Mielipide: Vauvat ovat ihania, mutta teineistä saa vapaasti puhua pahaa

Mielipide: Vauvat ovat ihania, mutta teineistä saa vapaasti puhua pahaa
Kuva: Ant Rozetsky

Vauvat ovat ihania”, on Suomessa hyvin yleiseksi mielletty mielipide. Vauvoja pitäisi saada lisää, koska heissä on tulevaisuus. Kun joku vanhempi poikkeaa ajatuksesta, ja ilmoittaakin että vauva-aika oli kamalaa, laitetaan mielipiteen esittäjä äkkiä takaisin paikalleen. Johanna Korhosen mielipidekirjoitus antaa ajattelun aihetta eikä syyttä: Suomalaisilla tuntuu olevan aika yhtenäinen mielipide vauvojen olevan kivoja, mutta ne teinit voisivat lopettaa sen ostarilla parveilun.

– Miten kukaan voi romahtaa suosionsa huipulta näin totaalisesti reilussa kymmenessä vuodessa tekemättä mitään muuta kuin ihmisen normaalia kasvua? Johanna Korhonen kysyy Apun kirjoituksessaan.

Korhonen kertoo itsekin tykkäävän ihan kaikista vauvoista ja hymyilee heille jopa bussissa. Suomalaisilla tuntuu olevan kuitenkin aika yhtenäinen mielipide myös teini-iässä olevista nuorista.

-Teinit ovat rasittavia. Teinin huone on törkeä näky. Elämä teinin kanssa on silkkaa suukopua. Teini parveilee ostoskeskuksessa. Se oleskelee tarpeettomasti ­eikä osta. Teinin kaikki tekemiset, kuten pelaaminen ja ­puhelimen käpälöinti, ovat epäsuotavia ja ärsyttäviä. Teini eristäytyy epäkohteliaasti kuulokkeidensa sisään. Teinille ei kukaan hymyile bussissa, pohtii kirjoittaja.

13–19-vuotiaat ihmiset ovat omituisen epäsuosittu ja aliarvostettu ryhmä, ja nyt myös syypää koronan leviämiseen?

Eteläkorealaisen tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että yläaste- ja lukioikäiset saattavat olla jopa merkittävämpi koronaviruksen tartuttajaryhmä kuin aikuiset. On myös paljon uutisoitu nuorten kokoontumisista, ja tartunaa estävien suositusten noudattamatta jättämisestä. Nuorison kokoontumiset ovat monien mielestä viruslinkoja, jotka ovat vastuuttomia ja syypää taudin nopeaan leviämiseen.

Ammatillista opetusta nuoret saavat vallitevassa tilanteessa etänä. Yhä useampi nuori ­antaa opetusta itse itselleen, mikäli siihen löytyy tarpeeksi taitoja ja omatoimisuutta. Etäopettajien antama opetus on karsittu minimiin, eikä ohjaaja voi millään pysyä kärryillä mitä kaikki opiskelijat tekevät.

Syrjäytyminen uhkaa yhä useampaa nuorta, kun kaikki normaaliin elämään liittyvät kontaktit ovat kielletty. Jo ennen koronaa lapsiperheköyhyyden periytyminen ja nuorten syrjäytyminen merkitsivät kallista laskua yhteiskunnalle. Yhden nuoren syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle THL:n tutkimusten mukaan 230 000–680 000 euroa.

THL:n tutkimusten mukaan köyhyys voi heijastua mielenterveysongelmiin ja vähäiseen kouluttautumiseen. Miten asia on rajoitusten jälkeen, kun ihmiskontaktit ovat minimissä ja syy koronan leviämiselle tulee nuorten harteille?

-Yksin jättäminen on pahinta mitä nuorelle voi tapahtua, mutta häntä koulitaan työ­elämään juuri tällä tavalla. Oma vika sitten, jos syrjäytyy. Tosiaan, ne syrjäytyneet! Paheksukaamme seuraavaksi poikia, jotka eivät osaa lukea! Tyttöjä, jotka kärsivät stressioireista niin, etteivät saa opiskelluksi. Kaikkia kelvottomia nuoria aikuisia, jotka eivät halua ottaa vastaan töitä, joilla ei elä. Kyllä kuulkaa minun nuoruudessani, ja niin edelleen, kertoo Korhonen artikkelissa.

Nuoren aivot ovat suurimmassa myllerryksessä sitten vauva-ajan. Tästä saattaa kyllä aiheutua joitain sivuilmiöitä…

Kaatopaikkaa muistuttavia huoneita ja epämääräistä kärttyilyä ilman mitään syytä. Edes nämä sivuilmiöt eivät poista Korhosen mukaan teinien pohjimmaista jaloutta ja kultaisuutta.

Korhonen kertoo olevansa erityisen herkistynyt keskustelusta teinejä kohtaan, koska on itse emo kahdelle teinille. Hänen mukaansa teinit ovat liikuttavia ja sydämeenkäyviä. Teinit tarkoittavat hyvää, mutteivat vielä osaa, ja tiedä miten. Teinit ovat parasta mitä meillä on, ja he ovat tulevaisuutemme.

-Voisimme kansakuntana yrittää aikuistua sen verran, ­että pystyisimme nostamaan nuoret ihmiset kaiken positiivisen huomiomme keskipisteeseen. Se, että nuoret vielä tekevät kaiken edeltäjiään paremmin, on lopulta lajimme ainoa toivo, toteaa Johanna Korhonen.

Lue koko mielipidekirjoitus täältä

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Itsetuhoisten nuorten tilanne katastrofaalinen: nuorisopsykiatrian osasto täpötäynnä

Lapsilisä on suurin valtion perheille maksama sosiaaliturvaetuus. Miksi se loppuu jo ennen täysi-ikäisyyttä?

Lapset mielisairaan vanhemman omaishoitajana: 25 prosenttia maamme lapsista elää perheissä joissa vanhemmat oireilevat psyykkisesti


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.