Lapsen atooppinen iho lyö mielen matalaksi: välillä voidaan ollaan voitolla, sitten tuleekin takapakkia

Lapsen atooppinen iho lyö mielen matalaksi: välillä voidaan ollaan voitolla, sitten tuleekin takapakkia
Kuva: Janko Ferlič

Atooppinen ihottuma elää usein aaltoliikettä. Useimpien lasten ensimmäiset iho-oireet alkavat jo ihan pienenä vauvana maitorupena. Atopian kanssa sattaa olla pitkiäkin hyviä kausia, kunnes tilanne ärtyy taas niin pahaksi, että vaatteet tuntuvat kurjalta ja suihkussakin käynti sattuu.

Taudin kululle on tyypillistä vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet, joiden syy jää usein epäselväksi. Lapsen atooppinen ihottuma on haasteellinen sairaus, koska yhtä ainoaa hoitokeinoa ei ole olemassa. Neuvoja ja ohjeita on paljon erilaisia, ja juuri omalle lapselle sopiva hoito löytyy vain kokeilemalla erilaisia hoitomuotoja. Omakohtainen kokeilu on tarpeen, sillä se joka toimii toisella saattaa pahentaa oman lapsen atopiaa. On myös hyvin vaikeaa tietää kuinka kipeä pienen lapsen iho on, ja miltä eri voiteet lapsen iholla tuntuvat.

Perusohjeita atopian hoitoon

1. Pesu. Vanhat hoitovoiteet, lika ja hiki on hyvä pestä päivän päätteeksi pois jotta ne eivät jää ärsyttämään ihoa. Pesussa on paras käyttää käden lämpöistä vettä ja pesuaineena öljyä tai rasvoja.

2. Kosteutus. Erilaisia rasvoja ja voiteita on todella paljon, siksi apteekista on hyvä kysellä kokeiluun hajusteettomia ja mietoja perusvoiteita. Monet vannovat myös luonnonkosmetiikan nimeen, koska tuotteet eivät sisällä väri- ja hajuaineita, parabeeneja tai silikonia. Luonnonmukaisissa voiteissa käytetään mahdollisimman vähän käsiteltyjä aineita. Perus vinkkinä Ruuhkavuodet toimitus vinkkaa, että mikäli voide kirvelee, on hyvä siirtyä rasvaisempaan voiteeseen tai aloittamaan lääkärin ohjeen mukaan lääkerasvan käyttäminen. Atooppisessa ihossa ihon kosteustasapaino on epäkunnossa ja iho on siksi rikki. Sitä yritetään korjata yleisimmin kortisonivoiteilla. Kortisoni ei kuitenkaan poista ongelmaa, vaan kun käytön lopettaa, ongelma palaa.

4. Vaatteiden pesu. Atoopikon vaatteita on hyvä pestä usein, jotta niihin tarttuneet vanhat rasvat saa pois. Pesu- ja huuhteluaineiden valinnassa on hyvä huomioida niiden huuhtoutuvuus ja hajusteettomuus.

3. Materiaalit. Vaatteiden ja tekstiilien hengittävä ominaisuus on suuri etu. Jos ihoa tuntuu ärsyttävän hankaaminen, voi kokeilla sileäkuituisia materiaaleilla kuten puuvillaa tai silkkiä. Keinotekoiset materiaalit voivat olla hengittämättömiä ja aiheuttaa allergisia reaktioita ja sitä kautta huonontaa ihon kuntoa. Pese uudet vaatteet aina ennen käyttöönottoa.

Mistä paheneva vaihe saattaa johtua?

Tyypillinen pahentava ja ihottumaoireelle altistava tekijä on kuiva talvi-ilma. Valtaosa atooppista ihottumista sairastavista hyötyy auringon UV-säteilystä, joten vähäisen auringon takia isolle osalle atoopikoista aika lokakuusta huhtikuuhun on hankalinta.

Voimakas stressi voi joskus aktivoida ihmisen puolustusjärjestelmässä atooppiselle tulehdukselle altistavia muutoksia ja johtaa ihottuman pahenemiseen. Tämän lisäksi stressaavat tilanteet pahentavat kutina-aistimusta, mikä lisää raapimista ja huonontaa ihon kuntoa.  

Ruoka-aineet. On paljon kiistelty siitä, miten eri ruoka-aineet vaikuttavat atooppisen ihon kuntoon. Monet saavat apuja välttämällä eri ruokia ja lisäämällä vitamiineja, kun taas jotkut uskovat kyseessä olevan vaa allergia jollekin ruoka-aineelle.

Atooppinen iho ilmenee kutisevana ihottumana | Tohtorille.fi
Atooppinen ihottuma. Kuva: Tohtorille.fi

Faktaa atooppisesta ekseemasta

1. Atooppisen ihottuman syy löytyy ihon rakenteesta ja elimistön oman puolustusjärjestelmän erityispiirteistä. Iho toimii normaalisti tärkeänä rajapintana ja suojamuurina ärsykkeitä vastaan ja toisaalta myös estää veden haihtumista pois elimistöstä. Tästä rajapinnasta käytetään nimitystä ihon läpäisyeste.

2. Tulehduksellinen ihotauti, jonka oireita ovat kutina, haavaumat ja raapimisesta paksuuntuneet ihoalueet. Atooppinen ekseema ilmaantuu usein jo vauvaiässä sekä pahenee ja lieventyy eri kausina. Moni atoopikko kärsii myös allergisesta nuhasta ja jotkut astmasta.

3. Atooppisen ekseeman oireita voivat pahentaa myös stafylokokit ja muut märkäbakteerit, jotka tunkeutuvat rikkoutuneelle ihoalueelle ja aiheuttavat tulehduksen.

4. Taudinmääritys tapahtuu oireiden ja ihottuman ulkonäön perusteella. Hoidon tavoitteena on rauhoittaa kutina ja saada ihottuma hallintaan.

Lähteet: Allergia.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus