Haaveena kasvihuone kesänkeitaaksi tai hyötyviljelyyn

Haaveena kasvihuone kesänkeitaaksi tai hyötyviljelyyn
Kuva: Netrauta

Teksti: Tuulia

Olen toivoton romantikko. Vuosia sitten minulla oli oma sisustusliike ja kävin paljon Euroopassa messuilla. Rakastin Ranskan kevätmessuja, joissa romanttiset huvimajat ja lasitetut kasvihuoneet saivat minut huokailemaan. En kuitenkaan Suomesta ole löytänyt sellaisia oikein mistään. Mutta tänä keväänä hieraisin silmiäni, kun huomasin Netraudassa myytävän aivan ihania kasvihuoneita, jotka soveltuvat kesähuoneiksi.

Voin sieluni silmin nähdä, kuinka vihreiden köynnöskasvien lomassa, mukavassa rottinkituolissa voi lukea lempikirjaa ja nauttia kesän lämmöstä. Tai kuinka voi kutsua ystävänsä yllätyksenä kahvihetkelle ja kaivaa kaapista kauneimmat ruusukupit. Ihan vain siksi, että on kesä. Kesä, jossa lämpö viipyilee iholla, kukkien tuoksu huumaa ja kutsuu ja on helpompi rakastaa koko elämää.

Kuva: Pixabay

Kasvihuone on kuin salainen puutarha, jonka suojassa kiire katoaa. Jonka suojassa kaikkialla on elämän kasvua ja silti siellä eletään elämän nautinnollisia, pysähtyneitä hetkiä. Se on ihmeellistä. Kasvihuoneet ovat myös siitä ihania, että niitä on kaikenkokoisia ja kaikenlaiseen tarpeeseen. Kasvun ihmeeseen ei tarvita suuria asioita, vaan pieniä salaisuuksia. Kun olin lapsi ja isäni kasvatti tomaatteja kasvihuoneessa. Muistan vieläkin tuoreen tomaatin tuoksun ja ostan aina kaupasta juuri tuoksun vuoksi niitä, joissa on varret mukana. Miten se onkaan jäänyt rakkaana muistona mieleen. Kasvihuoneissa on parasta se, että niistä on moneksi, niin kesähuoneeksi, kukkatarhaksi, kuin tuoreiden vihannesten viljelyyn ja uusien lajikkeiden kokeiluun. Koska rakastan kaikkea vihreyttä, kasveja ja kukkia, voisin kirjoittaa niistä monta tarinaa, monta vinkkiä hankintoihin, tai kuvata monta romanttista hetkeä tai muistoa omien lasten kanssa kasvun ihmeitä yhdessä seuraten, mutta jätän teidät luomaan omia tarinoitanne unelmakasvihuoneiden parissa.

Kuva: Pixabay

Meidän perheessämme joka kesäinen herneiden istuttaminen on jo ihme. On myös mukava seurata, kuinka isovanhemmat yhdessä lastenlasten kanssa istuttavat laatikoihin siemeniä ja yhdessä seuraavat, kuinka pienestä siemenestä kasvaa kukkia tai vihanneksia. Tutkiessani pihan tuotteita huomasin myös mahtavan mahdollisuuden pieneenkin tilaan, vaikkapa parvekkeille. Näitä kasvulaatikoita löytyy useampaakin kokoa.

Kasvihuone on pitkäikäinen sijoitus ja ilo. Sille kannattaa valita valoisa, lämmin ja tuulensuojainen paikka. Muutamia vinkkejä omasta kokemuksesta sanoisin, että kannattaa valita näin Suomen olosuhteisiin kennolevykatto, niin ei tarvitse miettiä ihan niin paljon lumikuormaa talvisin. Kennolevy kestää ja antaa myös kesän paahteissa suojaa paremmin. Toinen vinkki on se, että jos jotain lisävarustetta ostaa, niin ehdottomasti aina automaattinen kattoluukun avaaja ja sijoittaa se auringon puolelle. Näin kasvit eivät tukehdu kuumuuteen, kun on poissa kotoa, vaan huone ilmastoituu ilmanpaineen mukaan. Aika nopeasti säästää itsensä takaisin, kun viikonlopun jälkeen kotiin palatessa kaikki kasvit eivät ole nuupahtaneet. Jollekulle saattoi näin käydä. Ehkä myös, jos haluaa päästä helpolla, niin kastelujärjestelmät ovat hyvin helppoja ja yksinkertaisia, eivätkä maksa paljon.

Olen iloinen siitä, että piharakentaminen on astunut suuren askeleen eteenpäin täällä Suomessa ja nykyään tuotteita saa monenlaisiin tarpeisiin. Omasta pihasta nautitaan ja kesää jatketaan monella tapaa ystävien ja perheen kesken nauttien.

Kuva: Netrauta

Olen iloinen, että olen löytänyt Netraudan. Vilpittömästi. Luottokauppa. Vuosien ajan.

Ruuhkavuodet toimitus