“Ei huvita”. Mistä synnytyksen jälkeinen haluttomuus johtuu?

“Ei huvita”. Mistä synnytyksen jälkeinen haluttomuus johtuu?
Kuva: Womanizer WOW Tech

Teksti: Anna-Leena

Synnytyksen jälkeinen haluttomuus on usein ohimenevää. Halukkuus yhdyntään synnytyksen jälkeen on hyvin yksilöllistä ja sitä pitää kunnioittaa aina. Haluttomuuteen ei ole aina edes tarvetta puuttua, sillä halut palaavat yleensä ajan myötä, kun kaikki osapuolet tottuvat uuteen arkeen-ja uusiin rooleihinsa. 

Hormonien vaikutus haluttomuuteen

Fysiologisesti naisen kehossa tapahtuu huomattavia muutoksia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Seksihalujen väheneminen synnytyksen jälkeen on luonnollinen asia, johon vaikuttaa moni seikka. Raskauden aikana estrogeenitaso on hyvinkin korkealla, mutta heti synnytyksen jälkeen se voi pudota jopa vaihdevuosiin verrattavissa olevalle tasolle. Imetyksen mahdollistava prolaktiini, maitohormoni, vähentää sekin usein naisen seksihaluja. 

Prolaktiini on aivolisäkkeen tuottama proteiinihormoni, jonka päävaikutuksiin kuuluu rintarauhasen kasvun stimulointi raskauden aikana. Imettäjällä se stimuloi maidon muodostumista ja eritystä. Prolaktiinin vaikutus on tuttua myös miehille, sillä miehen elimistö erittää hormonia orgasmin jälkeen. Naisen prolaktiinitaso on imettäessä niin korkea, että sama määrä estäisi miestä saamasta erektiota.

Väsymystä ja totuttelua uusiin rooleihin

Hormonien ohella haluttomuuteen vaikuttaa moni muukin asia. Vauvan uni on usein katkonaista ja vauva saattaa valvottaa molempia vanhempia. Väsymyksen vaikutus seksihaluihin on harvoin positiivinen. Myös äidin ja vauvan suhde on monesti vauvan synnyttyä erittäin tiivis ja puoliso voi kokea jäävänsä ulkopuoliseksi. Vauva tarvitsee paljon läheisyyttä ja saattaa viettää suurimman osan päivästä vanhempien sylissä. Vanhemmat saattavatkin aluksi kokea tarvitsevansa enemmän omaa tilaa, kuin lisää läheisyyttä.

Ei synnyttäneellä puolisolla synnytyksen jälkeinen haluttomuus saattaa johtua siitä, että hänen on vaikeaa käsitellä puolisoaan muuna, kuin ainoastaan vanhempana. Puolisoa ei välttämättä haluta enää eroottisessa mielessä, pohtii Väestöliiton erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio.  

Apua ammattilaiselta

 Vaikka seksihalujen väheneminen onkin luonnollista, on haluttomuuden pidempään jatkuessa syytä pysähtyä ja pohtia mahdollisia syitä sekä yksin, että yhdessä kumppanin kanssa.– Pitkään jatkuneeseen haluttomuuteen kannattaa aina hakea apua ammattilaiselta, sillä kahdestaan mietittynä ongelma saattaa ainoastaan kiertää kehää, Kallio kertoo.

On tärkeää puhua asioista. Nainen voi haluta hellyyttä ja koskettelua ilman yhdyntää. Kumppani puolestaan voi kokea koskettelun merkiksi halukkuudesta yhdyntään. Tämä voi johtaa turhaan tilanteeseen, että aletaan välttää kaikkea hellyyttä ja koskettelua. (perhekeskus) -Vaikka vauvan tulon jälkeen parisuhteessa ilmenisikin haluttomuutta, ei erotiikkaa kannata silti täysin hylätä. Intiimimpi koskettelu, joka ei johda seksiin, on myös tärkeää ja ylläpitää parisuhteen keskinäistä lämpöä, tiivistää Kallio. 

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi.

https://www.kymenlaaksonperhekeskus.fi/

iltalehti.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *