Osteopatian suosio kasvussa lapsiperheiden keskuudessa: ”Vastasyntyneille jopa suositeltavaa!”

Osteopatian suosio kasvussa lapsiperheiden keskuudessa: ”Vastasyntyneille jopa suositeltavaa!”
Kuva: Hollie Santos

Teksti: Jonna Sjögren

Toiset ovat vain kuulleet, toiset kokeilleet. Jotkut vannovat hoidon nimeen, jotkut pitäytyvät ennakkoluulojensa takana. Osteopatia on vielä yllättävän vähän tunnettu hoitomuoto, vaikka sen suosio onkin kohisten kasvussa etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Minkälainen hoitomuoto osteopatia ylipäätään on, ja ketä sillä voidan auttaa? Tähän vastaa alan ammattilainen, pitkän linjan osteopaatti Joonas Keituri (osteopatian D.O.). Ruuhkavuodet.fi kysyi aiemmin, mitä lukijat haluaisivat kysyä osteopaatilta. Osteopaatin vastaukset lukijoiden lähettämiin kysymyksiin artikkelin lopussa!

Osa käy kiropraktikolla, osa naprapaatilla, toiset saavat apua osteopatiasta. Osteopatian ollessa puheenaiheena, vielä valitettavan moni kuitenkin kohauttaa olkapäitään. Mikä osteopaatti? Osteopaatti on koulutettu, Valviran rekisteriin merkitty, ja nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö. Kyseisen hoitomuodon harjoittaja on tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidon ammattilainen, jonka vastaanotolle ovat tervetulleita kaiken ikäiset vauvasta vanhukseen. ”Osteopatialla hoidetaan ensisijaisesti erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, sekä pyritään poistamaan kehon toiminnallisia häiriö -ja kiputiloja. Osteopatiaa voidaan käyttää sekä kroonisiin, että akuutteihin ongelmiin. Hoito suoritetaan aina hyvin yksilöllisesti.” Tyypillisimpiä syitä vastaanotolle hakeutumiseen ovat lihas- ja nivelsäryt, selkävaivat, päänsärky ja migreeni, raskauden aikaiset vaivat ja kivut, sekä kehon toiminnalliset virheasennot ja kuormitusvirheet. Keiturin mukaan osteopaatin vastaanotolle voi lähtökohtaisesti hakeutua kaikissa tilanteissa, eikä asiakkaan itse tarvitse arvuutella hyötyisikö osteopatiasta vai ei. ”Osteopaatin tehtävä on hoidon aluksi haastattelemalla ja tutkimalla todeta, mikäli asiakkaalla on jokin este hoidolle. Tällöin oireet viittaavat lääketieteelliseen ongelmaan, ja hoidolla ei voida saada aikaan mitään hyötyä. Tällaisessa tilanteessa osteopaatti ei hoida, vaan ohjaa eteenpäin, esimerkiksi lääkäriin.”

Raskaana oleminen ei ole este osteopatialle

Raskaana olevat asiakkaat hakeutuvat osteopaatin pakeille useastakin eri syystä. Yleisimpinä mainittakoon esimerkiksi raskauspahoinvointi, liitoskivut, turvotukset, ja ylipäätään tukala olotila. Kehon painopisteen muutuminen voi tuoda tullessaan tuntuvan annoksen erilaisia selkä-, hartia-, ja nivelvaivoja. Vaikka varmasti monia mietityttävät erilaiset hoidot raskausaikana, odottava äiti voi Keiturin mukaan hakeutua osteopaatille täysin turvallisin mielin. ”Raskaana oleminen ei ole este osteopatialle. Useimmat osteopaatit saattavat jättää hoitamatta ennenkuin raskausviikkoja on tullut 12 täyteen. Tämä siitä syystä, että suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen raskausviikkoa 13.” Turvotukset ovat raskausaikana hyvin yleinen vaiva. Toisille odottajille ei turvoitusta juurikaan kerry, toisille puolestaan senkin edestä. Miten osteopaatti sitten voi auttaa odottavaa äitiä turvotusten kanssa? ”Usein tässä pyritään kehon nestekiertoon, eritoten imunestekierron toimintaan. Painetta pyritään poistamaan alueilta, joihin sitä kohdistuu kehon muuttuneen asennon vuoksi. Usein myös keskustellaan nukkumisergonomiasta ja päiviäisistä aktiviteeteista, jotta päästään vaikuttamaan ympäristöön suotuisasti.” Myös raskauspahoinvointiin haetaan apua osteopaatilta, vaikka tässä asiassa tuloksia ei voikaan täysin varmasti luvata. Perusteeksi Keituri kertoo yksiselitteisesti sen, että raskauspahoinvoinnin syytä ei täysin tunneta. ”Osteopaatti normalisoi kehon tilaa, ja sitä kautta mahdolliset raskauspahoinvoinnit voivat helpottaa. Sama koskee myös runsaita, tai kovin kivuliaita kuukautisia.”

Synnytyksestä toipumisessa maltti on valttia

Synnytys on melkoinen kokemus naisen keholle ja mielelle, ja usein jättää jälkensä synnyttäjään. Kipuilu, sekä oman kehon tuntuminen vieraalta saa monen tuoreen äidin hakeutumaan osteopaatin vastaanotolle. Myös liikuntaa aloitellessa on usealla ajankohtaista katsastaa kehonsa tilanne. Vastaanottokäynnistä on apua oikeanlaisen liikuntamuodon valitsemisessa, sekä siinä, mitä liikuntamuotoa tulisi vielä vältellä. Keituri kehoittaakin tuoreita äitejä malttiin ja varovaisuuteen liikunnan aloituksen suhteen. ”Monilla on kiire saada oma keho takaisin, ja usein liian nopeasti aloitetaan turhan raskaat harjoitteet. Keho on ollut ison muutoksen äärellä. Esimerkiksi liian rajut suoraa vatsalihasta ärsyttävät liikkeet tulisi jättää alkuvaiheessa tekemättä. Mikäli liikunta aiheuttaa kipua vaikkapa alaselälle tai muulle rakenteelle, ei keho ole tällöin vielä valmis. Myös vatsalihasten erkauma voi hidastaa merkittävästi synnytyksestä palautumista. Tällöin kannattaa hakeutua hoitoon ammattilaiselle, joka on näiden asioiden äärellä toiminut. Esimerkiksi fysioterapeutti tai osteopaatti.” Myös alatiesynnytyksellä ja sektiolla on kehon toipumisen kannalta valtavasti muutakin eroa, kuin pelkkä leikkausarpi. Keiturin mukaan jo synnytystilanteessa tapahtuva hormonitoiminta eroaa sektiossa niin suuresti, että jo tämä voi jättää jälkitiloja kehon hormonitoimintaan. Myös sektio itsessään on toipumisen kannalta raskaampi vaihtoehto. ”Anatomisesti vatsalihakset ovat kerroksittain, ja ne liukuvat suhteessa toisiin vatsalihaksiin. Sektiossa tehtävä viilto tuottaa ongelmia vatsalihasten palautumiselle. Myös sektiohaava voi myöhemmin luoda ihonalaisia kiinnikkeitä, jotka luovat haasteensa kehon normaalille toiminnalle.” Keituri muistuttaa vielä palautumisen olevan aina yksilöllistä. Vaikka alatiesynnytyksestä toipuminen onkin usein helpompaa, ei asia aina ole näin. Tässä esimerkiksi erkauma luo omat haasteensa.

Lapsen hoitaminen tapahtuu aina lapsen ehdoilla

Suomessa pieniä vauvoja ohjataan osteopatiaan hyvin vähän. Joissain Euroopan maissa tätä päinvastoin taas suositellaan ja tuetaan. Myös Keituri puoltaa vahvasti pienten vauvojen osteopatiakäyntejä. ”Synnytyksen jälkeen ei osteopatiasta ole vauvalle todellakaan haittaa, päin vastoin se olisi jopa suositeltavaa! Lapsi joutuu synnytyksessä kovaan paineeseen. On hyvä katsoa onko kehoon jäänyt jonkinlaisia tiloja, jotka voisivat vaikuttaa lapsen toimintaan. Jonkinlainen kudosveto voi tuntua aikuisesta pieneltä venytykseltä, mutta vauva ei vielä tunnista venytystä, vaan voi kokea sen sensorisesti ärsyttäväksi. Tämä voi lisätä epämieluisuutta esimerkiksi olla joissakin asennoissa.” Lapsien hoitomenetelmät ovat huomattavasti kevyempiä, ja ne toteutetaan aina lapsen ehdoilla. Vanhempi on paikalla koko hoidon ajan, ja osa hoidosta voidaan toteuttaa jopa lapsen ollessa vanhemman sylissä. Vanhemmat tuovat vauvojaan osteopaatille yleisimmin itkuisuuden ja tyytymättömyyden, vatsavaivojen, refluksin, tai toistuvien korvatulehdusten vuoksi. Myös imemisotteen hankaluudet, sekä huuli- ja kielijänteen ongelmat tuovat vauvan vanhempineen usein osteopaattia tapaamaan. Osteopaatille voidaan ohjata myös silloin, kun kieli- tai huulijänne on jo leikattu. ”Kieli- ja huulijänne leikkauksen jälkitiloissa kehon toiminnan normalisoiminen, sekä kasvojen ja kaulan alueen hoito ovat tärkeitä.” Käynti osteopaatilla on aiheellista myös, mikäli havaittavissa on selkeää toispuolisuutta, tai vauva ei halua esimerkiksi kääntyä toiselle kyljelleen. Keituri rohkaiseekin vanhempia hakeutumaan lapsensa kanssa osteopaatille matalalla kynnyksellä. ”Käytännössä tilanteissa, joissa lääkäri ei koe lapsen kehityksessä mitään ongelmaa tai kyseessä ei ole mikään selkeä sairaus, voi hakeutua osteopaatille.” Vauvojen lisäksi ei tietenkään pidä unohtaa myöskään vanhempia lapsia. ”Osteopaatille kannattaa hakeutua, mikäli lapsella on jotakin toiminnallista ongelmaa, joka vaikuttaa hänen päivittäiseen tekemiseensä. Esimerkiksi erilaiset selittämättömät pääkivut, joista on käyty lääkärissä ja joihin selitystä ei ole löytynyt. Lisäksi myös toistuvat korvatulehdukset, tai erilaiset iskut joissa lasta on sattunut, ovat syy hakeutua lapsen kanssa osteopatiaan.”

Osteopaatti Joonas Keituri on pitkän linjan ammattilainen. Kuva: www.klinikkasi.fi

Lukijat kysyivät, osteopaatti vastasi!

Miten osteopatia eroaa muista hoitomuodoista, esimerkiksi naprapatiasta tai kiropraktiasta?

-Osteopatiassa, naprapatiassa ja kiropraktiikassa on paljon samoja tekniikoita ja niiden osalta hoitomuodot eivät eroa kovinkaan paljon. Suurin ero löytyy ehkä hoitofilosofiasta ja kokonaisvaltaisesta hoitamisen ajattelutavasta. Pitkään tehneen ammattilaisen, oli hän sitten naprapaatti, kiropraktikko, osteopaatti tai OMT- fysioterapeutti tulisi osata hoitaa monialaisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Äidillä 80v on paljon toiminnallisia vatsavaivoja. Lääkärissä on kaikki mahdollinen kyllä tutkittu,. Hänellä on vuosia sitten ollut vatsaleikkauksessa kuulemma kiinnikkeitä muodostuu leikkauskohtaan ja ne myös vaikeuttaa suolen toimintaa. Olisiko osteopatiasta tähän apua?

-Kiinnikkeiden muodostuminen on usein ongelmallinen tilanne. Usein osteopatiasta saa apua näihin tilanteisiin.

Mummolla 79v on vatsavaivoja, ja varsinkin toiminnallisia vaivoja. Helposti ummetusta ja vatsan väänteitä. Onko osteopatiasta tähän apua?

-Vatsavaivat ovat yleinen syy hakeutua osteopaatin hoitoon. Osteopaatti pyrkii normalisoimaan kehon toimintaa ja vaikuttamaan painetiloihin vatsan seudulla.

Selästä on leikattu välilevyn pullistuma vuosia sitten. Onko osteopatiasta haittaa, saisiko silti käydä osteopaatilla? En ole edes hierojalle uskaltanut mennä.

-Tämä on erittäin hyvä syy mennä osteopaatille. Selkärangan välilevyihin liittyvät ongelmat ovat osteopatian piiriin kuuluvia ja niitä hoidetaan.

Mitä osteopaatin vastaanotolla tapahtuu? Onko se vanhanajan ”nikaman niksauttelua”?

-Vanhanajan niksauttelusta en osaa sanoa, mutta mikäli tällä tarkoitetaan manipulatiivista hoitoa, niin nivelmanipulaatio on yksi monista osteopaatin tekniikoista. Nivelmanipulaatiota ei saa Suomessa suorittaa kukaan muu kuin oikeanlaisen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö. Näitä tekniikoita saa Suomessa suorittaa käytännössä manuaaliterapian puolelta osteopaatit, naprapaatit, kiropraktikot sekä OMT- fysioterapeutit.

Vastaanotolla osteopaatti haastattelee sinua, jonka jälkeen hän tutkii kehoasi. Hoitotilanne kestää yleisesti 30min – 60min riippuen osteopaatin toimintatavoista. Osa tästä ajasta on haastattelua, osa tutkimista ja osa hoitoa sekä hoidon jälkeistä tutkimista ja ohjeistamista.

Miksi osteopatialla on maine uskomushoitona, eivätkä kaikki suhtaudu siihen vakavastiotettavana hoitomuotona?

-Osteopatia on hyvin kokonaisvaltainen hoitomuoto. Hoitotekniikoita ja -tapoja on hyvin monia. Osteopatiassa on muutamia tekniikoita, jotka eivät suoranaisesti perustu tutkittuun tietoon. Joidenkin osteopaattien hoito perustuu näihin hoitotekniikoihin pääsääntöisesti, jolloin hoidon perusteltavuus kärsii. Osa osteopaateista myös asettaa osteopatian ja lääketieteen vastakkain, joka on todella harmillista ja epäeettistä sekä haittaa osteopatian mainetta. Korostan, että osteopaatti on terveydenhuollon ammattinimike, jota saa käyttää ainoastaan Valviran rekisteröimä osteopaatti. Hoitotekniikat ja hoitofilosofian tulisivat olla koulutuksen mukaiset. Joissakin tilanteissa osteopaatit käyvät lisäkoulutuksia muista aiheista ja suorittavat sitten näitä hoitoja osteopaatin nimikkeen alla, joka on väärin. Edellä mainitut asiat ovat seikkoja, jonka vuoksi luulen, että tällaista mainetta on päässyt syntymään. Suurin osa osteopaateista toimii lääketieteen tukena manuaalisen terapian ammattiosastona, kuten kuuluukin. Tämä kysymys oli hyvä ja mielestäni tämä ansaitsisi enemmän keskustelua Suomen osteopatialiiton puolelta. Mielestäni osteopatiaa tulisi valvoa enemmän viranomaisten toimesta, jotta tällainen maine ja toiminta saataisiin kitkettyä pois hienosta ammatista.

Istun pitkiä päiviä ruokapöydän ääressä tietokoneella. Niskanikamat tuntuvat välillä olevan kuin tulessa, mitä kannattaisi tehdä? Kerran tuli hartiatkin todella kipeäksi samaan syssyyn joten jouduin syömään burana-panadol kuurin. En haluaisin syödä lääkekuuria uudelleen tai usein.

-Sinun kannattaa hakeutua osaavalle manuaaliterapeutille. Voit hakeutua esim. osteopaatille, naprapaatille tai fysioterapeutille. Myös hieronnasta saattaa olla vaivaan hyötyä, mutta kävisin ensin jollakin edellä mainituista ammattiryhmistä.

Miten osteopatia eroaa hieronnasta?

-Koulutetun hierojan tutkinto kestää vajaan vuoden Suomessa ja se on ammattitutkinto. Osteopaatin opinnot kestävät 4 vuotta ja se on AMK-tason tutkinto. Hieronta hoitomuotona keskittyy pääasiallisesti pehmytkudosten käsittelyyn, kun taas osteopaatilla on huomattavasti laajempi osaaminen ihmiskehosta. Aina nivelistä hermostoon.

Millä tavoin hoidat vauvaa tai pientä lasta, jolla on esim. kireästä kielijänteestä johtuen lihasjumeja (ja kielijänne leikattu)? Mitä konkreettisia menetelmiä käytät?

-Kaulan ja kasvojen alueella käytetään pehmytkudostekniikoita. Leuan alueella käsitellään myös pehmytkudoksia sekä leukaniveliä rauhallisesti liikutellen. Suun sisäisesti hoidetaan myös jänteen aluetta sekä tarvittaessa muita suun sisäisiä rakenteita.

Olen tehostetussa palveluasumisessa hoitajana, eli välillä aika fyysistä ja raskasta työtä. Paljon siirtoja ja avustamista. Nykyään meillä on onneksi hyvin apuvälineitä ja niitä myös oikeasti käytetään. Minulla on kyynärpäässä ja ranteessa joku vanha vaiva. Rasitusvamma? Kortisonipiikkejä olen lääkäristä välillä kyynärpäähän saanut, mutta eivät ne oikein auta. Onko osteopatiasta hyötyä tenniskyynärpää yms. vaivoihin?

-Suoraa vastausta en tähän pysty antamaan ilman tutkimista. Kuulostaisi, että käden linjauksessa ja toiminnassa saattaa olla häiriötekijöitä, koska vaiva ei lähde paranemaan. Se on kroonistunut, joka kertoo siitä, että toistaiseksi kohdallasi on onnistuttu hoitamaan ainoastaan kipua. Oikeanlaisen toiminnan palauttaminen yläraajaasi mahdollisesti käynnistäisi paranemisprosessin kehossasi ja vaiva saattaisi poistua. Mutta kuten sanoin, ilman paikanpäällä tutkimista en pysty tähän mitään tarkkaa sanomaan. Tenniskyynärpäävammat ovat erittäin yleinen syy käyttää osteopaatin palveluita.


Ruuhkavuodet suosittelee

Jonna Sjögren

Kohta kolmekymppinen hoitoalan vuorotyöläinen. Valloittavan vauhtihirmun äiti, ikuisuusremoitsijan avopuoliso, sekä herkkyyttään sarkasmin taakse piilotteleva maailmantuskailija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.