Ikimuistoinen pääsiäinen lasten kanssa: mämmimutakakkua ja luonnollisesti värjättyjä munia

Vanhanajan pääsiäisherkku mämmi kuuluu myös moderniin pääsiäispöytään. Pääsiäisenä suomalaiset syövät aivan valtavan määrän mämmiä – yli kaksi miljoonaa kiloa! Kakkupalan herkuteltua voikin värjätä munia, luonnollisesti.
Pääsiäisenä kannattaa kokeilla mämmillä maustettua mutakakkua. Mämmi antaa suklaiselle mutakakulle maltaisen maun ja herkullista uutta mehevyyttä.
Vain kolme ainesta: nopea, helpompi, maukkain!
Vain kolmesta aineksesta valmistettu kakku valmistuu nopeasti, joka on lapsiperheissä aina kiitelty ominausuus.
Resepti on julkaistu alunperin Yhteishyvän-reseptikirjastossa:
100 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
1/2 pakettia (n. 700 g) mämmiä
5 kpl kananmunaa
Valmistus: Säädä uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat kevyesti voilla tai öljyllä.
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, välillä sekoitellen. Sekoita mämmi suklaasulaan.
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset mämmi-suklaaseokseen. Vatkaa valkuaisen puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto hellästi käännellen mämmiseokseen.
Levitä kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Koristele halutessasi tomusokerilla, ja tatjoile vaikka vanilijajäätelön kera!
Luonnollisesti värjättyjä kananmunia ilman kemikaaleja
Pääsiäisenä on tavallista, että kananmunia koristella koko perheen voimin. Tapoja värjäykseen on monia vesiväreistä tusseihin!
Munia voi värjätä luonteisesti myös täysin ilman kemikaaleja. Värjääminen ei vaadi erikseen ostettavia värejä, vaan aineetlöytyy monen kotoa jo valmiina.
Lasten kanssa voi värjätä niin raakoja, että keitettyjä kananmunia luonnon omilla väreillä. luonnonvärein. Kananmunien värjääminen sujuu nopeasti ja vaivattomasti.
Kurkkaa alta vinkit värjäykseen!
Punainen muna: 1 punajuuri, 2 rkl etikkaa ja kiehuvaa vettä.
Oranssi muna: 6 sipulinkuorta, 3 tl etikkaa ja kiehuvaa vettä.
Sininen muna: 2,25 dl mustikoita ja kiehuvaa vettä.
Keltainen muna: 2 rkl kurkumaa, 2 tl etikkaa ja kiehuvaa
Lila muna: Punakaali, 3 tl etikkaa ja kiehuvaa vettä.
Punaoranssi muna: 2 rkl paprikajauhetta, 2 tl etikkaa ja kiehuvaa vettä.
Ruskea muna: Kahvia ja 1 rkl etikkaa. Ruskean värin saa helpoiten kaatamalla kahvia ja etikkaa tavalliseen kuppiin.
Laita kananmunat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että munat peittyvät. Lorauta joukkoon valitsemasi väriä antava ainesosa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kananmunia noin 5 minuuttia.
Anna kananmunien jäähtyä väriliemessä niin pitkään kuin mahdollista, ja siirrä paperin päälle kuivuman.
Lue myös:
Yllätysmunien leluhylsystä on moneen: kekseliäät tavat käyttää uudelleen tai kierrätä oikein