Perheterapeutti: “Vanhemmat eivät voi olla tasapuolisia perheen kaikille lapsille”

Perheterapeutti: “Vanhemmat eivät voi olla tasapuolisia perheen kaikille lapsille”
Kuva: Michał Parzuchowski

Sisarusten välinen suhde on merkityksellinen, koska se voi parhaimmillaan olla elämän pisin suhde. Sisarkateus voi kuitenkin usein johtaa tilanteisiin, jossa vanhemman tekisi mieli repiä hiukset päästään. Perhepsykologi kertoo, että vanhemmat yrittävät turhaan olla tasapuolisia kaikkia perheen lapsia kohtaan.

Sisarkateus on yleistä pienillä lapsilla jolloin opetellaan jakamaan ja toimimaan tiimissä. Sisarkateuteen vaikuttavat merkittävästi vanhempien kasvatusmetodit – esimerkiksi se, kuinka oikeudenmukaisesti vanhemmat lapsiaan kohtaan käyttäytyvät.

Moni vanhempi miettii, miten kohdella kaikkia lapsia samalla tavalla. Vanhempien huono omatunto on tavallista kun pohditaan lasten tasapuolista kohtelua, kertoo vuorovaikutuspsykologiaan erikoistunut theraplay- ja perheterapeutti Saara Salo IS julkaisussa. Hänen mukaansa vanhemmat yrittävät usein pakonomaisesti olla tasapuolisia kaikkia perheen lapsia kohtaan – turhaan.

Kaikkiin lapsiin ei voi, eikä tarvitse, suhtautua samalla tavalla. Jokaiseen muodostuu riittävän hyvä suhde, kun vanhemmat ovat sinut lastensa erilaisuuden kanssa, kertoo perheterapeutti.

Hänen mukaansa lapset ovat luonteeltaan erilaisia, eikä vanhempien suhde kaikkiin voi olla samanlainen. On myös normaalia että suhde jokaiseen lapseen tuntuu erilaiselta.

– Tämä tosiasia kannattaa vaan hyväksyä. Se, että vanhempi tietoisesti miettii onko hänen asenteensa reilu, on hyvä merkki, kertoo Salo.

Jotkut lapsen piirteet voivat ärsyttää, toiset miellyttää. Usein joku lapsista on vanhemman mielestä helpompi kuin toinen

Ei voi mitään jos jostakin lapsesta tulee vanhemman suosikki. Jos tietyn lapsen kanssa on helppo olla, ei se tarkoita sitä, että rakastaisi muita lapsiaan vähemmän. Suosikiksi nousee yleensä sellainen lapsi jonka piirteistä vanhempi tunnistaa eniten itseään. Joissain tapauksissa saattaa olla raikasta, kun lapsen luonne eroaa piristävästi omasta.

Lasten eriävät temperamentit ovat yksi hyvä syy olla asettamatta kaikkia lapsia kohtaan yhdenviivaista kohtelua. Vanhemman on tärkeää tuntea lapsensa temperamentti ja tyypillinen tapa toimia ja käyttäytyä. Kun yksi on luonnostaan tyyneyden tyyssija, voi toinen ollakin todellinen tulisielu. Kohtelu ei siis voi olla yhdenmukaista, koska mikään temperamenttityyppi ei ole toista parempi tai huonompi.

Vanhemmat ajoittain umpilirissä tilanteen kanssa

Kun sisarukset tappelevat kaikesta, ärsyttävät toisiaan aamusta iltaan jatkuvalla kinastelulla, tulee aikuisen toimesta tilanne pysäyttää ja näyttää uusia tapoja toimia toisin sisarta kohtaan. Vika saattaa olla myös roolituksessa.

On hyvä huomioida lapsille jaettavissa kotitöissä roolijako, ettei samat kotityöt lankea aina samalle lapselle. Ikätasoon sopivat askareet sopivat kaikki yhtä hyvin tytöille ja pojille. Nykyisin kuka tahansa voi pyykätä, tiskata, kattaa pöydän tai imuroida. On hyvä kysyä ja neuvotella lasten kanssa yhdessä miten työt jaetaan, sekä ottaa lasten omat ajatukset huomioon töitä jaettaessa.

Psykologi Hanna Svennevig tuo esille Lapsen maailma julkaisussa, että lapset voivat rakentaa rooleja myös itselleen ja muille. Lapset vertailevat itseään ja muita esimerkiksi siihen, millaisia koenumeroita siskot tai veljet ovat saaneet. Jos sisar selviytyy koulussa paremmin, tai oppii esimerkiksi ajamaan pyörällä aikaisemmin, voi toinen alkaa pitää itseään tyhmänä. Vaikka molemmat lapset hoitaisivat koulunsa hienosti ja saisivat suorituksista hyviä numeroita, silti lapsilla on taipumusta verrata itseään toisiinsa.

– Töiden ja huomion jakamisessa pitäisi olla mahdollisimman tasapuolinen. Avuksi voi ottaa vaikka tukkimiehen kirjanpidon. Sitä voi käyttää todistusaineistona tilanteissa, joissa lapset motkottavat siitä, että vanhemmat ovat epäreiluja tai että “aina minä teen kaiken” ja “toi ei koskaan”. neuvoo Svennevig.

Sisarusten suhteisiin ja rooleihin paneutunut psykologSvennevig kehottaakin vanhempia välttämään vertailuja, erityisesti lastensa ominaisuuksiin liittyen. Kehut hän kehottaa myös jakamaan melkein yhtä tasan kuin karkkipäivän herkut.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus