Lasten kanssa Espanjassa – tavallista arkea, mutta niin paljon enemmän

Lasten kanssa Espanjassa – tavallista arkea, mutta niin paljon enemmän

Kaupallinen yhteistyö Espanjan matkailutoimisto (Tourspain)

Olen ihastunut paikkaan nimeltä Estepona. Estepona on viehättävä kaupunki, joka sijaitsee Costa del Solin rannikolla, meren ja kauniin Sierra Bermeja -vuoren välissä.  Esteponan kaupungin edessä on La Rada Beach,  21 km pitkä kultahiekkainen ranta, joka oikein kutsuu  viettämään piknikkejä ystävien kanssa. Historiasta kiinnostuneille alue tarjoaa paljon, sillä siellä on mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Castillo de Nicion rauniot.

Loputtomat pienet kujat kukkaruukkuineen ja kukkineen saavat kulkemaaan niitä ihastellen. Erikoisuus on siinä, että kujilla on aina vain yhtä väriä kerrallaan. On punaisia, keltaisia, sinisiä, oransseja kukkaruukkukujia, on vihreävalkopalloisia kukkaruukkukujia ja jälleen kerran huomaan, että on mahdoton päättää mikä on kaunein kuja. Estepona on säilyttänyt Espanjalaisen tunnelman ja rantaviivaa riittää kaikille. Yksi ihanimmista pienistä kävelyretkistä on muraalireitti La Ruta de Murales Artísticos de Estepona. Muraalireitin varrelta löytyy noin viitisenkymmentä teosta, joiden aihepiiri vaihtelee Esteponan taidokkaista seinämaalauksista sen historiaan.

Espanjassa lapsen on hyvä olla

Esteponassa kerran mieleeni tuli ajatus, että koko Espanjassa on paljon kukkia. Niitä on pieniä ja suuria. Matalia ja korkeita, vaatimattomia, koreita, aivan kaikenlaisia. Minulle on tullut mieleeni, etten silti ole nähnyt ikinä rumaa kukkaa.

Tai oletteko koskaan nähneet suurta painavaa kukkaa, jonka varsi näyttää hyvin köykäiseltä, ja tuntuu, että miten ihmeessä se kannattelee niin suuren kukan. Pionit ovat tälläisiä kukkia. Mieleen tuli ajatus, että me ihmisetkin tarvitsemme vahvoja varsia. Kaikki riippuu varresta. Tarvitsemme vahvuutta pystyäksemme kukoistamaan, olemaan juuri sellaisia omia itsejämme, kuin olemme. Kukat kasvavat erilaisin tavoin. Osa uljaasti yksinään, osa ryhmissä muodostaen valtavan kauniita kukkamattoja. Kaikilla erilaisilla tavoilla kukkivat kukat ovat kauniita. Aivan kuin me ihmisetkin. Kukilla on erilaiset juuret, toiset kaivautuvat syvälle maanmultaan, toiset ovat hennosti kiinni maassa. Tässäkin näen jotakin hyvin vertauskuvallista. Espanjassa olen kokenut, että saan olla juuri sellainen kuin olen, kasvaa omana itsenäni. Espanjassa mukaan mahtuu kaikenlaiset persoonat. Elämänilo, avoimuus ovat läsnä aivan eri tavoin, kuin Suomessa.

Suuressa perheessä on oppinut, kuinka erilaisia lasten persoonat ovat. Lasten erilaisuus on valtava rikkaus. Lasten ollessa pieniä ajattelin usein, että kuinka tärkeää olisi säilyttää lapsessa se mikä on hänessä ominta. Antaa kukan kasvaa sellaiseksi kuin hän on syntynyt. Täällä Espanjassa olen oppinut näkemään, että lapset hyväksytään sellaisina, kuin he ovat. Lapsi on arvokas.

Ravintoloissa ei ole erikseen lasten ruokalistaa, vaan lapset syövät samaa, vaikkapa simpukoita, rapuja tai merellistä paellaa, kuin aikuisetkin, eikä lapsia jätetä kotiin. Pyhäpäivisin ravintolat täyttyvät iloisesta ja äänekkäästä puheensorinasta, kun espanjalaiset perheet kokoontuvat viettämään aikaa. Perhe on laajempi yksikkö, kuin Suomessa. Perhe käsittää helposti tädit, sedät, serkut, abuelat ja abuelot.

Espanjassa lapsen on hyvä olla. Lapset ovat elämässä mukana kaikkialla ja kaikessa.   Lasten kanssa et ole koskaan liikaa tai tiellä. Lasta kannustetaan ja kehutaan estoitta. Guapa! Guapo!  Myu bien! on heille jatkuvasti kerrottu asia. Muistan, kun alkuun tämä tuntui minusta oudolta. Nyt ajattelen niin, että siinäpä itsetunnon perusainekset lapselle.

Arkea Espanjassa

Espanjassa löytyy myös lapsille paljon tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia. Meidän perheessä lapset löysivät uudet harrastukset nopeasti ja minä kuuden pojan äitinä seisoin elämäni ensimmäistä kertaa kaukalon laidalla kannustamassa lastani. Espanjassa! Myös Padel- ja ratsastusharrastuksesta on tullut rakas. Espanjassa harrastaminen on paljon edullisempaa, kuin Suomessa.

Elämämme Espanjassa on tavallista lapsiperheen arkea, eikä kuitenkaan ole. Olen viettänyt täällä elämäni onnellisinta aikaa yhdessä lasten kanssa. Olemme tutkineet Malagan ja Barcelonan museoita, osallistuneet Ferioille, ihmetelleet erilaisia juhlakulkueita, nähneet pääsiäisen merkityksen täällä, juhlineet keskikesän juhlaa, kiivenneet vuorille, lasketelleet Sierra Nevadassa, kahlanneet joissa ja kylpeneet vesiputousten alla ja vierailleet noin 50 eri kylässä ja kaupungissa Espanjassa, nauttien joka hetkestä.

Voisin sanoa, että olemme eläneet kaikin puolin terveellisempää elämää auringon alla, sillä se mikä minutkin tänne aurinkoon toi oli nimenomaan terveysasiat. Olemme joskus riidelleet, mutta enemmän olemme rakastaneet. Sillä minusta tuntuu, että täällä valossa ja lämmössä rakastaminenkin on helpompaa. Hiukan niin kuin Suomen kesässä.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.