Tutkimus: Kolmen lapsen äidit ovat stressaantuneempia kuin muut

Tutkimus: Kolmen lapsen äidit ovat stressaantuneempia kuin muut
Kuva: Vivek kumar

Vanhemmuus voi olla stressaavaa, mutta Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yksi ryhmä on stressaantuneempi kuin muut: kolmen lapsen äidit. Vaikka “mitä enemmän lapsia, sen stressaantuneempia vanhemmat ovat” kuulostaisi loogisemmalta yhtälöltä, 7164 kyselyyn vastanneen äidin tulokset osoittivat, että kolmen lapsen äidit ovat stressaantuneempia kuin neljän -tai useamman lapsen äidit. Voiko tämä pitää paikkansa ja mihin tämä perustuu? 

Ensimmäisen lapsen syntymä muuttaa kaiken. Vauvan synnyttyä vanhempien on monesti luovuttava monista asioista ja aloitettava uusi elämä uusine huolineen -ja vastuineen. Juuri kun vanhemmat alkavat tottua uusiin rooleihinsa, syntyy moniin perheisiin toinen lapsi ja asiat vaikenevat entisestään. Uuden vauvan syntymä tarkoittaa tuplasti rakkautta, mutta myös tuplasti työtä ja huolta. Yhtäkkiä vanhempien onkin huolehdittava kahdesta lapsesta omine yksilöllisine tarpeineen ja vanhempien stressitaso loogisesti nousee. 

Vaikka toisen lapsen syntymä muuttaakin perheen dynamiikkaa, on muutos yleensä pienempi. Aiemmin vanhemmat huolehtivat yhdessä yhdestä lapsesta ja kahden lapsen kanssa vanhempia ja lapsia on saman verran. Entäs jos perheeseen syntyy vielä kolmas lapsi? Rakkauden määrä kasvaa, mutta käsien määrä pysyy samana. Vanhempia on edelleen kaksi, mutta lapsia onkin kolme. 

“Myös vanhemmat alkavat rentoutumaan; täydellisyyden tavoittelulle ei ole aikaa eikä resursseja.”

Miten tilanne sitten eroaa suurempien perheiden tilanteesta? Suurperheet toimivat monesti tiiminä: vanhemmat sisarukset hoitavat ja viihdyttävät nuorempia. Myös vanhemmat alkavat rentoutumaan; täydellisyyden tavoittelulle ei ole aikaa eikä resursseja. 

Mikä äitejä stressaa eniten? 

46% tutkimukseen osallistuneista äideistä oli sitä mieltä, että puoliso stressasi heitä enemmän kuin lapset. Raha ja opinnot nousivat myös listan kärkipaikoille. Tutkimuksesta ilmeni myös yllättävä tieto: äidit myönsivät stressaavansa myös stressaamista.

Kuinka monta lasta teidän perheessänne on? Mikä sinua stressaa eniten?

Lähde: noticieros.televisa.com/historia/madres-tres-hijos-son-mas-se-estresan/


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.