“Elias, Väinö, Kertt… eiku Aino!” Lasten sekaisin menevät nimet kertovat aivoistasi

“Elias, Väinö, Kertt… eiku Aino!” Lasten sekaisin menevät nimet kertovat aivoistasi
Kuva: Alexis Mora Angulo

Tunnetko itsesi dementikoksi kun luettelet kaikkien perheenjäsenten nimet koirasta lähtösin ennen kun saat päähäsi sen ketä tarkoitit? Ei hätää, asiaa on tutkittu ja tulokset ovat positiivisen lohduttavia!

“Nyt Viljo, Iida, eipäs kun Ada laita ne sukat jalkaan!”

Vanhemmille saattaa olla turhauttavaa luetella kaikki nimet läpi ennen kun saa kakistettua oikean nimen ulos. Myös moni lapsi tietää, kuinka raivostuttavaa se voi olla, kun vanhemmat luettelevat ensin kaikkien muiden lastensa nimet ennen kuin löytävät oikean nimen muistinsa syövereistä. Eikö äiti oikeasti muista nimeäni vai pelleileekö hän?

Nimien ei tarvitse kuulostaa edes samankaltaisilta mennäkseen sekaisin. Sekaannuksen syy on siinä, että aivot ovat tallentaneet kaikki nimet samaan muisti järjestelmän kategoriaan.

Duken yliopiston tutkijat ovat selvittäneet 1 700 tutkittavan henkilön kautta syitä nimien sekoittumiseen. Tulosten mukaan tuttuja ihmisiä kutsutaan usein jonkun toisen tutun henkilön nimellä, joka kuuluu samaan semanttisen muistin lokeroon.

Tutkimusten mukaan näyttää siltä, ettei lasten sukupuolella ole ole väliä mennäkseen sekaisin.

Semanttinen muisti on ihmisen muistijärjestelmässä kauan tietoa säilyttävän säilömuistin osa. Semanttinen muistiin tallennetaan pysyvää tietoa, sekä käsitteitä ja yleistä tietoa. Perheenjäsenten nimet ovat luonnollisesti muistissa pysyviä, joten on täysin normaalia, että kestää hetken poimia muistista se oikea nimi, kun kaikki ovat yhtä pysyvän tärkeitä.

Kutsut lastasi koiran nimellä: sekin on ihan ok!

Koiraperheissä saatetaan hämmästellä miten ihmeessä voi sekoittaa lapsen ja koiran nimen keskenään. Tutkimus paljasti, että ihmiset sekoittavat todennäköisemmin perheenjäsenensä nimen koirannimeen todennäköisemmin, kuin muun lemmikin nimeen.Tutkimuksen raportin mukaan koirat ryhmitellään ihmisten perheenjäsenten kanssa eniten perheeseen kuuluvaksi.

Ihmisen muisti on uskomattoman ihmeellinen. Ilman muistia ei olisi identiteettiä tai elämänhistoriaa, läheisimmätkin ihmiset pysyisi­vät tuntemattomina ja käsitys maailmasta olisi vain havaintojen virtaa, jota olisi vaikeaa ymmärtää, kertoo Muistiliitto.

Joten ensi kerralla, kun kutsut lastasi koiran nimellä, tai luetelet viimeisenä tarkoittamasi lapsen nimen, ei hätää. Muista, että he ovat kaikki samassa semanttisessa luokassa joista oikean nimen poimiminen saattaa vähän kestää

Lähteet:  News Observer, Mirror

Lue myös:

Lapsille annetaan yhä enemmän sukupuolineutraaleja nimiä: Eeri, Tuisku, Ruu, Ilo

Suunnitelma koronarajoituksen purkamisesta julkaistu: Näin se vaikuttaa lapsiperheiden huhti-heinäkuuhun

2020 suosituimmat lasten nimet on julkistettu! Onko lapsesi listalla?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.