainvapaiden loputtua.

Myös opetushallitus kertoo perhepäivähoidolla olevan pitkä historia osana suomalaista päivähoitoa ja varhaiskasvatusta. Perhepäivähoito tulee opetushallituksen mukaan pitää yhtenä varhaiskasvatuksen toimintamuotona, sekä pitää hyödynnettävissä olevana lähtökohtana perhepäivähoidon kehittämistyölle.

“Jokainen päivä ja lapsi on erilainen – oppiminen ei lopu koskaan.

Meillä on suuri merkitys lasten tulevaisuuteen. Teemme työtä, jossa

ilmapiiri on taatusti aito – ei näytelmää, vaan täynnä rehellisiä tunteita”
, kertovat Nina ja Sofia.

Kahden yksityisen perhepäivähoitajan arkea voi seurata Instagramista tililtä @parashoitopaikka


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus