Kuinka lukukiukuttelijasta tuli lukutoukka: Ella ja kaverit etäkoulussa

Kuinka lukukiukuttelijasta tuli lukutoukka: Ella ja kaverit etäkoulussa
Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Kaupallinen yhteistyö: Tammi

Olisi ihana nähdä, kuinka oma lapsi lukisi huoneessaan kirjaa omatoimisesti, ja ahmisi kirjaa silmät kiiluen. Äitinä huomaisin, kuinka hän nauttii kirjan sisällöstä, ja eläytyy innokkaasti kirjan tapahtumiin kikattaen ja myhäillen tyytyväisenä.

Noniin, nyt voimme tulla alas pilvilinnoista. Näin ei meillä ole koskaan ollut. Ei lähelläkään. Lukeminen on yhä osalle lapsista yhtä tervanjuontia.

Perheemme nyt pian 11- vuotta täyttävä esikoinen on osannut 3- vuotiaasta saakka tavuttaa sanoja täysin oikeaoppisesti. Hän oppi lukemaan aavistuksen ennen koulua, mutta silti lukeminen on kaikesta huolimatta ollut se pahin inhokki mitä koulussa voi tehdä. Missä meni pieleen?

Olen itse lukenut lapsille iltasatuja jo 10 vuoden ajan, eli melkein yhtä kauan kun olen ollut äiti. Luen iltasatuja omasta mielestäni eläytyen tarinaan ja muuttamalla ääntä vuorosanojen mukaan sopivaksi. Kovassa käytössä on ollut omasta lapsuudesta iki-ihanat ja rakkaat Tammen kultaiset kirjat. Lapset ovat aina rakastaneet kuunnella lukemiani satuja, ja palautteen mukaan ne loppuvat aina aivan liian nopeasti!

Lukemisen harjoittelu on ollut lapsellani kuitenkin niin haasteellista, että lukihäiriöt, näköön liittyvät ongelmat ja tarkkaavaisuuteen liittyvät häiriöt on tutkittu muutamia kertoja. Kaikki on suljettu kuitenkin pois. Toistaiseksi mitään ei ole vielä löytynyt, ja uskonkin kyseessä olevan jokin mystinen laiskuus ja motivaation puute.

“Samppa nyyhkytti naamarinsa alla niin, että vasemmasta silmäaukosta valui räkävana. Näytti siltä kuin Batman itkisi vihreitä kyyneleitä.” – Ella ja kaverit etäkoulussa. Kuvituskuva: Anni Nykänen

Kovat piippuun ja tapahtui käännös! Kiukkupyllystä tulikin itsestään ylpeä lukunörtti

Onneksi nykyään lukemiseen on monia tapoja, joista voi valita mieluisensa. Vaikka perinteinen kirja ei houkuttelisi, lasta voi innostaa lukeminen esim. tabletilta e-kirjan muodossa tai kännykällä sovelluksen kautta kirjaa kuunnellessa. Onneksi tapoja on lähes yhtä monia, kuin lukijoitakin! Huomasin, että omalle pojalleni e-kirja toimi selkeästi paremmin ja vaikka säädetyt ruutuajat paukkuivatkin yli, hänestä oli mukava tabletin kanssa pysähtyä sohvalle ja heittäytyä hauskan tarinan vietäväksi. Äitinä on ihana nähdä, kuinka oma lapsi innostuukin asioista, jotka aiemmin olivat isoja ja epämiellyttäviä mörköjä.

Kuvituskuva: Anni Nykänen

Ella ja kaverit etäkoulussa- kirja

Ostimme perheeseemme ensimmäisen E-kirjamme Suomalaisesta kirjakaupasta Ella ja kaverit etäkoulussa- kirjan. Ella- sarja on aikaisemmin meille hyvin tuttu, ja kirjahyllystä löytyy kaksi aikaisempaa teosta. Nyt ajankohtaisen etäkouluun liittyvän aiheen kanssa se vei meidän kiukuttelijan mennessään, kun osasin modernisoida meidän lukutapoja.

Lisäksi olin onnellinen huomatessani, miten paljon kirja herätti lapsessa ajatuksia nykyhetkestä, ja saimmekin hyvät keskustelut aikaiseksi siitä, miten etäkoulua ei omassa lapsuudessani olisi edes pystynyt tekniikan puuttuessa järjestämään. Tämä kaikki oli lapseni mielestä erittäin humoristista ja uskonkin hänen kuvittelevan, että olen syntynyt samaan aikaan, kuin jääkarhut ovat planeetallemme ilmestyneet.

Kirja on hauskan herskyvä ja juttuihin on helppo samaistua niin lapsen kuin aikuisenkin.

Kun maailma huolestuttaa, yhteistä iloa ja turvallisia kavereita tarvitaan enemmän kuin koskaan. Ella ja kaverit etäkoulussa- kirjassa yhteistä hauskaa riittää monien kommelluksien ja väärinymmärrysten kera. Kirja on helppolukuinen myös pienempien kanssa. Välillä meillä vanhemmillakin menee sormi suuhun hankalia tilanteita lapselle selittäessä, mutta tämän kirjan kanssa se sujui vaivattomasti! Enempää sisältöä avaamatta, kannattaa jokaisen lukea kirja ja ostaa se myös omakseen.

Ella ja kaverit etäkoulussa saatavilla Suomalainen.comissa

Teksti: Timo Parvela

Kuvitus: Anni Nykänen

Kustantaja: Tammi

Julkaisu: helmikuu 2021

Sivuja: 88

Sarja: Ella ja kaverit, osa 33

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.