Rakastan lapseni turvaan rikollisuudelta

Rakastan lapseni turvaan rikollisuudelta
Kuva: Daiga Ellaby

Teksti: Rouva Tirehtööri

Lapsi tarvitsee rajat ja rakkautta. Tämä kasvatuksellinen parivaljakko on kulkenut käsi kädessä jo ammoisista ajoista lähtien. Toteamus sinällään ei ylitä uutiskynnystä, mutta seuraava tutkimusartikkeli, joka on osa Helsingin yliopistolla tarkastettavaa väitöskirjaa, sisältää mielenkiintoista faktaa aiheeseen liittyen. 

Jokainen vanhempi varmasti haluaa tehdä parhaansa, jotta lapsi voi hyvin ja pysyy turvassa sekä poissa rikoksen teiltä. Aiemmin on jo tiedetty, että vanhempien osoittamalla lämmöllä ja välittämisellä on vaikutusta lapsen käytökseen lapsuusiässä, mutta uuden tutkimuksen mukaan myös nuorten, 14-19 –vuotiaiden, käytökseen vaikuttaa vanhempien toiminta.  

– Lapsi ja nuori tarvitsee positiivista vanhemmuutta, eli sitä, että vanhempi on tunnetasollakin kiinnostunut lapsesta. Siihen kuuluu lämpöä, rakkautta, hoivaa ja tukea. Lapsella ja nuorella on oltava tunne, että hänen tunteitaan ja tekojaan kestetään, vaikka niitä ei hyväksytäkään, kertoo tutkimuksen tehnyt tohtorikoulutettava, psykologi Heidi Backman HUS lastenpsykiatriasta.  

Helpottavaa on siis tieto siitä, että vaikka lapsuudessa jotain olisikin mennyt mönkään, vanhempien lämpö ja rakkaus suojaa rikolliselta käytökseltä vielä nuoruudessakin. Kurssia ei siis ole myöhäistä kääntää myöhemmässäkään vaiheessa! Mitenkään yksiselitteisiä asioita nämä eivät silti ole.

Vaikka tutkimuksen mukaan vanhempien vihamielinen käytös voi lisätä nuoren psykopaattisia piirteitä ja suistaa nuoren rikoksen teille, ei se silti ole automaatio. Samoin kuin ei sekään, että vaikka vanhemmat kuinka rakastaisivat ja välittäisivät lapsestaan, ei se välttämättä “pelasta” häntä huonoilta teiltä.  

Jokainen ihminen kaipaa hyväksyntää, rakkaiden huomiota, läheisyyttä ja tukea. Pidetään huolta, että jokainen lapsi kokee olevansa toivottu ja rakastettu! Vanhempien tehtävä on edellä mainittujen toimintojen lisäksi myös asettaa rajat ja tuottaa pettymyksiä. Ei kuitenkaan jousteta lasten perusturvallisuuden tunteen tai luottamuksen kustannuksella.   

Tutkimuksesta uutisoi myös Yle: 

https://yle.fi/uutiset/3-11873123?utm_campaign=yletiede&utm_medium=social&utm_source=favebook

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *