Uusi laki vaatii isää maksamaan puolet kaikista raskauskustannuksista – miehillä samanlainen rooli hedelmöityksessä kuin naisillakin

Uusi laki vaatii isää maksamaan puolet kaikista raskauskustannuksista – miehillä samanlainen rooli hedelmöityksessä kuin naisillakin
Kuva: Emil Kalibradov

Utahissa isien lompakot ovat tulossa hieman kevyemmiksi. Valtio on juuri antanut lain, jossa määrätään isän synnytystä edeltävästä taloudellisesta tuesta raskauden aikaisiin kustannuksiin.

Osavaltion suunnitellun vanhempainyhdistyksen ja lakiehdotuksen sponsorin mukaan Utah on maan ensimmäinen osavaltio joka vaatii tulevan lapsen isää osallistumaan raskauden ja synnytyksen kuluihin. Lain on tarkoitus tulla voimaan 5. toukokuuta.

Miehillä on samanlainen rooli hedelmöityksessä kuin naisillakin

Laki vaatii biologista isää maksamaan 50% äidin raskauden aikaisista vakuutusmaksuista, raskauteen liittyvät sairauskulut, sekä synnytyksen aiheuttamat kustannukset

Se ei kuitenkaan sisällä ilman isän suostumusta saatujen aborttien kustannuksia, paitsi jos raskaus johtui raiskauksesta tai insestistä. Tai abortti oli välttämätön äidin elämän säilyttämiseksi.

Vähentää raskauden taakkaa naisille ja lisää vastuuta miehille

Republikaanien edustaja Brady Brammer toivoo, että laki vähentää raskauden taakkaa naisille ja lisää vastuuta miehille.

New York Times- lehden haastattelussa Brammer sanoo, että lakiesitys on tarkoitus nähdä eräänlaisena elämää suosivana toimenpiteenä eikä abortin vastaisena. Hän toivoo, että toimenpide auttaa vähentämään taloudellista painetta naisilla, joiden kumppanit muuten välttäisivät vastuunsa.

Isän ei tarvitse kuitenkaan maksaa kuluja ennen kuin isyys on vahvistettu. Tämä tarkoittaa, että useimmissa tapauksissa äiti saa maksun takautuvasti, kun tuomioistuinjärjestelmä on käsitellyt asian loppuun.

Suomessa raskauden ja synnytyksen kustannukset ovat huomattavasti pienempiä

Kiitos Suomen terveyshuollon, raskauden ajan tutkimukset ja seurannat ovat ilmaisia. Täysin ilmaista ei synnyttäminen ole Suomessakaan, mutta summat ovat huomattavastipienempiä. Neuvolapalvelut sekä yksi tai kaksi ultraäänitutkimusta (kunnasta riippuen) ovat ilmaisia, mutta ylimääräiset poliklinikkakäynnit ja synnyttäminen maksavat muutamia satasia.

Suomessa saa päivämaksulla yöpymisen, kaksi lämmintä ruokaa, aamupalan, välipalat ja iltapalat, potilasvaatteet, vaipat, lääkkeet, lisämaidot, lääkärintarkastukset.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *