Räntää pakoon Aurinkorannikolle: Nelihenkinen suomalaisperhe viettää talvet Espanjassa

Räntää pakoon Aurinkorannikolle: Nelihenkinen suomalaisperhe viettää talvet Espanjassa

Toimitus:Anna-Leena

Oli tammikuu ja ulkona satoi räntää. Lapset nukkuivat huonosti ja perheessä sairastettiin kaikkien lapsiperheiden kauhua, enterorokkoa. Perheenäiti Krista oli suihkussa, kun yhtäkkiä päähän välähti ajatus Fuengirolasta. Perheen aiempien, eksoottisten matkakohteiden jälkeen Fuengirola ei ollut aikaisemmin tuntunut houkuttelevalta, mutta yhtäkkiä, keskellä loskaista ja harmaata tammikuuta se tuntuikin juuri sopivalta vaihtoehdolta. Paria päivää myöhemmin koko perhe oli jo Espanjassa. 

Räntäsade vaihtui iltapäiviin rannalla.

“Ensimmäisenä talvena olimme pihalla kaikesta”

Ensimmäisenä vuonna reissu kesti kuukauden. Krista kuvailee ensimmäisen talven tunnelmia kertomalla heidän olleen vähän “pihalla” kaikesta: “Emme tunteneet ketään ja kaikki paikat olivat meille uusia.” Krista muistelee. Pian perhe kuitenkin tapasi muita suomalaisia perheitä, jotka eivät olleetkaan Espanjassa vain lomalla, vaan asuivat siellä läpi talven. Ajatus koko talvesta Espanjassa jäi hautumaan.

Perhe vietti ensimmäisen kokonaisen talven Espanjassa, kun lapset olivat 4-ja 2-vuotiaita. Fuengirolassa perhe ystävystyi nopeasti muiden suomalaisten perheiden kanssa. “Meillä on Espanjassa Espanjan kaverit ja Suomessa Suomen kaverit. On helpottavaa tietää, että kun palaamme seuraavana talvena Espanjaan, lapsilla on siellä odottamassa samat kaverit ja tutut hoitopaikat.” 

“Meidän elämä Fuengirolassa on ihan tavallista lapsiperhearkea”

Krista saa sähköpostiin tasaisin väliajoin kyselyjä Espanjaan muutosta. Kuinka muutto Espanjaan oli käytännössä mahdollista? Kuinka löytää asunto? Miten lasten koulu? Ensimmäisenä vuonna Krista oli hoitovapaalla ja aviomies Joel opintovapaalla, joten tehtävien siirtäminen Espanjaan kävi helposti. Seuraavina vuosina etätyöt ovat mahdollistaneet asumisen Espanjassa. Krista ja Joel eivät ole Espanjassa lomalla, vaan tekevät töitä kotoa käsin, aivan kuten tekisivät Suomessakin. “Meille Fuengirola ei ole lomakohde, vaan me eletään siellä ihan tavallista lapsiperhearkea” Krista kiteyttää. 

 Ensimmäisenä vuonna perheen Suomen kotiin muutti vuokralainen. Vuokratulot mahdollistivat asumiskulujen kustannuksen Espanjan päässä. Kun omaan kotiin muuttaa vuokralainen muutamaksi kuukaudeksi, on kaikki omaisuus pakattava laatikoihin. Krista on kertonut blogissaan avoimesti muuttovalmisteluista, muuttoa edeltävistä tunnelmista sekä arjesta Espanjassa.

Kiireetöntä, mutta aktiivista elämää

Mitä eroa on arjella Suomessa ja Espanjassa lapsiperheen näkökulmasta? “On outoa, miten esimerkiksi koulu -ja päiväkotimatkat ovat meillä Espanjassa pidemmät, mutta silti jollain hassulla tavalla tuntuu, että arki on kiireettömämpää. Sosiaalinen elämä on Espanjassa vilkkaampaa ja elämä on muutenkin aktiivisempaa, mutta silti tuntuu, että arjessa on enemmän aikaa”, Krista pohtii. “Siinä missä Suomessa jumitumme kotiin, Espanjassa elämä pyörii kodin ulkopuolella”. 

“Ulkona syöminen on Espanjassa paljon halvempaa kuin Suomessa. Espanjassa mietimme melkein päivittäin, syömmekö tänään kotona vai ravintolassa” vertaa Krista. Vaikka elämä Espanjassa onkin pääosin edullisempaa, esimerkiksi koulu-ja päiväkotimaksut saattavat yllättää. Myös ostoskeskuksissa sijaitsevissa ketjuliikkeissä vaatteiden -ja kosmetiikan hinnat ovat Suomen hintaluokkaa. “Mutta niissä me ei käydäkään”, Krista naurahtaa. 

Kulttuurierot ja kasvatus 

Krista kertoo, että lapset saavat Espanjassa paljon enemmän huomiota, kuin Suomessa. “Espanjalaiset ovat hyvin lapsirakkaita ja lirkuttelevat usein iloisesti tuntemattomillekin lapsille”. Krista on pannut merkille, että Espanjassa lapset eivät ole tiellä missään, vaan osa tavallista elämää. Yksi asia on Suomessa kuitenkin selkeästi paremmin: “Suomessa ollaan Espanjaa edellä kasvatuksessa: siinä missä Suomessa vanhemmat neuvottelevat ja kuuntelevat, espanjalaiset vanhemmat monesti rähisevät kilpaa lastensa kanssa”. 

“Ikävoin jopa sitä, että sähköt on yhtäkkiä poikki tai kotikatu tulvii”.

Koronavirus on muuttanut myös Kristan perheen suunnitelmia. Vuosi sitten perhe palasi Espanjasta Suomeen odotettua aikaisemmin ja tänä vuonna talvea on vietetty Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin. “Meillä on ollut ihana talvi Suomessa!” Krista hehkuttaa.

Espanjasta Krista ikävöi eniten pieniä arkisia asioita ja hetkiä. “Niitä arkiaamuja, kun aurinko paistaa. Ihmisiä ja sitä kiireetöntä olemista. Sitä, että koulupäivän jälkeen voidaan mennä rannalle ja juoda siellä jätskikahvit”, Krista listaa. Aika kultaa muistot ja joskus tulee ikävä yllättäviäkin asioita: “Tuntuu hassulta, mutta ikävöin jopa niitä koettelemuksia siellä. Sitä, että sähköt on yhtäkkiä poikki, tai että kotikatu tulvii tai että netti ei toimikaan”.

Matkalla päiväkotiin. Espanjasta Krista ikävöi aurinkoisia arkiaamuja.

Espanjaan muutosta haaveilevalle Kristalla on rohkaiseva viesti: “Meitä Espanjan suomalaisia yhdistää yksi asia ja se on päätös. Olemme päättäneet, että haluamme asua Espanjassa talvet ja lähteneet toteuttamaan sitä. Kun on oikeasti halu tehdä jotakin, niin se on monesti vain järjestelykysymys. Tämä ei tarkoita sitä, että se olisi helppoa tai että sinne Espanjaan pääsee heti kun vaan haluaa, mutta vaikka parin vuoden päästä”, Krista pohtii. “Elämässä on tehtävä valintoja, koska kaikkea ei voi aina saada. Kun haluaa tehdä jotain, se vaatii joskus monestakin asiasta luopumista. Toisinaan se on taloudellista ja joskus jotain muuta. Hankalaltakin tuntuvat asiat ovat monesti järjesteltävissä, kun vain päättää ja on valmis tekemään töitä sen eteen”. 

Kristan Puutalobaby-blogiin pääset TÄSTÄ


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.