“Mitä hittoa mä sun kanssas teen!?” Vahvatahtoinen lapsi haastaa vanhempia välillä hulluuteen asti – kasvatat mahdollisesti tulevaa johtajaa

“Mitä hittoa mä sun kanssas teen!?” Vahvatahtoinen lapsi haastaa vanhempia välillä hulluuteen asti – kasvatat mahdollisesti tulevaa johtajaa
Kuva: Timon Studler

Kukapa ei haluaisi kärsivällistä, yhteistyökykyistä ja helposti ohjailtavaa lasta. Kun kaikesta ei tarvitse neuvotella, sovitella ja vääntää lapsen kanssa, tuntuu arkikin sujuvan joutuisammin omalla painollaan. Kun aamulla lapsi tietää tarkkaan mitkä sukat haluaa laittaa juuri tänään jalkaansa, on vahvatahtoisen lapsen päätä turha lähteä kääntämään.

Vanhemmat ovat ahtaalla, kun lapsi tuntuu laittavan kaikessa vastaan ja toimivan oman päänsä mukaan tilanteessa kuin tilanteessa. Tuntuu, ettei vanhempana tee mitään oikein, eikä aika aina riitä antamaan tilaa lapsen omille oikuille. Pettymys oman kasvatuksen tuloksiin saattaa olla turhauttavaa, kun lapsella on kaikeen vasta-argumentti.

Tottelevaisuus on hyväksi ja yksi lapsen arvostetuimmista piirteistä kautta aikojen. Tottelevaisuus on hyväksi silloin, kun lapsen tulee hoitaa ikäänsä sopivat velvollisuudet. Taito ajatella ja päättää itse ovat kuitenkin siemen kohti vastuullista aikuisuutta.

“Kun päivällinen on syöty voidaan ottaa jälkkäriksi jäätelöt” Vahvatahtoinen lapsi: “En tykkää tästä ruoasta, joten en syö tätä, enkä ota sit jätskiäkään”

Jo pienestä asti jälkikasvua kannattaa kannustaa tekemään päätöksiä itse. Kertomalla miksi toimitaan kuten toimitaan, ja antamalla lapselle tilaa valita itse, sekä opettaa omatoimista päättelykykyä. Syömätön päivällinen saattaa tuntua nälkänä hetken päästä, joten ensi kerralla lapsi saattaa mielummin valita syömisen.

Vahvatahtoisuus ja oma ajattelutaito tuovat mukanaan myös vahvoja mielipiteitä. He pukeutuvat kuten itse haluavat, harrastavat lajeja jotka ovat mielekkäitä juuri itselle, eivätkä anna periksi niille jotka kohtelevat heitä epäoikeudenmukaisesti.

Jääräpäisyys on intohimoa ja energiaa

Vahvatahtoiset lapset tietävät mitä haluavat tehdä ja tekevät sen intohimoisesti. Energisyys ja intohimolla tekeminen saattaa vaikuttaa jääräpäiseltä vastaan pullikoinnilta, kun kesken jäänyttä piirustusta ei haluta lopettaa nukkumaan menon takia. Tutkimusten mukaan vahvatahtoisia lapsia pidetään usein lapsena vilkkaina ja vallattomina, joka saattaakin olla vain intohimoista energiaa asioita kohtaan.

Lapsen energiat kannattaa ohjata oikeanlaisiin asioihin, jotta niistä olisi hyötyä lapsen kasvaessa. Esimerkiksi intohimoisesti harrastukseensa paneutuvaa lasta on hyvä tukea kaikin keinoin, tai kovalla tahdonvoimalla askartelevalle lapselle on hyvä antaa lisää materiaalia että hän saa työnsä valmiiksi – ja vahvan visiona mukaisesti.

Vahvatahtoiset lapset katsovat sinua silmiin, kertovat rakastavansa sinua ja sitten lyövät märän rätin päin kasvoja

Kun rakastetaan, rakastetaan kovaa. Vanhemman sydän sulaa kun tuo itsestään tietoinen ja voimakastahtoinen pikkuihminen tulee syliin ja kertoo kovin rakastavansa. Hetken päästä kuppi meneekin nurin ja rakkausolento muuttuu jalkaa polkevaksi vaahtoavaksi pikkumyyksi. Mitä ihmettä tapahtui?

Heillä on alhainen turhautumistoleranssi ja he kamppailevat ilmaisemaan vihansa sosiaalisesti sopivalla tavalla.

Kuten sanottu, intohimo ja vahvat mielipiteet näkyvät käytöksessä, mutta tasoittuvat tunnetaitojen kehittymisen myötä. Vahvatahtoisen lapsen vanhemmat ovat kovilla, kun omat hermot tulisi saada pidettyä kurissa kaiken sen turhautumisen, oman ärtymyksen ja pettymyksen aikana.

Maltti on vanhemmilla valttia, sillä saatat tietämättäsi kasvattaa suurta johtajaa

Columbian yliopiston psykologi Laura Markhamin mukaan voimakastahtoiset lapset päätyvät useimmiten aikuisina johtajiksi ja yrittäjiksi. Vahvatahtoiset lapset miettivät aikuisena tarkkaan kenen kanssa solmii ihmissuhteita ja keneen voi luottaa. Tietojen mukaan nämä lapset ovan myös niitä, jotka eivät leiki aina sääntöjen mukaan, vaan haastavat ja kyseenalaistavat totuttuja tapoja.

Vahvan tahdon omaavilla lapsilla on mielessään vahva näkemys siitä, miten asioiden pitäisi olla ja kuka on pomo. He eivät ujostele leikeissä kertoa kaverille mitä leikissä tehdään, eivätkä arastele ottamaan johtoasemaa ryhmissä. Vanhemmat ovat kuitenkin tärkeässä roolissa huolehtimaan siitä, miten he ohjailevat muita. Onko kyseessä pomottavaa käskyttämistä, vai suostuttelevaa toisen ohjausta ystävällisesti pyytäen.

Lähteet:

Verywellfamily

National Library of Medicine: Student characteristics and behaviors at age 12 predict occupational success 40 years later over and above childhood IQ and parental socioeconomic status

Mtv-Uutiset

Lue myös

Ei tartte huutaa! – Lastenpsykiatri: “Lapselle huutaminen vie huomion pois siitä, mikä meni pieleen”

Mitä vanhempana voi tehdä, jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto?

Lapsen kanssa eläminen on yhtä vierottamista: ”Pahinta lapselle on kaikki”

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *