ADHD lapsi jonottaa koulupsykologille pääsyä – jonossa jo kolme vuotta

ADHD lapsi jonottaa koulupsykologille pääsyä – jonossa jo kolme vuotta
Kuva: note thanun

Suomessa jonotetaan ahkerasti koulupsykologille pääsyä, kun epäillään vahvasti jotain neuropsykologista sairautta. Eri kaupunkin ja kuntien välillä on suuriakin eroja, kauanko apua joutuu odottamaan.

Yle uutisoi Porilaisesta äidistä, jonka kahden lapsen vahva ADHD- epäily on todettu terveyskeskuskäynnillä. 7- ja 10- vuotiaat lapset ovat jonottaneet jatkotutkimuksia kotikaupungissaan Porissa jo todella kauan. Kolmannella luokalla olevan esikoispojan kohdalla tutkimuksiin pääsyä on siis odotettu nyt kolmatta vuotta.

Molemmilla lapsilla on epäilyä vahvistavat todistukset päiväkodista, sekä koulun erityisopettajalta. Tahot ovat todenneet, että haasteita on muuallakin kuin vain kotona.

Äiti esiintyy Ylen uutisessa vain etunimellään, turvatakseen lasten yksityisyyden. Hän kertoo, että on aktiivisesti yrittänyt ottaa yhteyttä niin kouluun, Porin sivistystoimeen kuin aluehallintovirastoonkin.

Miten kolmen vuoden odotus on mahdollinen, jos oppilas-ja opiskelijahuoltolaki määrittelee maksimissaan vain viikon odotuksen

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaan kiireellisissä tapauksissa on järjestettävä mahdollisuus koulupsykologin kanssa keskusteluun samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Mikäli asialla ei ole kiireellinen, on opiskelijalle tarvittaessa järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti koulupsykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään viikon sisällä yhteydenotosta.

Mahdollisiin psykologisiin tutkimuksiin pääsy riippuu käynnin jälkeen selvinneistä seikoista. Hoitoon pääsyssä on kuitenkin suurta vaihtelua eri paikkakuntien kesken. Ylen selvittämät paikkakuntakohtaiset ajat ovat esimerkiksi Turussa n. 2kk, Helsingissä tilanne on hyvä ja käynnille pääsee alle kuukaudessa, kun taas Tampereella aikaa menee jonossa keskimäärin 7kk. Porissa joutuu pahimmillaan odottamaan kolme vuotta tai jopa kauemmin kauemmin.

Vakavia ongelmia Porissa rekrytoida lisää psykologeja

Porin opetushuollon päällikkö Tero Grönmark myöntää Ylelle, että jonot ovat Porissa jopa kolmesta neljään vuotta. Syyksi hänkertoo henkilöstön suuren vaihtuvuuden, ja neljän avoinna olevan toimen. Suuria vaikeuksia on tuonut sopivien hakijoiden löytäminen.

Ylen uutisen mukaan Psykologiliitto suosittelee, että yhden koulupsykologin vastuulla olisi noin 500 oppilasta. Suositus ylittyy Porissa reippaasti.

Grönmark myöntää, että Porissa määrät ylittyvät reilusti: yhdellä spykologilla saattaa olla jopa 1500 oppilasta, jonka päälle on esikoululaiset asiakkaat.

Tero Grönmark pohtii uutisessa, että rekrytointia on tehostettava, ja yritettävä pitää kiinni jo olemassa olevista psykologeista.

Koulupsykologille pääsyä odottavassa perhessä lohtua tuo tilanne, että koulussa tiedetään lasten tilanne ja osataan suhtautua siihen oikein ja ymmärtäväisesti.

– Ainoa konkreettinen apu tällä hetkellä on se, että koulussa tiedetään molempien lasten tilanne, kertoo äiti.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *