#kasvurauha – onko koskaan hyvä aika kommentoida lapsen painoa?

#kasvurauha – onko koskaan hyvä aika kommentoida lapsen painoa?
Kuva: Thought Catalog

Lapsen painoon liittyvillä kommenteilla voi olla kauaskantoiset vaikutukset lapsen elämässä. Mitä enemmän vanhemmat kommentoivat lapsensa ulkonäköä tai painoa, sitä todennäköisemmin he on tyytymättömämpiä omaan kehoonsa nuorena aikuisena. Lapsen haukkuminen tai kutsuminen halventavilla termeillä on typerintä, mitä aikuinen voi tehdä.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo Annan artikkelissa törmäävänsä vastaanotollaan asiakkaita, joilla huomattavalla osalla asiakkaista ongelmat kumpuavat lapsuudesta, alle kymmenen vuoden iästä lähtien.

-Asiakkaalla voi olla vuosikymmeniä kestänyt jojolaihduttamisen historia sen takia, ettei hän ole koskaan kokenut olevansa hyväksytty, vaan hän on tuntenut itsensä vääränkokoiseksi lapsesta asti vanhempiensa laihdutustoiveiden takia. Koska kuulen tällaisia kokemuksia, mieleeni tulee väistämättä, että oppisimmeko olemaan kommentoimatta ainakin lasten ulkonäköä ja painoa, kertoo Borg.

Lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt huimasti koko maailmassa, myös Suomessa

Lihavuus heikentää elämänlaatua, ja se on yhteydessä psyykkiseen huonovointisuuteen, heikompaan itsetuntoon ja masennukseen, kertovat monet lähteet ja terveyttä edistävät tahot.

Lihavuus jatkuu usein aikuisikään, joten se lisää monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, kohonneen verenpaineen, valtimotautien, rasvamaksan, astman ja uniapnean vaaraa, kertoo mm. terveyskirjaston julkaisut. On siis selvää, että

Keskustelusta on jäänyt Patrikin mielestä sivuosaan yksi asia: vanhempien vastuu

Borgin mukaan keskusteluissa saatetaan pelätä vanhempien syyllistämistä. Jos lapsi on ylipainoinen, olennainen kysymys on, vatkovanhemmat kykeneväisiä rajaamaan lasten ateria-aikojen, annoskokojen, uniaikojen ja ruutuaikojen säätelyä tarpeeksi hyvin.

– Jos aikuiset eivät ole aikuisia eikä perheessä ole hyvä olla, niin se on lasten painonhallinnan pääongelma eikä se, saako karkkia joskus syödä synttäreillä tai päiväkodissa. On tullut linjauksia, ettei lasten päiväkodeissa saa juhlia synttäreitä karkeilla, koska se on lihottavaa. Tällaiset linjaukset ovat minun näkökulmastani aika epäolennaisia ja joskus jopa haitallisia, kertoo borg, ja viittaa siihen ettei täman tyylisillä toimenpiteillä ratkaista lasten ylipainoa.

Koko perheen ruokailu- ja liikuntatottumuset ovat lapselle esimerkkinä, seurannasta pitää huolta terveyshuolto

Maailma on täynnä kritiikkiä, haukkumista, kiusaamista ja huomauttelua. Niin kauan, kun niitä ei saada kitkettyä pois, on läheisiltä saadut positiiviset kommentit kultaakin kalliimpia.

Neuvolat ja kouluterveydenhuolto pitää huolta painon ja pituuden normaalin kehityksen seurannasta. Lapsen painoa tarkkaillaan suhteessa pituuteen, joten asian voi kääntää toisinpäin: paino on hyvä, pitää vain vielä kasvaa hieman pituutta.

Perheiden vastuulla on kuitenkin näyttää ja opettaa oikeita valintoja pitää itsestään huolta, ja muistuttaa lapselle että on juuri sopivan kokoinen sellaisena kun hän on.

#kasvurauha on muutama vuosi sitten vaakakapinan julistama keskustelunavaus lapsen painosta puhumiselle. Kasvurauha-julistuksen sanoma on tarkoitettu kaikille kasvattajille.

1. Lapsella on oikeus nauttia elämästään juuri sellaisena kuin hän on

Lapsille ja nuorille pitää taata kasvurauha. Se tarkoittaa sitä, että lapsi saa olla lapsi ja nauttia elämästään juuri sellaisena kuin on.

2. Lapsen paino on aikuisten asia, ei lapsen

Jos lapsen elämäntavoissa tai painossa on jotain oikeasti huolestuttavaa, asiaa lähdetään korjaamaan aikuisten voimin. Lapsen ei pidä joutua kantamaan huolta ja vastuuta kehostaan tai elämäntavoistaan, koska hänellä on hyvin vähän mahdollisuutta oikeasti vaikuttaa niihin.

3. Lapsen keho on aina hieno, sitä ei pidä arvostella

Lapsen vartalon arvostelu ei ole vahingollista ainoastaan ylipainoisille lapsille, vaan aivan kaikille lapsille. Arviointi paitsi murentaa pulskemman lapsen itsetuntoa ja toimintakykyä, myös aiheuttaa lihavuuden pelkoa ja sen lieveilmiöitä normaalipainoisissa lapsissa.

4. Ollaan esimerkkinä lapselle, suhtaudutaan arvostavasti omaan kehoomme

Oma esimerkkisi vaikuttaa. Asenteesi vartaloihin ja syömiseen tarttuu, vaikka arvostelusi ei kohdistuisikaan omaan lapseesi. Ole esimerkki lapselle: epätäydellisyyttä syleilevä, mutta hyvään pyrkivä ja itseäsi arvostava. Mitä sinulla ei ole, et voi antaa eteenpäin. Oma kehosuhde välittyy sanoissa ja eleissä.

5. Puhutaan kaikenlaisista kehoista positiivisesti

Kehorauhan nimissä vältä myös naapurin Ritvan lihomisen päivittelyä ja missiehdokkaiden ruotimista telkkarin ääressä. Vaikka lapsen kehon jättäisi rauhaan, vahingollinen asenne välittyy siinä, miten aikuiset puhuvat vartaloista yleensä. Kehoista ei ylipäänsä tarvitsisi puhua niin paljon kuin nykyään puhutaan, mutta jos toisten kehoja pitää kommentoida, tehdään se arvostavasti.

6. Terve ruokasuhde ei sisällä lapsen palkitsemista tai rankaisemista ruualla

Ruualla palkitseminen vinouttaa sekä minuutta että suhtautumista ruokaan. Myös lohtusyöminen opitaan lapsena, joten auta lasta etsimään pahan mielen lepyttämiseen muita keinoja. Herkuttelu on vain herkuttelua, älä lataa sitä muilla merkityksillä tai ehdoilla.

Lue myös:

Millaisia totuuksia lapselle pitää kertoa ja milloin?

Kanadalaisäidin tapa rauhoittaa lastansa tunnekuohun jälkeen hellyyttää

Onko lapsesi kömpelö? Tuore tutkimus osoittaa, että se ei välttämättä tarkoita huonoa kuntoa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.