Perhepeti: Uhka vai mahdollisuus?

Perhepeti: Uhka vai mahdollisuus?
Kuva:Kevin Liang

Teksti: Anna-Leena

Yhdessä nukkumisella on useita myönteisiä vaikutuksia. On tavallista, että vanhemmat nukkuvat lastensa kanssa yhdessä ja suuri osa perheistä päätyykin jossain vaiheessa nukkumaan perhepetiin. Yleisiä syitä tähän ovat lapsen levottomuus, sairaan lapsen hoitaminen, mielihyvä, ajan antaminen, kiintymyssuhteen tukeminen ja imetys. (Buswell & Spatz 2007, Ball 2002.) Siinä missä jotkut perheet valitsevat perhepedin omasta tahdostaan ja nauttivat lasten kanssa nukkumisesta, toiset päätyvät nukkumaan yhdessä edes lyhyiden yöunien toivossa. Olipa syy perhepedissä nukkumiseen mikä hyvänsä, on tärkeää muistaa turvallisuus. 

Kätilöliitto sanoo kannanotossaan, että Suomalaisten synnytyssairaaloiden kielto nukuttaa vauvaa äidin vieressä sairaalassa vaikeuttaa varhaisen vuorovaikutussuhteen muodostumista vanhemman ja lapsen välille, sekä imetyksen käynnistymistä ja jatkumista. Imettävät äidit, jotka lepäsivät osan yöstä vauvan kanssa vieretysten, nukkuivat enemmän kuin äidit, jotka syöttivät vauvan pullosta (Glenn ja Quillin 2003). Joskus äidit pelkäävät nukkua, kun vauva on rinnalla ja pysyäkseen hereillä, imettävät yöllä istuen. Jos äiti nukahtaa istualleen, on vauva kuitenkin suuressa vaarassa pudota tai tukehtua. (Eidelman ja Gartner 2006.)

Terveydenhuollon antama viesti ja jopa väite siitä, että äiti on vaaraksi omalle vauvalleen pitäessään tätä lähellään, on Kätilöliiton mukaan tuhoisa. Vauvan kanssa nukkumisen kieltäminen voi johtaa siihen, että äidit, jotka kokevat vieretysten nukkumisen luonnolliseksi tavaksi hoitaa vauvaa, eivät uskalla keskustella asiasta terveydenhuollon henkilökunnan kanssa ja jäävät näin ilman tärkeää tietoa turvallisuusseikoista. (McKenna 2005) Perheiden tulisikin saada asianmukaista tietoa siitä, kuinka nukkuminen yhdessä vauvan kanssa on turvallista ja mitä hyötyjä ja riskejä siinä on.

Turvallinen nukkumisympäristö täysiaikaiselle ja normaalikokoiselle vauvalle

Näin varmistat vauvan turvalliset unet samassa pedissä vanhempien ja sisarusten kanssa:

1.Katso, ettei vauvan patjan ja seinän väliin jää rakoa. Vauva voi esimerkiksi kääntyä sängyssä niin, että kasvot jäävät sängyn ja seinän väliseen rakoon. Myös raajat voivat jäädä jumiin sängyn rakoihin ja aiheuttaa esimerkiksi verenkierron estymistä. Sängyn ympäristössä ei saa olla naruja tai muita kuristumisriskiä aiheuttavia esineitä.

2. Vastasyntynyt nukkuu aina selällään.

3. Pidä huoli, ettei vauvalle tule liian kuuma.  Huoneen tulee olla viileä (16-20 astetta), eikä vauvaa tulisi pukea tarpeettoman lämpimästi. 

4. Vauvan turvallisessa sängyssä ei saa olla mitään ylimääräistä, oli sänkynä sitten perinteinen pinnasänky, perhepeti tai päiväunikäytössä vaikka riippukehto. Älä laita vauvan nukkumapaikalle mitään vauvaa kääntymään estäviä tavaroita, koska ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Myös liian isot tai paksut peitot, makuupussit ja tyynyt tai isot pehmolelut nukkumapaikassa voivat aiheuttaa vauvalle vaaran tukehtua. Lakanan tulee olla napakasti patjan ympärillä.

5. Varmista, ettei vauva valu liian syvälle aikuisten sänkyyn. Alustan tulee olla tukeva, ei pehmeää patjaa eikä vesisänkyä.

6. Vanhemman tupakointi ja ylipaino ovat kätkytkuoleman riskitekijöitä.

7. Vauvan kanssa nukkuminen on riski, jos vanhempi on käyttänyt masennuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä, huumeita tai alkoholia.

Näyttövinkin käyttämistä perheiden ohjauksen pohjana tulisi harkita tarkoin

Hoitotieteellisen tutkimussäätiön Näyttövinkki 6/2016 perustuu Yhdysvaltojen lastenlääkäriyhdistyksen (American Academy of Pediatrics, AAP) suositukseen, jossa vauvan vieressä nukkumista ei suositella alle 4 kuukauden ikäisille vauvoille. Kätilöliitto kuitenkin huomauttaa,  että näyttövinkin käyttämistä perheiden ohjauksen pohjana tulisi harkita tarkoin. Taustalla oleva yhdysvaltalainen suositus ei sovellu suoraan siirrettäväksi suomalaiseen terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan, koska terveydenhuollon kattavuus ja väestön terveys -ja koulutustaso poikkeavat toisistaan huomattavasti. Yhdysvalloissa kätkytkuolemia on yli yhdeksän kertaa enemmän 100 000 elävänä syntynyttä lasta kohden kuin Suomessa. Suomessassa olisikin tarpeen esim. Unicefin “Caring for your baby at night” ohjetta mukaileva valtakunnallinen ohje perheille, jossa huomioidaan niin imettävät -kuin pulloruokkivatkin vanhemmat, sekä erilaiset nukkumajärjestelyt. 

Yksiselitteisesti vauvan kanssa nukkumista ei Kätilöliiton mukaan voida siis mitenkään pitää vaarallisena, kun otetaan huomioon turvallisen yhdessä nukkumisen tekijät. Nukkumisessa tärkeintä on, että perhe itse tekee omat päätöksensä. Vanhemmat ovat oman arkensa ja lastensa asiantuntijoita. (Kätilöliitto)

Lähteet: 

Buswell S.D. & Spatz D.L. 2007. Parent – Infant Co-Sleeping and Its Relationship to Breastfeeding.

Kätilöliitto

Tukes 

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *