Tosimieskö ei ota vaimon sukunimeä?

Tosimieskö ei ota vaimon sukunimeä?
Kuva: Joel Overbeck

IS uutisoi äskettäin sukunimien kuumentavan tunteita. Varsinkin silloin jos mies tulee ottaneeksi vaimon sukunimen. Vaimon sukunimen ottaneet ovat kokeneet, että päätökseen tulee olla jokin pätevä syy. Aikaisemmassa artikkelissa Risto Uusitalo, Jari Sandvik, Jukka Lempa sekä Lapissa asuva Mika kertoivat, millaisiin ennakkoluuloihin olivat törmänneet luopuessaan omasta sukunimestään. Palaute on ollut kummastelua ja tuomitsemista, mutta myös ymmärtävää.

Jos miehen nimi on vaikkapa Matti Möttönen ja vaimon sukunimi von Hertzen, on ymmärrettävää, että mies ottaa mielellään vaimon sukunimen.”, kertoo eräs lukija.

Monelle suomalaiselle on edelleen itsestäänselvyys, että naimisiin mennessä nainen ottaa miehen sukunimen

Perusteluna toimii usein halu saada sama sukunimi mahdollisille tuleville lapsille. Yhtä hyvin perheen yhteinen nimi voisi kuitenkin tulla naisen puolelta.

Yleinen ajatus siitä että nainen ottaa miehen sukunimen, ei lopulta olekaan niin ikivanha kun luullaan. Nainen on käyttänyt omaa sukunimeään avioliitossa vuoteen 1930 saakka. Tämän jälkeen naiset olivat juridisesti velvollisia ottamaan miehen sukunimen avioon astuessa. Pakko poistui vasta 1985 tulleen nimilain myötä.

Osa IS artikkelin kommentoijista kertoo käytännöllisyyden olleen kriteerinä yhteistä sukunimeä valitessa

Oli pakko ottaa vaimon suomalainen sukunimi, koska aina sai tavata joka luukulla ruotsalaista sukunimeä.”

Vaihdoin sukunimeni helpommaksi, jotta lasten ei tarvitsisi sönköttää ja tavata joka tilanteessa, miten se sukunimi kirjoitetaan.”

Käytännölliseksi koetaan myös se, että molemmat pitävät oman sukunimensä

Väestörekisterikeskuksen tuorein tilastotieto on vuodelta 2017, jolloin vain 1,9 prosenttia pareista valitsi avioituessaan naisen nimen. Miehen nimen otti 66,1 prosenttia naimisiin menneistä, ja omat sukunimensä säilytti 31,9 prosenttia pareista.

Oman nimensä pitävät naiset mielletään määrätietoisempana ja itsevarmempana

Syy miehen sukunimen omaksumiseen saattaa silti olla enemmän miehessä. Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan monet naiset ottavat miehensä sukunimen miehen toiveesta. Miehet voivat kokea jopa henkilökohtaisena kolauksena sen, jos nainen pitää oman nimensä, kertoo Tiede-lehti. Tutkimuksessa sadoille ihmisille tehdyistä mielikuvakokeista paljastui, että jos vaimo säilyttää avioliitossa oman nimensä, mies vaikuttaa feminiinisemmältä. Miehen arvioidaan olevan suhteessa vähemmän “vallassa”, kuin siinä tapauksessa että vaimo olisi ottanut miehen sukunimen.

Oman nimen säilyttäviä naisia kuvataan mielikuvatutkimuksen mukaan useammin olevan enemmän itsetietoisempia ja itsenäisiä. Mielikuvissa heillä on korkeampi status, ja he käyttävät enemmän valtaa keskittyen enemmän itseensä ja ovat määrätietoisempia.

Kaksiosaiset väliviivanimet vähentymässä, halutaankin täysin jotain uutta

Nimistöntutkija Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta kertoo, että kaksoisnimien osuus on aina ollut vähäinen ja entisestään pienentynyt viime vuosina. Syynä tähän on se, että mahdollisesti halutaan jotain täysin uutta, ja aloittaa uutena avioparina täysin alusta nojautumatta kummankaan sukuun. Ainialan mukaan kyseessä on jonkinlainen vahva tasa-arvon ihanne.

Lue myös:

Kun lastenlapset eivät kiinnosta isovanhempia – Tunnetko termit mummokateus tai leasing-mummo?

6 asiaa, joita kotiäidit ja -isät eivät halua kuulla

Äidin kokemus lapsiperheiden sosiaalipalveluista pöyristyttää: “Saimme liudan työntekijöitä, jotka vain kuluttivat aikaa meillä”

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *