Lapsiperheniksit TOP-10

Lapsiperheniksit TOP-10
Kuva: Dstudio Bcn - Unsplash

Teksti: Anna

Lapsiperhearjessa tulee vastaan tilanteita, jolloin ei auta muu kuin kaivaa esiin oma sisäinen niksipirkko. Tiesittekös, että koti on täynnä tavaraa, jotka muuntautuvat lapsiperheen käytössä aivan muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseensa. Seuraavaksi muutama meidän perheessä hyväksi havaittu niksi, jotka ovat helpottaneet elämää kummasti.

1. Sakset

Leikkaa pannukakut, pitsat, leivät, pinaattiletut, spagetit, nuudelit – siis melkein mitä vain juuri sopivan kokoisiksi paloiksi. Arjesta tulee nopeasti juhlaa, kun tekaisee nauravat nakit saksilla: nakkien päät saa napsautettua saksilla nopeasti auki ennen paistoa.

2. Pyykkipojat

Et tarvitse kallista vaunuverhoa kiinnitysrenkuloineen. Harso ja pari pyykkipoikaa ajaa täysin saman asian.

Samainen harso+pyykkipoika –yhdistelmä toimii myös ruokalappuna.

3. Avainnauha

Käsipyyhekoukut ovat yleensä asennettu aikuisten näkökulmasta ”hyvälle korkeudelle” eli aivan liian ylös. Avainnauhalla saa helposti asetettua käsipyyhkeen juuri oikealle korkeudelle, jotta lapsi yltää kuivaamaan kätensä. Pyyhe vain kiinni avainnauhaan ja nauha koukkuun roikkumaan.

4. Silikoninen leivinpaperi

Kahden sormiruokailijan äitinä en tiedä mitään parempaa esinettä kuin ruotsalaisen sisustusjätin keittiöosastolta ostettu silikoninen leivinpaperi. Puolen vuoden ikäiselle leikkasin leivinpaperista juuri sopivan kokoisen palan syöttötuolin tarjotinosan peittämiseksi, jonka jälkeen kanapötköt ja parsakaalit laitettiin suoraan siihen. Lentäviä lautasia ei ollut, ruuanrippeet ja nyrkillä muussatut avokadot oli helppo nostaa leivinpaperin avulla suoraan bioastiaan. Pesu on helppoa ja nopeaa käsin, mutta kestää hyvin myös tiskikoneen. Myöhemmin kun siirrytään lautasen käyttöön, silikoninen leivinpaperi toimii jarruna lautasen alla, jolloin lautanen ei pääse luiskahtamaan karkuun. Meillä edelleen 5-vuotiaallakin käytössä, eikä ole hinnalla pilattu.

5. Pilli

Pienelle lapselle ei halua antaa mahdottomia määriä piilosokeria, jota tulee esimerkiksi jugurteissa. Parhaat sokerittomat jugurtit tuppaavat olemaan vetelää tavaraa ja lapsen lusikankäyttötaidot vielä vaiheessa. Tästä seuraa sotku ja (vanhemman) syvä huokaus. Kun laittaa pillin suoraan jugurttipurkin kannesta läpi, lapsi saa syötyä jugurtin ilman sotkua.

Yleisohjeena todettakoon, että kaikki maistuu paremmalta pillillä ja vesilasillinenkin on juhlajuoma pillin kera. Muistathan leikata saksilla pillin tarpeeksi lyhyeksi!

6. Autoharja

Tämä jokaisen perhepäivähoitajan salaisuus tulee nyt julki: pienellä auton ikkunoiden puhdistukseen tarkoitetulla harjalla saa harjattua sekä lapset että rattaat kätevästi kurasta, lumesta ja mudasta ennen sisälle menoa. 

7. Pieni rikkalapio

Onko teillä innokas legoilla rakentelija, joka kaataa täyden 30 litran legolaatikon kumoon lattialle, jotta ”puuttuva pala” löytyisi helpommin? Siivouksessa auttaa, kun antaa lapselle lyhytvartisen rikkalapio ja harjan. Niillä legojen keräys sujuu paljon nopeammin.

8. Korvatopsit

Lapsille kehitettyjen ”maalaa vedellä”-värityskuvien mukana tulee vedellä täytettävä ”kynä”, jota pitäisi olla kokoajan täyttämässä ja joissakin yksilöissä pitäisi osata vielä painaa napista, että vettä tulee – hankalaa! Kaiken lisäksi kynä katoaa helposti tavarapaljoudessa ensimmäisen värityskerran jälkeen. Apuun tulevat korvatopsit, jotka vedellä kasteltuna ovat kynää jopa parempia.

9. Munakello

Lapset (ja itsensä) saa tekemään melkein mitä tahansa, kun aloitetaan taistelu aikaa vastaan. Munakello toimii esimerkiksi hammaspesun ajanottajana sekä siivouksen ja pukeutumisen vauhdittajana.

10. Lahjanaru/Villalanka

Merkkaa lapsesi kengät ja vaatteet tietyn värisellä lahjanarulla tai villalangalla. Lapsesi ja varhaiskasvattajat kiittävät sinua erityisesti talviaikaan päiväkodin eteisessä, kun rivissä on kymmenen paria mustia Kuoma-kenkiä ja yhdessä parissa on kultaista pakettinarua.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Vauvan TOP 8 -lelut

Millaisilla leluilla lapset oikeasti haluavat leikkiä?

Hyvät neuvot kalliit


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna

Olen 32-vuotias lappilaisella sydämellä varustettu kotiäiti, joka on juuri muuttanut perheineen Savosta Tampereelle. Monikulttuurista arkea ja juhlaa kanssani jakavat indonesialainen mieheni sekä kaksi tytärtämme. Rakastan leipomista ja pyykkien viikkausta, mutta imurille olen allerginen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.