Kodin esineiden nappiparistot vaaraksi lapsille: onko Duracellin kehittämä uusi teknologia ratkaisu ongelmaan?

Kodin esineiden nappiparistot vaaraksi lapsille: onko Duracellin kehittämä uusi teknologia ratkaisu ongelmaan?
Kuva: John Cameron

Teksti: Anna-Leena

Ympäri maailmaa raportoidaan vuosittain satoja onnettomuuksia, joissa lapsi on vahingossa niellyt pariston, kertoo paristojätti Duracell. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Myrkytystietokeskus muistuttavat, että pikkuparistoja sisältävät kodin esineet tulee pitää poissa lasten ulottuvilta ja tarkistaa lelujen paristoluukut säännöllisesti.

“Jos lapsi nielee pariston, seuraukset voivat olla vakavat”

Nappiparistoja ja muita pieniä paristoja on monissa kodin arkisissa esineissä ja vaikka lelujen valmistajien on lähtökohtaisesti huolehdittava, etteivät lelujen paristot pääse irtoamaan, lelutkin kuitenkin kuluvat ja rikkoontuvat leikeissä, ja lapsi voi saada pariston suuhunsa. Pienet lapset laittavat tietyssä iässä suuhunsa sellaisiakin esineitä, joita ei ole tarkoitettu maisteltavaksi. Autonavaimet, kaukosäätimet ja monet muut kodin arkiset esineet sisältävät pieniä paristoja ja paristoluukut saattavat aueta lapsen käsissä. Jos lapsi nielee pariston, seuraukset voivat olla vakavat, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Myrkytystietokeskus

Duracell BABY SECURE teknologia

Paristojätti Duracell on kehittänyt teknologian, jonka tarkoituksena on välttyä vaarallisilta onnettomuuksilta. Duracellin 2032, 2025 ja 2016 kokoisissa nappiparistoissa on  myrkytön, mutta karvaan makuinen päällyste, jonka tarkoituksena on saada lapsi sylkemään pois suuhun vahingossa joutunut paristo.  Duracell on jo aiemmin muuttanut paristojen pakkauksia siten, että niitä ei voi saada repimällä auki.

Duracellin sivustolla neuvotaan vanhempia ottamaan selvää, mitkä kodin esineistä toimivat nappiparistoilla. Nappiparisto voi löytyä ainakin led-kynttilästä, kaukosäätimestä, auton avaimesta, kuumemittarista, vaa’asta, soivista onnittelukorteista -ja lastenkirjoista sekä lukuisista leluista.

Nielikö lapsi pariston?

Näin turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo toimimaan, jos epäilet, että lapsi on niellyt pariston.

  • Tarkkaile lapsen vointia.  
  • Älä yritä saada häntä oksentamaan.
  • Jos lapsella on nielemis- tai hengitysvaikeuksia tai hän kuolaa, kakoo tai oksentelee, vie lapsi välittömästi sairaalaan. 
  • Jos lapsi on oireeton, seuraa tuleeko paristo ulos. Ellei paristo ole tullut ulos kahdessa vuorokaudessa tai jos lapselle kehittyy oireita, vie lapsi lääkäriin.
  • Epäselvissä tapauksissa saat toimintaohjeet Myrkytystietokeskuksen päivystyksestä, p. 09 471 977.

Lähteet:

duracell.com

tukes.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.