Lasten piirrustukset: “kuin avoin ikkuna lapsen mieleen”.

Lasten piirrustukset: “kuin avoin ikkuna lapsen mieleen”.
Kuva; Alexander Dummer

Monet vanhemmat säilyttävät lastensa ensimmäisiä piirustuksia, kuin aarteita. Nämä lapsen haparoiden piirtämät ensimmäiset viivat -ja muodot voivat kuitenkin olla muutakin, kuin kaunis muisto. Lasten kliiniseen psykologiaan erikoistunut Sergi Banús Llort kertoo  Psicodiagnosis.es, sivulla, että paperille ilmestyvät tikku-ukot, talot ja puut ovat “kuin avoin ikkuna lapsen mieleen”.

Piirustus: “fantastinen metodi lapsen arviointiin”

Missä järjestyksessä lapsi on piirtänyt perheenjäsenensä? Missä he ovat? Minkä kokoisia hahmot ovat? Minkälainen on koti, jonka lapsi on piirtänyt? Piirsikö lapsi taloon avoinaiset ikkunat ja ovet, vai ovatko ne kiinni? Mitä värejä lapsi on käyttänyt piirustuksessa? Vastaukset näihin- ja moniin muihin kysymyksiin lapsen piirustuksista voivat antaa Banús Llortin mukaan lukuisia vihjeitä lapsen luonteesta, hänen suhtautumisestaan maailmaan, perhesuhteista ja jopa sellaisista emotionaalisista konflikteista, joita lapsi ei ehkä kykene sanoittamaan. 

“Piirustus on fantastinen metodi lapsen ensimmäiseen arviointiin. Pieneltä lapselta ei voi suoraan vaatia, että hän kertoisi sinulle koko elämänsä, joten on käytettävä epäsuoria metodeja ja piirtäminen on yksi niistä. Lapselle piirtäminen on rentouttavaa, se ei ole hyökkäävää. Piirustuksesta voi päätellä mitä lapsi tuntee, mitä hän käy läpi, asioita joita lapsi ei pysty ilmaisemaan sanoin.” Nettisivullaan Banús Lloret kertoo tarkasti, kuinka lapsen piirustuksia voi lukea, mutta suosittelee jättämään piirustusten analysoinnin ammattilaisille väärien -ja hätäisten johtopäätösten välttämiseksi. 

Ensimmäiset viivat 

Vaikka vanhempien on maltettava odottaa kunnes lapsi on 5-6-vuotias pystyäkseen analysoimaan lapsen sisäistä maailmaa piirustuksien välityksellä, jo ensimmäiset “töherrykset” voivat paljastaa jotain lapsen temperamentista: kuinka lapsi pitää kynää kädessä, nauttiiko lapsi piirtämisestä, kuinka suuren osan paperista piirustus täyttää ja värit joita lapsi käyttää ovat kaikki asioita, jotka voivat paljastaa jotain lapsen luonteesta. 

5-6-vuotias lapsi pystyy jo luontevasti kertomaan piirustuksestaan ja antamaan näin ollen itsestään tärkeää tietoa, joka osaltaan voi auttaa diagnoosin tekemisessä. “Abrázame, mamá”, suomeksi “Halaa minua, äiti” kirjan kirjoittanut psykologi María Luisa Ferréros kertoo kirjassaan, kuinka vanhemmat voivat analysoida lastensa piirustuksia ja tukea heidän itsetuntoaan. “Lähekkäin piirretyt perheenjäsenet kertovat harmoniasta ja tiiviistä perhesuhteista”. Jos perheenjäsenet taas ovat kaukana toisistaan, saattaa se Ferréroksen mukaan kieliä haasteista kiintymyssuhteessa. “Jos lapsi kokee suhteen johonkin perheenjäseneen hankalana, hän todennäköisesti piirtää tämän kauemmaksi itsestään”. Ferréros muistuttaa, että piirustusten käyttämisessä diagnoosin tekemiseen on otettava huomioon suuri määrä erilaisia seikkoja, kuten lapsen luonne, ikä ja aiemmat kokemukset.  

Kirjassaan Ferréros listaa yksityiskohtia, jotka saattavat auttaa vanhempia ymmärtämään lasta paremmin. “Jos lapsi “unohtaa” piirtää sisaruksensa, mutta piirtää muun perheensä, saattaa kyse olla mustasukkaisuudesta”. Kuinka vanhempien sitten kuuluisi toimia, jos he näkevät lapsensa piirustuksissa jotain hälyttävää? “Vanhemmat voivat hienovaraisesti yrittää auttaa lasta päästämään irti negatiivisista tunteista”. Ferréros lisää, että lasta ei saisi moittia esimerkiksi siitä, että kuvasta puuttuu perheenjäsen. “Lapsi kyllä tietää, että sisarus puuttuu kuvasta ja asiasta huomauttaminen saattaa vain pahentaa tilannetta.”

Lähteet:

psicodiagnosis.es


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.