Lapsi valehtelee. Mitä vanhemman kuuluisi tehdä?

Lapsi valehtelee. Mitä vanhemman kuuluisi tehdä?
kuva:Jelleke Vanooteghem

Teksti: Anna-Leena

On hyvin tavallista, että pienet lapset kertovat totena asioita, joita ei oikeasti ole tapahtunut. Lapsi saattaa kertoa päiväkodissa käyneensä vanhempiensa kanssa huvipuistossa, tai että äidin vatsassa on vauva. 3-4 vuotiaan lapsen mielikuvitus on vilkas ja tarinoiden sepittely tavallista. Koska pienelle lapselle oma mielikuvitusmaailma on hyvin todellinen, ei kyse ole valehtelemista, vaan juksaamisesta tai satuilusta. Missä iässä nämä suloiset ja huvittavat mielikuvitustarinat muuttuvat valheiksi ja milloin vanhempien pitää huolestua? 

Valehtelun vaiheet

Siinä missä 3-4 vuotiaan tarinointia ei voi vielä kutsua vielä valehteluksi, lapsi alkaa ymmärtämään totuuden ja valheen eron 5-6 vuoden iässä. 6-vuotias ymmärtää jo mitä saa tehdä ja mitä ei ja huijaaminen saa enemmän tietoisen valehtelun piirteitä. Leikki-iän jälkeen valehtelun syyt monimutkaistuvat; lapsi osaa valehdella jonkun puolesta hyödyntääkseen tätä tai välttääkseen satuttamasta jonkun tunteita. 

Kouluikäiset osaavat kertoa jo isompiakin valheita. He valehtelevat monista eri syistä, jotka yleensä ovat ymmärrettäviä ja anteeksiannetavia. Valheet saattavat liittyä vaikka kotiläksyihin. Teini-iässä satunnaiset valheet kotitehtävistä, sovituista askareista tai hampaiden pesusta kuuluvat ikään, vaikka ne tuntuvatkin vanhemmasta rasittavilta. Jos teini kuitenkin valehtelee jatkuvasti, voi kyseessä olla vakavampi ongelma ja lapsi saattaa tarvita ammattiapua. 

Miksi lapsi valehtelee? 

Vaikka lapsi on jo sisäistänyt käsityksen oikeasta ja väärästä, voi rangaistuksen pelko saada hänet valehtelemaan. Lapsi saattaa väärin toimittuaan pyrkiä välttymään nuhteilta valehtelemalla. On tärkeää  saada lapsi ymmärtämään, että mahdollinen nuhde tulee teosta – ei totuuden kertomisesta. 

Joissain tapauksissa lapsi valehtelee, koska ei halua aiheuttaa pettymystä. Lapsi saattaa myös kokea käyttäytymistä tai koulumenestystä koskevat vaatimukset liian korkeina. Jos valehtelu on jatkuvaa, on tärkeää pysähtyä miettimään syitä lapsen valehtelulle. 

On myös tärkeää, että vanhemmat itse suhtautuvat totuuden puhumiseen myönteisesti. Lapset tekevät erittäin tarkkoja havaintoja kuulemastaan ja näkemästään ja huomaavat, jos vanhemmat valehtelevat. Lapsi saa rehellisyyden mallin läheisiltään ja mediasta ja vanhempi toimii esimerkkinä lapselle.  

Mitä vanhemmat voivat tehdä, jos huomaavat lapsen valehtelevan? 

  • Lapsen mielikuvitus kertoo luovuuden ja tunne-elämän kehittymisestä-suhtaudu siihen iloiten. Satujen keksiminen saattaa olla  lapsen tapa täyttää toiveitaan.
  • Älä kiellä mielikuvituskaveria lapselta. Lapsi purkaa sille omia tunteitaan, kuin ystävälle ja se saattaa auttaa lasta tuntemaan itsensä rohkeammaksi.
  • Hyväksy lapsen satuilu, mutta älä mene siihen liikaa mukaan. Tarvittaessa satuilun ja todellisuuden rajaa on selvennettävä hienotunteisesti. Jos lapsi on valehdellut, voit sanoa vaikka: ”Tiedän, että haluat tuon olevan totta ja niin minäkin haluaisin. Mutta me molemmat tiedämme, ettei se ole niin.”
  • Oikean ja väärän oppimista edistävät oikeuden- ja johdonmukainen kasvatus. Ole esimerkkinä lapsellesi. Pidä kiinni lupauksista, äläkä viljele tyhjiä uhkauksia.
  • Totuus on tärkeintä. Kerro lapselle, että jos hän valehtelee, sinun on vaikeaa tietää, milloin hän puhuu totta. Koska lapsi on sinulle tärkeä, haluat tietää hänelle sattuneet myönteiset ja kielteisemmätkin asiat.

Lähteet:

https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/lapsi-valehtelee/

https://www.is.fi/terveys/art-2000000162928.html

https://www.is.fi/perhe/art-2000005477163.html

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *