Lapsi pelasi liikaa Fortnitea: isä menetti huoltajuuden

Lapsi pelasi liikaa Fortnitea: isä menetti huoltajuuden
Kuva:Sigmund

Teksti: Anna-Leena

Pontevedrassa, Espanjassa käydyssä huoltajuuskiistassa tuomioistuin päätti antaa 13-vuotiaan lapsen huoltajuuden äidille, koska isä oli antanut lapsen pelata Fortnite-videopeliä huolimatta lapsen diagnosoidusta peliriippuvuudesta. Tuomari perusteli päätöstä sillä, että lapsen äiti oli kieltänyt lapselta pelaamisen kokonaan kun taas isä oli antanut peliaikaa päivittäin ja ostanut lapselle peliin lisäosia. 

“Yhteishuoltajuus ei tässä tapauksessa ole toimiva ja sopimusta täytyy muuttaa”, lukee tuomiossa, jossa selitys yksinhuoltajuudesta perustuu “alaikäisen peliriippuvuuteen ja vanhempien päinvastaiseen tapaan toimia”. Tuomiota perustellaan myös kertomalla, että pelaaminen on vaikuttanut selvästi lapsen koulumenestykseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä harrastuksiin osallistumiseen. 

Lupa pelaamisen jatkamiseen ei kuitenkaan ollut isälle tarpeeksi: alaikäinen lapsi oli isänsä luvalla avannut myös oman Youtube-kanavan ja instagram-tilin. Isä oli myös laiminlyönyt nuoren tarpeita ja äiti oli joutunut huolehtimaan lapsen koulunkäyntiin, harrastuksiin -ja terveyteen liittyvistä asioista yksin. Nuori oli jo aiemmin vetäytynyt kaverikontakteista ja käyttäytynyt kotona ei-toivotulla tavalla. Tuomarin lausunnon mukaan tilanteen uskotaan paranevan, kun lapsen huoltajuus siirtyy “tilanteeseen tiukemmin suhtautuvalle vanhemmalle”, eli äidille.

Päätökseen on liitetty psykologin lausunto, jossa asiantuntija ilmaisee mielipiteensä Fortniten vaaroista: kyseisen pelin pelaaminen ei ole psykologin mielestä suositeltavaa, koska se voi hänen mielestään “vaikuttaa lapsen ja nuoren koulunkäyntiin, psyykkiseen terveyteen, sosiaalisuuteen, käytökseen sekä mielialaan”.

Peliriippuvuuden ennaltaehkäiseminen  

Ruutuajan valvominen -ja rajoittaminen on paras keino ennaltaehkäistä peliriippuvuutta, selviää turvalliseen ja vastuulliseen pelaamiseen ja sosiaalisen median käyttöön erikoistuneelta Pantallas amigas-sivustolta. Pelatessa katoava ajantaju saattaa helposti johtaa liialliseen pelaamiseen -ja lopulta riippuvuuteen. Ruutuajan rajoittamisen lisäksi:

-Ennen pelin ostamista tai lataamista vanhempien tulisi perehtyä peliin. 

-Valita pelejä, joiden sisältö kehittää luovuutta ja parantaa lukutaitoa.

-Suosia pelejä, joihin koko perhe voi osallistua tai joita voi pelata yhdessä.

-Ei suosia pelejä vain siksi, “että niiden lataaminen on ilmaista.”

-Välttää online-pelejä, jos vanhemmat eivät voi vahtia pelaamista. 

-On suositeltavaa, että pelinäyttö on tarpeeksi suuri ja että lapsi pelaa huoneessa, jossa on aikuisia paikalla. 

-Olla aktiivisesti mukana: kuunnella -ja tarkkailla kuinka lapsi reagoi pelatessaan. 

Lähde: bebesymas.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.