Rebecca Roberts, 39: “Tulin uudelleen raskaaksi ollessani kolmannella viikolla raskaana”.

Rebecca Roberts, 39: “Tulin uudelleen raskaaksi ollessani kolmannella viikolla raskaana”.
Kuva: Camylla Battani

Superfetaatio eli ylihedelmöittyminen on ilmiö, jossa kaksi tai useampi munasolua hedelmöittyy eri yhdyntöjen seurauksena. Ylihedelmöittyminen tapahtuu yleensä raskauden ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana. Ikäerostaan huolimatta lapset syntyvät yhtä aikaa, eli toinen lapsi ei voi jäädä kohtuun toisen syntyessä. Tällaisia tapauksia tunnetaan monilla eläimillä, mutta ihmisellä ilmiö on äärimmäisen epätodennäköinen.

Kun Rebecca Robertson, 39, sai tietää odottavansa esikoistaan, hän kävi tavalliseen tapaan ultraäänessä ja sai kuulla odottavansa yhtä lasta. Yllätys oli kuitenkin melkoinen, kun seuraavassa ultraäänessä hänen kerrottiinkin odottavan kaksosia. Raskaus ei ollut kuitenkaan tavallinen kaksoisraskaus: yksi sikiöistä oli huomattavasti toista suurempi. 

Pariskunta kertoi Mirror lehdelle uutisen olleen kaikkea muuta, kuin hauska yllätys. Superfetaatio on äärimmäisen harvinainen ilmiö ja vauvojen kokoeron huomatessaan lääkärit epäilivätkin, että jokin Robertsonin raskaudessa oli hullusti “Se oli hyvin, hyvin pelottavaa. Koko raskauden ajan tuntui siltä, että lääkärit yrittivät todistaa, että kaikki ei ollut hyvin.”, Rebecca kertoo lehdelle. 

Koronaviruksesta johtuvien rajoitusten takia Robertsonin puoliso ei saanut olla mukana tutkimuksissa ja hän joutuikin käymään koko tutkimusprosessin läpi yksin. Useiden testien jälkeen yksi Bath Royal United sairaalan asiantuntijoista päätyi lopulta siihen lopputulokseen, että Rebeccan tapaus oli yksi harvoista ihmisellä todetuista superhedelmöityksistä. “Oli selvää, että yksi vauvoista oli toista nuorempi. Vauvojen välillä oli 3 viikon ero. Tulin siis raskaaksi ollessani jo kolmannella viikolla raskaana” Robertson kertoo.  

Kumpikaan vanhemmista ei ollut kuullutkaan ilmiöstä aiemmin, mutta kertovat tunteneensa suurta helpotusta, kun heille lopulta ilmeni mistä on kyse ja että kumpikin vauvoista voi hyvin. 

Syyskuussa 2020, raskausviikolla 33 lääkärit huomasivat, että nuoremman vauvan napanuora ei toiminut kuten piti: Robertsonille suoritettiin onnistunut keisarileikkaus ja sai kaksi tervettä lasta. Vauvat vietiin tehohoitoon, jossa vanhempi vauvoista, Noah, vietti ensimmäiset 3 viikkoa. Nuorempi vauvoista, Rosalie, vietti yli 90 päivää sairaalassa.

Jouluna 2020 koko perhe pääsi lopulta yhdessä kotiin. Vauvat kasvavat terveinä, vaikka kokoero vauvojen välillä onkin edelleen huomattava.

Jutusta uutisoi aiemmin: Mirror

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *