Minun Espanjani: Hidasta elämää pienessä vuoristokylässä

Minun Espanjani: Hidasta elämää pienessä vuoristokylässä

Kaupallinen yhteistyö Espanjan matkailutoimisto (Tourspain) kanssa 

Puisten sälekaihtimien välistä hämärään makuuhuoneeseen tulviva auringonvalo raidoittaa valkoisen seinän. Ulkona sirkuttava lintuparvi ja kaukana kiekuva kukko kilpailevat herätyskellon tittelistä

Hiivin keittiöön, kierrän mutteripannun auki ja täytän sen kahvilla: kaasuhellalla kahvi valmistuu hetkessä. Avaan ulko-oven ja hengitän syvään. Raikkaaseen ilmaan sekoittuu tuoksunuijakukan ja rosmariinin huumaavat tuoksut. Mustavalkoinen kissa livahtaa portista ulos ja katoaa korkeaan heinikkoon. 

Yhdeksältä pieni pakettiauto kaahaa mäkeä ylös ja herättää viimeisetkin kyläläiset iloisilla tööttäyksillään. Tuoretta leipää saa näin pienessä kylässä vain pakettiautollaan kyliä kiertävältä leipäkauppiaalta. Kauppias jututtaa kyläläisiä iloisesti ja tietää tarkalleen, mitä leipää kukin haluaa ostaa. 

Yhden valkoiseksi kalkitun talon ikkunasta tulvii kadulle paahdetun leivän tuoksu. Toisesta kuuluu painekattilan tasainen suhina: lounaat valmistetaan aikaisin aamulla, ennen kuin on liian kuuma hyöriä keittiössä. Metallisen portin takana kanat nokkivat maasta hyönteisiä. Ostan naapurilta tusinan munia. Toisen naapurin koiralle on syntynyt neljä pientä pentua; ovella parveilee joukko malttamattomia silittäjiä. 

Lounaan jälkeen vien lapset rauhoittumaan viileään ja hämärään makuuhuoneeseen. Vaikka he eivät yleensä nuku päiväunia, täällä silmät menevät väkisinkin kiinni. Vanha tuuletin hurisee unettavasti. Juuri ennen nukahtamista näen seinällä pienen liskon, joka piiloutuu verhojen taakse. Koko kylä hiljenee päivän kuumimpaan aikaan. 

Kahvin tuoksu herättää minut. Uima-altaalta kuuluu lasten iloisia kiljahduksia. Kylmä vesi herättää ja piristää nopeammin, kuin kahvi. Istun sitruunapuun alla katselemassa lasten leikkejä. Vanhin on oppinut uimaan ja kauhoo taitavasti altaan päästä päähän. Keskimmäinen uittelee varovasti varpaitaan altaassa. Kuopus syö mummin sylissä viikunoita. Kaiuttimista soi espanjalainen musiikki. 

Elämä pienessä kylässä on hidasta. Tuntuu kuin olisin matkannut ajassa taaksepäin; ei ole kiire minnekään. On aikaa vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa. On aikaa pysähtyä kuuntelemaan leikkisää kisailua siitä, kuka onkaan kylän vanhin ja siitä, kenen kasvimaalla kasvaa parhaimmat tomaatit. On aikaa nauttia elämästä. 

Yöllä lasten mentyä nukkumaan istumme ulkona ja ihailemme tähtitaivasta. Yö on musta, mutta taivas on kirkas. Ilmassa leijailee jasmiinin kukan makea tuoksu. Viileä tuulenvire on tervetullut pitkän, helteisen päivän jälkeen. Yksitellen hiivimme lopulta nukkumaan. Yön hiljaisuuden rikkoo ainoastaan heinäsirkkojen siritys. 

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Minun Espanjani: Hidasta elämää pienessä vuoristokylässä

  1. On tosi heino lukea näitä sinun juttuja,ja se mikä minun mene syvälle on se kaunis possitivinen kuva jonka annat, kuin justin näin tunnen myös ittse, kun tulin tänne 3 vuotta sitten tunnsin heti että olen syntynyt ja asunnut ihan väärässä massa,nytten olen kotona Espanjsssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.