Polkeeko lapsesi oikean kokoisella polkupyörällä? Tarkista tästä!

Polkeeko lapsesi oikean kokoisella polkupyörällä? Tarkista tästä!
Kuva: Chip Vincent

Yleisenä sääntönä voi pitää sitä, että lapsi saa pyörässä hyvän ja rennon ajoasennon. Nopeasti kasvavien lasten pyörät voivat jäädä yhdessä kesässä pieniksi, joten polkupyörää voi olla fiksua katsoa myös käytettynä. Pyöräkauppa käy keväisin kuumana, kun myös pikkupolkijat vaihtavat pykälää isompaan välineeseen.

Välillä saatetaan sinnitellä liian pienellä pyörä siinä toivossa että se menisi vielä yhden kesän. Liian pienessä pyörässä satula joudutaan nostamaan ylös asti, ja polvet ottavat polkiessa kiinni ohjaustankoon.

Toinen virhe on ostaa liian suuri pyörä siinä toivossa, että menisi ainakin muutaman kesän. Liian ison pyörän tunnistaa siitä, että aivan matalalle säädetyn satulan kanssa lapsen jalat eivät ylety maahan. Liian iso pyörä on vaikea ohjattava, joten riski kaatumiselle on suurempi.

Käytettynä ostettu pyörä voi säästää suuria summia

Laadukkaat ja kestävät merkkipyörät ovat melko kalliita, mutta toki kestäviä. Edullisesti saa ostettua uuden pyörän, mutta ne eivät useinkaan ole yhtä kestäviä kun hyvät merkkipyörät. Käytettynä voi löytää merkkipyörän juuri omalle lapselle sopivan kokoisena, joten tarjonta kannattaa tarkistaa aina ennen liikkeeseen suuntaamista. Jos päätyy hankkimaan uuden polkupyörän pyörän liikkeestä, on hyvä muistaa myös itse sen jälleenmyyntiarvo.

Sopivan pyörän tunnistaa parhaiten siitä, että polkijan ajoasento on mukava. Kun satula ja ohjaustanko ovat oikealla korkeudella, on ajaminen hallitumpaa ja turvallisempaa.

Muotipyörä Jopo sopii hyvin lapsen fillariksi

Monet nuoret tykkäävät kruisailla Jopolla, jossa ajoasento on selkä ovat hyvin pystyssä, jolloin ilmavastuskin on suurempi. Polkeminen on näin raskaampaa, mutta ajomukavuuden päihittääkin tyyli ja mahdollisuus vetää letkeää kruisailua.

Pieni etunoja on yleisesti paras ajoasento, paitsi ihan pienimmillä. Oli pyörä mikä tahansa, nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että polveen jää poljettaessa ihan pieni koukistus. Päkiät pitää ylettyä maahan, polvet ei saa osua ohjaustankoon ja ajoasennon pitää olla melko pysty. Sopivan pyörän tunnistaa parhaiten siitä, että polkijan ajoasento on mukava hänelle itselleen. Kun satula ja ohjaustanko ovat oikealla korkeudella, on ajaminen hallitumpaa ja turvallisempaa.

Mikä on oikea koko?

Paras ja oikean kokoinen pyörä löytyy kokeilemalla, mutta alta voi katsoa suuntaa antavat ohjeet sopivan pyörän valintaan. Ensimmäinen pyörä on usein 12- tai 16-tuumainen. Ensipyöräksi valitaan usein myös potkupyörä, jossa polkimien sijaan lapsi potkii vauhtia maasta jaloillaan.

Ohjeelliset suosituskoot

Alle 95-senttiselle 12-tuumainen

Alle 105-senttiselle 16-tuumainen

Alle 120-senttiselle 20-tuumainen

Alle 140-senttiselle 24-tuumainen

Sitä pidemmille lapsille sopii hyvin jo aikuisten pyörä vähän pienellä rungolla.

Koska siirtyä vaihteisiin?

Lasten polkupyörän hankinnassa kannattaa ottaa huomioon myös lapsen pyöräilytaidot. Toiset osavaat käyttää vaihteita ja käsijarruja. Toisille on taas parempi vaihtoehto hankkia pyörä, jossa on jalkajarru ja napavaihteisto. Jotta polkeminen pysyy pyöräilijälle mielekkäänä, on hyvä kuunnella käyttäjän oma mielipide vaihteista, pyörästä ja ajoasennosta.

Kun pyöräilyn alkeet ovat hallussa, tulee ajankohtaiseksi miettiä pyörään vaihteita. Vaihteita ei kannata arastella, sillä ne tuovat pyöräilyyn uutta intoa. Ylämäet on helpompi polkea ylös kun vaihteen saa pienemmälle. Lisäksi vauhti nopeutuu kun suorilla saa isompaa vaihdetta päälle.

Lähteet:

Polkupyöräkauppa, Tunturi

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *