Isoäitien siivousniksit: näillä vinkeillä koti kiiltää!

Isoäitien siivousniksit: näillä vinkeillä koti kiiltää!
Kuva: Daiga Ellaby

Teksti: Anna-Leena

Viinietikka ja ruokasooda ovat parhaat ystäväsi, kun haluat pitää kodin puhtaana, mutta mihin maitoa voi käyttää? Kuinka poistetaan kahvitahrat pöytäliinasta ja voiko pohjaan palaneen teräskattilan vielä pelastaa? Kodin hankalat siivouspulmat ratkeavat näillä helpoilla nikseillä.

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista puhdistusaineista, mutta joskus apu on lähempänä, kuin kuvittelitkaan.

Eroon epämiellyttävistä hajuista

Ruokasooda puhdistaa ja poistaa epämiellyttäviä hajuja tehokkaasti. Ruokasoodaa voi käyttää esimerkiksi tiskikoneen ja pyykinpesukoneen puhdistukseen. Sekoita ruokasoodaa tilkkaan vettä, kaada seos pesuainelokeroon ja suorita tyhjään koneeseen korkeimpien lämpötilojen mukainen pesuohjelma. Astianpesukoneen ruokailuvälinekoriin voi myös laittaa puolikkaan sitruunan: sitruuna raikastaa ja puhdistaa koneen pesuohjelman aikana. Ruokasoodaa voi käyttää myös poistamaan hajuja sohvasta tai matosta: sirottele ruokasoodaa halutulle alueelle, anna vaikuttaa 15 minuuttia ja imuroi pois. 

Kotiin saa raikkaan tuoksun tuulettamalla, mutta myös tämä niksi voi auttaa: sekoita lämpimään veteen loraus sitruunamehua ja moppaa lattia tavalliseen tapaan. 

Jotta vaatekaapin tuoksu säilyisi raikkaana, puolipitoiset vaatteet tulisi säilyttää jossain muualla, tai ainakin tuulettaa huolella käytön jälkeen. Vaatekaappiin voi myös ripustaa pieniä kankaisia pusseja, joiden sisällä on laventelia tai pala miedon tuoksuista palasaippuaa. Myös kanelitangot tai kuivatut omenankuoret antavat vaatekaappiin miellyttävän tuoksun.

Mikä avuksi tahroihin?

Kuinka puhdistaa kahvitahrat pöytäliinasta tai vaatteista? Peittele tahra talouspaperilla ja kaada päälle hiilihapollista vettä. Toista, kunnes tahra irtoaa. Pinnallisen ruosteen taas saa puhdistettua suolalla ja sitruunalla: ripottele ruosteen päälle suolaa, kaada päälle sitruunamehua ja anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Hankaa puhtaaksi pehmeällä sienellä. Mustekynätahrat irtoavat vaatteista kuumalla maidolla: upota tahra astiaan, jossa on kuumaa maitoa ja jätä likoamaan muutamaksi tunniksi. Pese vaate normaaliin tapaan.  

Pinttynyt lika ja pohjaan palanut ruoka

Sipulia voi käyttää lasipintojen kiillottamiseen, mutta se on myös oiva apu, jos ruoka palaa kiinni kattilaan: täytä kattila vedellä ja laita se kiehumaan. Kaada pohjalle noin desi karkeaa suolaa ja muutama sipulirengas. Anna kiehua 5 minuutin ajan. Palanut ruoka irtoaa kuin itsestään!

Unohda uunin pesu vahvoilla kemikaaleilla ja kokeile seuraavaa kikkaa: sekoita kulhossa 1 dl ruokasoodaa, ⅓ dl suolaa ja ⅓ vettä. Levitä seos uunin sisäpinnoille ja anna vaikuttaa yön yli. Puhdista uuni seoksesta ja pyyhi puhtaalla, kostealla rätillä.

Suolalla voi puhdistaa myös silitysraudan vesisäiliön. Täytä silitysrauta vedellä, lorauta joukkoon viinietikkaa ja ripaus suolaa. Laita silitysrauta päälle ja anna höyryn työntää kalkkikertymät pois vesisäiliöstä.

Oletko kokeillut näitä niksejä aiemmin? Jaa paras siivousvinkkisi muiden ruuhkavuosien lukijoiden kanssa!

Lähteet:

https://www.informacion.es/vida-y-estilo/decoracion


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.