Apua, lapseni vastaanotti juuri dickpicin!

Apua, lapseni vastaanotti juuri dickpicin!
Kuva: Unsplash

Moi! Mä oon Eemeli 16v. Haluaisitko tutustua ja laittaa susta kuvia?” Tämän jälkeen ruutuun oli pyytämättä ja yllättäen lävähtänyt kuva peniksestä. Näin punaista ja tunsin kuinka verenpaineeni lähti kohisten nousuun.  

Istuin Ystäväni kanssa keittiössä, kun hän kertoi, että hänen lapsensa oli saanut tällaisen viestin erään suositun viestisovelluksen kautta. Vaikka tapahtuma ei suoranaisesti koskettanut omaa tytärtäni, en voinut olla ajattelematta, etteikö tapaus olisi voinut osua myös hänen kohdalleen. Tässäkin tapauksessa sovelluksen asetukset ja turvarajat olivat kunnossa, mutta silti tällaista sattui. Onneksi tyttö oli kertonut vanhemmilleen asiasta. Harmillisesti hän oli kuitenkin paniikissa tämän viestin ja kuvan ehtinyt jo poistaa. 

Illalla istuin koneelle ja pistin Googlen töihin. Tälle kuvottavalle ilmiölle on näköjään olemassa ihan oma termi; “grooming”. Se tarkoittaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Selailin muutaman artikkelin ja viestittelin ystävilleni. Onko joku muu kokenut tällaista häirintää nuorena? Se, kuinka moni ystävistäni oli kokenut jotain vastaavaa, yllätti. En ollutkaan ainoa. Sitten istutin Tytärlapsen viereeni ja kyselin päivän kuulumisten lisäksi onko hän mahdollisesti tietoinen tällaisesta ilmiöstä, kenties kokenut vastaavaa häirintää tai kuullut kavereilta tapauksista. Tätä nimittäin tapahtuu ihan hirvittävän paljon! Jokainen seksuaalissävytteinen viesti lapselle on liikaa enkä usko, että asiasta voi liikaa keskustella. Hän selvästi hämmentyi kysymyksistäni, eikä ollut itse törmännyt ilmiöön. Onneksi. Kävimme läpi, mitä tällaisessa tilanteessa tulisi toimia ja vannotin Tytärlasta kertomaan, jos ikinä mitään kyseenalaista tapahtuu, somessa, netissä, livenä.  

Kuva: Unsplash

Ilmiö itsessään ei ole uusi. Muistelin omaa lapsuuttani ja nuoruuttani, ja muistini sopukoista pompsahti pari tapausta, jotka olin visusti haudannut. Ala-asteikäisenä en juuri tietokoneella viettänyt aikaa, mitä nyt välillä viestittelin msn messengerin kautta luokkakavereilleni. Eräänä päivänä msn messengerin syövereistä tietokoneeni ruudulle aukesi ikkuna, jossa sain todistaa “livenä” kuinka joku “tosimies” masturboi. Yhtäkkiä. En tänä päivänä tiedä miten se esitys päätyi ruutuuni, kyseistä henkilöä en tuntenut, mutta toimin kuten ystäväni lapsi; paniikissa. Suljin ruudun lisäksi asian mielestäni täysin, enkä ikinä kertonut asiasta kenellekään. Paitsi nyt. Olisinpa ollut yhtä rohkea kuin ystäväni lapsi ja kertonut asiasta kotona.

Kuva: Unsplash

Seuraava tapahtuma sattui pari vuotta myöhemmin. Olin teini-ikäinen ja vanhempien poikien huomio oli mielestäni imartelevaa. Mielessäni ei silloin käynyt kyseenalaistaa, etteikö 24-vuotias mies voisi olla 14-vuotiaan tytön ystävä. Mitä pahaa siinä muka olisi? Yhteisten tuttujen kautta tämä mies sai puhelinnumeroni ja alkoi viestitellä. Alkuun viestit olivat viattomia, kyselyitä musiikkimausta ja viikonlopun tapahtumista. Sitten viestien sävy muuttui, eikä tekstit ole enää julkaisukelpoisia. Näin jälkeenpäin kun asiaa mietin, alan voimaan pahoin. Missään tapauksessa sillä miehellä ei ollut oikeutta toimia niin kuin toimi. Lapsena tai nuorena sitä luottaa aikuiseen melkoisen sokeasti. Tilanne ei onneksi edennyt viestejä pidemmälle ja mies jätti minut rauhaan huomatessaan, etten enää vastannut. 

Näin äitinä sitä toivoo, että voisi suojella lapsiaan kaikelta maailman pahuudelta. Tämä ei välttämättä ole aina mahdollista. Tärkeää on antaa lapselle ainakin selkeät toimintaohjeet eri tilanteisiin. Olen onnellinen siitä, että meillä on kotona puheyhteys Lisäosien kanssa auki. Toivon, että tämä linja pysyykin auki hamaan tulevaisuuteen asti.

Tässä vielä tiivistettynä, miten toimia, jos lapsesi kokee häirintää netissä: 

1. Hengitä. Pysy itse rauhallisena, vaikka tekisi mieli välittömästi etsiä kyseinen ihmisroska käsiin ja pistää tuulemaan.   

2. Kuuntele, mitä lapsi kertoo. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA SYYLLISTÄ LASTA. Vastuu on aina tekijällä. Kiitä ja kehu lasta, koska hän uskalsi kertoa asiasta.  

3. Ota kaikki mahdollinen todistusaineisto talteen; kuvakaappaukset kuvista ja viesteistä, mahdollisesti nimimerkki ja puhelinnumero.  

4. Tarkista sovellusten yksityisyysasetukset ja muokkaa niitä niin, että ne ovat mahdollisimman turvallisia käyttää. Jutelkaa mitä sovelluksia saa käyttää, mitä saa puhua ja kenen kanssa. Esimerkiksi ikärajat on asetettu ihan syystä. Pysy tiukkana, vaikka “kaikki muut saavat käyttää kyseistä sovellusta”.  

5. Jos epäilet rikosta, ota yhteys poliisiin, hätätilanteessa soita 112. 

https://www.pelastakaalapset.fi/kehittamis-ja-asiantuntijatyo/lasten-suojelu-ja-nettivihje/grooming/

https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/hyvinvointia-digiajassa/turvallisesti-digitaalisissa-ymparistoissa/miten-puhua-lapselle-seksuaalisesta-houkuttelusta-ja-hairinnasta/

Rouva Tirehtööri

Olen pirskahteleva ja räiskyvä, kolmenkympin rajapyykin yli pari vuotta sitten kiukulla kammennut kolmen lapsen äiti. Elämäni keskipisteet ovat 12v Tytärlapsi, 9v Poika Poikanen ja 2v Raivotar. Lasteni ja mieheni, Perheenpään, lisäksi uusperhe-sirkukseni kokoonpanoon kuuluu sekalainen setti eläimiä; pari saksanpaimenkoiraa, corgi, ja kissa. Elämässäni ovat hyvin vahvasti läsnä aikataulut, to do –listat, ahdistus ja kiukuttelu sekä toive seesteisestä ja rauhallisesta elämästä. Elämänhallintani on heikohkoa ja otteeni lipsuu vähän väliä. Onneksi olen jääräpäinen ja sinnikäs enkä ilmeisesti koskaan suostu menemään siitä mistä aita on matalin. Juuri kun joku osa-alue elämässäni alkaa sujumaan, keksin jotain uutta kivaa puuhaa tilalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *