Tehtäisiinkö vauva vai otetaanko koiranpentu?

Tehtäisiinkö vauva vai otetaanko koiranpentu?

Teksti: Rouva Tirehtööri

Koronavuosi 2020 oli monella tavalla poikkeuksellinen vuosi. Kukapa olisi uskonut, että jokaisen elävän olennon maailma heilahtaa aivan uusille urille tuosta vain? 

Kun ihmisten maailma sulkeutui, koirien maailma puolestaan aukesi hieman enemmän; omistajat olivatkin yhtäkkiä enemmän kotona (etätöissä tai lomautettuina), koirien kanssa lähdettiin enemmän ulos metsiin ja vaellusreissuille, kun muuallekaan ei päästy ja ylipäätään koirien tarjoamaa tukea ja turvaa kaivattiin normaalia enemmän. Myös vauvoja syntyi enemmän kuin vuosiin!

Vuoden 2010 jälkeen syntyvyys on ollut laskussa, mutta vuosi 2020 teki tähän stopin! Monessa perheessä arki kiepsahti täysin päälaelleen ja oravanpyörän hidastuminen sai monet miettimään, mikä elämässä on tärkeää. Elämä alkoi yhä enemmän pyöriä kodin ympärillä ja ruokapöytäkeskusteluihin alkoi eksyä enemmissä määrin pohdintoja uudesta perheenjäsenestä. 

Useissa perheessä siis huomattiin, että jotain oleellista arjesta puuttui. Vapaa-aikaa saattoi yhtäkkiä ollakin enemmän kuin ennen ja koska moniin harrastuksiin tuli tauko ja ihmisten vapaa-ajan menoja rajoitettiin, oli todella aikaa olla kotona. Osittain varmasti näistä syistä koiranpentujen kysyntä räjähti! Toisaalta joissain perheissä koiran hankintaa oli saatettu harkita jo pitkään ja tämä “pakollinen pysähtyminen” tuntui oikealta hetkeltä keskittyä koiraan.

Kuten syntyvyys, myös koirien rekisteröintimäärät ovat olleet laskussa. Viimeksi vuonna 2013 koiria oli rekisteröity enemmän kuin nyt. Poikkeuksellista on kuitenkin se, että vuonna 2020 syntyi ensimmäistä kertaa koiranpentuja enemmän kuin vauvoja! Suomen Kennelliitto rekisteröi yhteensä 48 982 koiraa ja Tilastokeskuksen ennakkotiedon perusteella vauvoja syntyi 46 452. Edellisenä vuonna tämä tilanne oli jo lähellä, mutta lopulta vaaka kallistui vauvojen eduksi. Kymmenen vuotta sitten koiranpentuja rekisteröitiin lähes kymmenen tuhatta vähemmän kuin mitä vauvoja syntyi. Muutos on siis huima!  

Ihmisten ja koirien lisääntymisasiat eivät aivan täysin ole vertailukelpoiset, sillä koirien kantoaika on niin paljon vähemmän kuin ihmisten raskausaika (koirien 64-66 vuorokautta vrt. ihmisten noin 280 vuorokautta). Korona-ajan vaikutus syntyvyyteen alkaa vasta näkyä. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy ja kummat, koirat vai vauvat, vievät syntyvyyskisassa voiton vuonna 2021? 

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *