Kitisevä ja mariseva lapsi – helppo kikka jolla saat sen loppumaan

boy in blue denim vest and helmet riding red bicycle
Kuva: Mick Haupt

Kun mikään ei ole koskaan hyvin. Lapsi kitisee ja vinkuu kaikesta maan ja taivaan välillä. Mikään ei tunnu riittävän mitä vanhempi tekee, sanoo tai toimii. Kaikki lapset vinkuvat ja kitisevät joskus, varsinkin jos kyseessä on nälkä, väsymys, tai kipeänä olo. Mitä jos syytä kitinään ei ole, ja kyseessä onkin vain totuttu tapa?

Pikkulapset oppivat vinkumaan heti, kun he voivat muodostaa kokonaisia ​​lauseita, tai jopa aikaisemmin. Jotkin lapset puhuvat kitisevällä ja marisevalla äänellä tottumuksesta, eivätkä jonkin pätevän syyn takia. Vaikka pikkulapsilla saattaa olla vaikeuksia hallita kitisevää puuhetyyliään, noin 3-4-vuotiaana lapsen tulisi jo pystyä ilmaisemaan samat sanat vähemmän marisevammalla äänellä. Kysymys kuuluukin, kuinka saada heidät muuttamaan äänensävyä?

Ennen vinkkien käyttämistä on hyvä tarkistaa ettei kitinään ole jotain oikeaa syytä.

Vinkuminen, mankuminen ja ininä ovat ennen kaikkea vanhemmille hyvin raskasta kuunneltavaa. Psykologi Guy Winch kertoo IS artikkelissa niksinsä, jolla jokainen vanhempi voi karsia lapsestaan turhat vinkumiset pois:

1. Kun lapsi aloittaa kitinän, sano hymyillen: ”En oikein kuule, kun puhut noin. Sanopa uudestaan ison pojan/tytön äänellä.”

2. Jos lapsi toistaa asiansa samalla äänensävyllä, höristä korvaasi ja sano taas hymyillen: ”Tiedän, että sanot jotain, mutta korvani ei oikein toimi. Ole kiltti ja käytä ison pojan/tytön ääntäsi!”

3. Jos äänensävy muuttuu normaaliin suuntaan, muista kiittää. Nyt korvasi kuulevat pienen ihmisen asian! Vastaa sitten lapsen asiaan.

4. Jos ininä ei lopu kahden kehotuksen jälkeen, käänny pois ja reagoi vasta, jos äänensävy muuttuu.

5. Jos lapsi alkaa itkeä, kerro, että haluaisit todella kuulla häntä, mutta et pysty ilman apua. ”Korvani kuulevat vain ison pojan/tytön ääntä.”

Ehdoton 100-prosenttinen johdonmukaisuus

  • Jotta tekniikka toimii, on molempien vanhempien toimittava johdonmukaisesti. Mitä johdonmukaisempi olet, sitä nopeammin vinkuminen loppuu.
  • Muutokset tapahtuvat vähitellen, joten muista ettei ininä lopu yhden tai kahden kerran jälkeen.
  • Välttääksesi valtataistelun lapsen kanssa, ole päättäväinen siinä mitä teet. Muista kehua lasta!
  • Ole rauhallinen ja kärsivällinen, äläkä näytä omia ärsyyntyneistä tunteita. Kun pysyt rauhallisena lapsen on helpompi keskittyä muuttamaan kitinäänsä normaaliksi puheeksi.

Lue myös:

Lastenkirjojen tutkija: “nämä kirjat vanhempien kannattaisi lukea lapsilleen”

Tunnetaidot eivät synny itsestään: 5 ideaa tunnetaitojen harjoitteluun

Lapsen myrkyllinen kaverisuhde: saako vanhempi puuttua lapsen ystävyyssuhteisiin?

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.