Jatkuvan metatyön prässäämät äidit – työn ja perheen tasapainottaminen on oikeasti kuluttavaa

Jatkuvan metatyön prässäämät äidit – työn ja perheen tasapainottaminen on oikeasti kuluttavaa
Kuva: Nathália Rosa

Tilastojen mukaan naiset tekivät kotitöitä keskimäärin 3 tuntia 41 minuuttia päivässä ja miehet 2 tuntia 33 minuuttia. Lapsiperheissä kotityötä on enemmän: alle kouluikäisten äidit tekevät kotityötä yli 40 tuntia viikossa. Kotitöiden päälle tulee metatyö, joka on tutkimusten mukaan pääasiassa naisten työtä.

Ajankäyttötilastot mittaavat vain suorittavia kotitöitä, joita voi tarkasti kellottaa. Näitä töitä ovat ruoanlaitto, kulkuneuvon huolto ja lapsen ulkoiluttaminen. Tilastoilta piiloon jää kodin metatyö, joka on tauotonta ajatustyötä.

Kotitalouden ja perheen pyörittämiseksi tarvitaan valtavan määrät ennakointi-, tarkkailu-, suunnittelu-, selvittämis-, muistamis- ja organisointityötä. Se on kokonaisvastuuta vastuunkantajan puolesta. Vastuu saatetaan siirtää myös jollekin toiselle perheenjäsenelle, mutta lopullinen vastuu asioista pysyy silti aina itse metatyötä johtavalla vastuunkantajalla.

Tilastojen mukaan eniten aikaa päivässä menee siivoukseen, ostoksiin ja ruoan valmistamiseen. Naisilla 160 min, ja miehillä 72 minuuttia. Vähiten aikaa kuluu kulkuneuvojen huoltoon, korjaus- ja huoltotöihin: naisilla 7 minuuttia, miehillä 12 minuuttia.

Metatyö on jatkuvaa ajatustyötä, vaikka muiden silmin äidin päässä ei liikkuisi mitään

Metatyö on mielelle raskasta, nykyään perhe-elämässä on valtavasti muistettavaa. Ihmisen työmuisti kykenee käsittelemään kuitenkin vain seitsemää asiaa kerralla.

Käytännössä lapsiperhearjen metatyö on esimerkiksi ruokaostosten suunnittelua, lomien koordinointia, syntymäpäivien järjestämistä, yhteydenpitoa päiväkotiin, vanhempainiltoja tai vaatteiden ostamista, suunnittelua, säilömistä,

Synttärijuhlien, vaatehankintojen tai ruokaostosten suunnittelu ei välttämättä itsessään kuulosta tasa-arvon tai jaksamisen kannalta merkittävältä, mutta metatyön kuormittavuutta ei tule koskaan vähätellä.

Jenny Lehtisen blogissa artikkeli “Metatyö räjäyttää äidin pään!” kerrotaan metatyön olevan uuvuttavaa ja salaa tuleva vihollinen.

“Metatyö on uuvuttavaa juuri siksi, että se saapuu elämään salaa ja on vaikeasti tunnistettavissa. On helppo katsoa, kuka on imuroinut ja kuka tiskannut. Mutta sen jäljittäminen, kumpi vanhempi joutuu kantamaan loputonta projektipäällikköyttä koko perheen asioissa, voi olla vaikea tunnistaa.” Kertoo Lehtinen.

Lähes puolet lapsiperheiden äideistä kokee vähintään silloin tällöin olevansa liikaa vastuussa kotitöistä. Isistä näin kokee yksi kymmenestä. Metatyön jakamista estää piilosukupuolittunut sopimus, jonka mukaan kokonaisvastuu on naisella ja miehen panoksena on naisen avustaminen.

Metatyötä tutkinut Susanna Luukkinen vahvistaa äitien kokemuksia. Tutkielmasta selviää, että metakotityö näyttäytyy hyvin naispainotteisena kotityönä. Tutkimuksen mukaan uusin osa tutkittavista pariskunnista nainen tekee suurimman osan metakotityöstä. Toki heidän miehensäkin tekevät jonkin verran metakotityötä. Osalla pariskunnista työnjaon pätasaisuus on kuitenkin niin suurta,että nainen tuntee tekevänsä lähes kaiken metakotityön yksin.

Kotitöihin ja lasten elämään liittyvät tehtävät ja ennakointi ei ainoastaan ylety kodin sisälle. Monet äidit käyvät tämän lisäksi myös töissä.

Loppujen lopuksi onnellinen projektipäällikkö tekee onnellisen kodin

Unen puute, liiallinen jatkuva rasitus ja valtava vastuu vaivaa montaa äitiä, joka on yleinen syy kärttyillylle, unohtelulle, mielipahalle ja multitaskaamiselle, sekä alentaa yleisiä energiatasoja. Projektipäällikön väsyminen tarkoittaa muiden perheenjäsenien likaisia vaatteita, einesruokia, unohdettuja eväsretkien eväitä ja myöhästymisiä harrastuksista.

Lue myös:

Äiti. Äiti. ÄITI.

Äidit eivät herää joka aamu vihaisina ja kiukkuisina: miksi äidit huutavat?

Ex-uupunut äiti Anni Arola

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *