Tutkimus: “Klassikkosadut eivät sovi nykyaikaan.”

Tutkimus: “Klassikkosadut eivät sovi nykyaikaan.”
Kuva: Šárka Jonášová

Teksti: Anna-Leena

Hannu ja Kerttu hylätään metsään, Pinokkio valehtelee ja Robin Hood varastelee. Monet vuosikymmeniä lapsia viihdyttäneistä klassikoista huolestuttavat nykyvanhempia. Tutkimuksesta selviää, että vanhemmat ovat erityisen huolestuneita Punahilkasta, Kolmesta pienestä porsaasta sekä Piparkakkupojasta, koska ne ovat liian pelottavia, poliittisesti epäkorrekteja tai eivät muuten vaan sovellu lapsille.

Alkuperäiset sadut eivät sovi lapsille

Enemmän kuin yksi neljästä vanhemmasta myöntää klassikkosatuja lapsilleen kertoessaan kaunistelevansa niitä, koska he tuntevat, etteivät alkuperäiset sadut sovi lapsille. 16 % kertoo jopa välttelevän tiettyjen satujen kertomista lapsilleen, koska kyseiset sadut eivät heidän mielestään sovi nyky-yhteiskuntaan. 

Punahilkka, kolme pientä porsasta ja piparkakkupoika huolestuttavat vanhempia eniten. Myös Lumikki ja seitsemän kääpiötä, tuhkimo sekä Kultakutri ja kolme karhua löytyvät eniten kaunisteltujen satujen top-20 listalta. 

“Joitakin näistä saduista on kerrottu vuosikymmenien ajan ja suurimmalle osalle vanhemmista niitä on luettu lapsuudessa.” MusicMagpien toimitusjohtaja ja tutkimuksen toimeksiantaja Liam Howley kertoo Daily Mail lehdelle. “Mutta ajat ovat muuttuneet ja monet näistä klassikoista sisältävät elementtejä, jotka eivät vain sovellu nykypäivään.” Hän lisää. 

Kahdestatuhannesta tutkimukseen osallistuneesta vanhemmasta yli kolmanneksen mielestä on julmaa, että kettu syö piparkakkupojan sadun lopussa ja jopa yksi neljästä on sitä mieltä, että Tuhkimo ei sovellu lapsille, koska sadussa Tuhkimo pakotetaan hoitamaan kaikki kotityöt. Myös se, vaikuttaako Ruman ankanpoikasen syrjiminen negatiivisesti lasten kehonkuvaan tai erilaisuuden hyväksymiseen, huolestuttaa vanhempia. 

Näitä satuja vanhemmat kaunistelevat eniten:

TOP-10

  1. Punahilkka
  2. Kolme pientä porsasta
  3. Piparkakkupoika
  4. Hannu ja Kerttu
  5. Ruma Ankanpoikanen
  6. Lumikki ja seitsemä kääpiötä
  7. Kaunotar ja Hirviö
  8. Tuhkimo 
  9. Jaakko ja pavunvarsi
  10. Pinokkio

Lähde: dailymail


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.