Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin raportti: “Maailmassa syntyy kuolleena vauva joka 16. sekunti”

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin raportti: “Maailmassa syntyy kuolleena vauva joka 16. sekunti”
Kuva:Ashton Mullis

Teksti: Anna-Leena

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin julkaisemasta raportista selviää, että maailmalla syntyy kuolleena vauva joka 16. sekunti. Tämä tarkoittaa noin 2 miljoonaa kuolleena syntynyttä vauvaa vuodessa. 84 prosenttia kohtukuolemista tapahtuu Saharan eteläpuolisen Afrikan -tai eteläisen Aasian maissa.

Kohtukuolema on vanhemmille raskas ja traaginen kokemus ja siitä selviytyminen vie aikaa. Usein perhe joutuu käymään suruprosessin läpi yksin. Koronaviruspandemia voi vaikuttaa kohtukuolemien määrän nousuun johtuen epidemian hoitoon kohdennetuista terveydenhuollon resursseista. “Traagiset kohtukuolemat ovat näyttö siitä, kuinka tärkeää on ylläpitää perusterveydenhuollon palveluita ja  lisätä sairaanhoitajien ja kätilöiden määrää”, kommentoi maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Suurin osa menetyksistä johtuu huonosta kontrollista raskauden tai synnytyksen aikana. Neljä kymmenestä vauvasta menehtyy synnytyksen aikana. Ero näkyy selvästi rikkaiden ja köyhien maiden välillä: siinä missä kehitysmaissa noin puolet vauvoista menehtyy synnytyksessä, teollisuusmaissa vastaava luku on vain 6%. Vain puolilla kaikista synnyttävistä naisista maailmassa on pääsy ammattilaisen avustamaan synnytykseen. Siinä missä kohtukuolemien määrää on yritetty vähentää tuloksetta, synnytyksen aikana tapahtuneet kuolemat voisi välttää oikeanlaisella ensiavulla ja sairaanhoidolla.

Sekä kehitysmaissa että teollisuusmaissa kohtukuolemien määrä on suurempi maaseudulla kuin kaupungissa. Myös sosioekonominen tausta vaikuttaa kuolemien määrään. Esimerkiksi Nepalissa kohtukuolemia ilmeni 40-60% enemmän alempaan kastiin kuuluvilla naisilla, kuin ylempään.

“Odottavat äidit tarvitsevat jatkuvaa, laadukasta seurantaa koko raskauden -ja synnytyksen läpi”, kiteyttää Muhammad Ali Pate, The Global Director, Health, Nutrition and Population (HNP) Global Practice of the World Bank and the Director of Global Financing Facility for Women, Children and Adolescents.

 Lähde: www.niusdiario.es

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *