Liian kaunis, ja laittautunut äiti – “lasta ei voi hoitaa rakennekynsillä”

Liian kaunis, ja laittautunut äiti – “lasta ei voi hoitaa rakennekynsillä”
Kuva: Laura Chouette

Laittautuva äiti saatetaan mieltää nopeasti itsekkääksi, pinnalliseksi ja turhamaiseksi. Kaksi äitiä miettii,että tarkoittaako äitiys sitä, että on pakko mennä tukka sotkussa suttuisissa verkkareissa? Vai saisiko kaikki valita oman tyylinsä, ja omien mieltymystensä, sekä viitseliäisyytensä mukaan?

Puolitoistavuotiaan tytön ja 4-vuotiaan pojan äiti Ida on joutunut miettimään onko ulkonäöltään äidiksi ”oikeanlainen.”

– Laittautuvaa äitiä pidetään itsekkäänä. Erilaisissa sosiaalisen median äitiryhmissä tulee helposti esille se yleinen stereotypia, että kun olet äiti, tulee olla mammanuttura ja pieruverkkarit, kertoo Ida Mäkipää Ilta-Sanomille.

Äitien ulkonäköpaineet ovat mietityttänyt myös Silja Kuikkaa, joka sai ensimmäisen lapsensa 19-vuotiaana. Nyt alle kolmekymppisenä hänellä on 3- ja 8- vuotiaat lapset. Äidin mukaan pahimmat kritiikit tulevat hänen rakennekynsistään ja näyttävistä tatuoinneista. Pahimmat arvostelijat ovat yleensä äitejä, jotka ovat saaneet lapsensa vanhemmalla iällä.

Kuikka arvelee, että joidenkin mielestä äidillä ei pitäisi olla aikaa tuhlattavaksi omaan ehostautumiseen.

– Minulle sanottiin, että vauvaa ei voi hoitaa rakennekynsillä, ne pitää poistaa. Nuorena kuuntelee tarkasti vanhempien neuvoja, joten päädyin tekemään niin, kertoo äiti Ilta-Sanomille.

Molempien naistyen viesti nuorille äideille on seuraava: kaikkien tulee saada ilmentää persoonallisuuttaan omalla tavallaan.

Kenenkään ei tulisi syyllistää toisia siitä, mikäli ei ole jaksamista, mielenkiintoa tai aikaa kaunistautua. Ei myöskään tulisi tuomita niitä, jotka kokevat sen itselleen tärkeäksi ja olevan osa omaa minuutta. Omasta ulkonäöstä ei tulisi kenenkään tuntea mitään paineita.

Äiti- lapsi kerhon ainoa “teiniäiti”

Ruuhkavuodet toimitus haastatteli kahden lapsen äitiä, joka sai ensimmäisen lapsensa 20-vuotiaana. Tuoreena äitinä Nelli (nimi muutettu) osallistui vauvansa kanssa paikalliseen kerhoon, joka oli tarkoitettu ensimmäisen lapsensa saaneille äideille vertaistuelliseksi ryhmäksi.

Ensimmäisessä tapaamisessa tutustuttiin toisiinäiteihin ja vauvoihin. Kerho alkoi alkupiirillä,jossa oli tarkoitus esitelläitsensä.

– Kerhon vetäjä kysyi minulta heti alussa, että miltä tuntuu olla äiti noin kauhean nuorena. Ihmettelin kysymystä, koska en ollut mielestäni edes kauhena nuori äiti.

Nelli pidätteli parhaansa mukaan vastausta joka olisi häneen mukaansa ollut

– “Ihan kivalta tuntuu, entä miltä teistä tuntuu olla noin kauhean vanhoja äitejä?”

Äidit olivat Nelliä melkein puolet vanhempia, mutta hän itse koki kaikkien olevan samassa pisteessä olevia tuoreita äitejä, joiden kanssa olisi kiva vaihtaa ajatuksia.

-Vastasin asiallisesti, mutta en osallistunut kyseiseen kerhoon uudelleen, minut lokeroitiin ryhmän ulkopuolelle heti alussa ryhmän vetäjän toimin, kertoo Nelli.

Oikeanlaista äitiä on mahdoton määrittää iän tai ulkonäön perusteella

Nuorten vanhempien, kuten myös muiden nuorten aikuisten ryhmien ääni kuuluu vain harvoin yhteiskunnallisessa keskustelussa, vaikka juuri heidän on arjessaan selvittävä sitä koskevien
ristiriitaisten normien ja odotusten kanssa, kertoo Nuorisotutkimusseura ry.

Näiden äänien kuunteleminen on tärkeää, mutta se on mahdollista vain, jos erilaisia elämäntilanteita ja valintoja arvostetaan määrittelemättä niitä välineellisesti huoliksi, ihanteiksi tai ongelmiksi.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *