Apua ilman lääkkeitä: kokeile luonnon omia parantajia näihin arkisiin vaivoihin

Apua ilman lääkkeitä: kokeile luonnon omia parantajia näihin arkisiin vaivoihin
Kuva:Brooke Lark

Teksti: Anna-Leena

Kasvien, puiden ja sienten on jo tuhansia vuosia tiedetty tehoavan erilaisten tautien aiheuttajiin. Esimerkiksi kasveista voidaan eristää tehoaineita, joita kasvit käyttävät puolustautumiseen erilaisia viruksia ja bakteereja vastaan. Lääkärille pääsy voi toisinaan kestää ja ikävät vaivat pääsevät joskus yllättämään. Luonnosta löytyy lievitys yllättävän moneen vaivaan.

Hunaja yskänlääkkeenä (Yli yksivuotiaille)

Onko lapsiperheissä mitään niin yleistä, mutta rasittavaa vaivaa, kuin yskä ja nuha? Yskä alkaa yleensä keskellä yötä ja valvottaa koko perhettä. Sängynpäätyä on jo nostettu ja ilmankosteuttaja hurisee yöpöydällä, mutta yskä ei vaan lopu. Kokeile hunajaa. Tutkimukset osoittavat, että hunaja helpottaa yöllisiä yskänkohtauksia. Hunajaa voi antaa lapselle lusikalla suoraan suuhun tai sen voi sekoittaa nesteeseen. Hunajaa ei suositella alle vuoden ikäisille. American Academy of Pediatrics ja WHO suosittelevat kokeilemaan lusikallista hunajaa lievittämään yskää. 

Mustikoista apua virtsatietulehdukseen

Mustikat ovat loistavia tulehduksen estäjiä, koska niissä on paljon antioksidantteja. Antioksidantit eliminoivat vapaita radikaaleja, jotka ovat vastuussa tulehduksesta tai limasta ruuansulatuksessa.  Kehomme tarvitsee antioksidantteja ehkäistäkseen vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvahinkoja. Kiitos mustikoiden alkaliinin pH:n ja korkean antibakteeristen yhdisteiden pitoisuuden, luonnollinen mustikkamehu on hyödyllistä ehkäisemään ja hoitamaan virtsatietulehduksia. Samalla sillä on myös anti-inflammatorinen vaikutus rauhoittamaan kipua. Mustikat ovat myös mahtavia lisäämään virtsan tuottoa ja parantamaan prosesseja, jotka ovat vastuussa jätteiden eliminoinnista munuaisten kautta. 

Oliiviöljy: luonnon oma kipulääke

Oliiviöljy on yksi niistä parannuskeinoista, joita luonto antaa meille monia kipuja ja sairauksia varten. Oliiviöljyä valitessa on hyvä muistaa, että extra virgin-laatu on terveellisempää kuin “tavallinen” vaihtoehto. Oliiviöljyssä on luonnollista ainetta, joka toimii samalla lailla kuin ibuprofeeni ja muut ei-steroidiset tulehduslääkkeet. Polyfenolit lieventävät tulehduksia ja oleokantaali nimisen fenoliyhdistelmän onkin todettu vaikuttavan kehossa samalla tavalla kuin tulehduskipulääke. 

Valkosipulia niveltulehdukseen ja hammassärkyyn

Myös yksi valkosipulin monista ominaisuuksista on kivun lievittäminen. Valkosipuli voi mm. auttaa parantamaan kiputasoja, joista nivelesi kärsivät niveltulehduksen vuoksi. Jotta saisit valkosipulista kaiken hyödyn irti, tee näin: Kuori valkosipulinkynsi ja kuumenna se ruokalusikallisessa öljyä. Laita valkosipuli kipeälle alueelle ja anna vaikuttaa. Epämukavuus ja kipu helpottavat ja olosi paranee nopeasti. Valkosipulia voi käyttää myös poskihampaan kivun hoitamiseen ennen hammaslääkäriin pääsyä. Tässä tapauksessa kolmen valkosipulinkynnen murskaan sekoitetaan pieni määrä suolaa. Laita seos kipeään hampaaseen ja anna olla muutamia minuutteja. Sylki, jota se muodostaa ja mehu, jota valkosipuli vapauttaa lieventää hammaskipua.. Hammaskivun syy on kuitenkin aina käytävä selvittämässä hammaslääkärin luona.

Nokkosesta apua anemiaan 

Nokkosessa on rautaa jopa seitsenkertainen määrä  pinaattiin verrattuna. Lisäksi siinä on paljon muitakin kivennäisaineita ja vitamiineja. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan tuoreena ja pakastettuna keitoissa, kastikkeissa ja omien mieltymysten mukaan muussakin ruuanvalmistuksessa. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia muistuttaa Hyvä Terveys-sivustolla, että nokkosta käytettäessä on huomioitava, että munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosta varsinkaan uutteena tai teenä, mutta nokkosmuhennosta hekin voivat vaaratta syödä silloin tällöin. Terveille munuaisille nokkosesta ei ole haittaa ja nokkosta käyttämällä voidaan jopa ehkäistä munuaiskivien muodostusta ja helpottaa virtsaamisvaivoja. Myös verenohennuslääkettä käyttävällä on tärkeää, että ruokavalion K-vitamiinin määrä pysyy päivittäin mahdollisimman samansuuruisena. Nokkosta voi käyttää, mutta pieninä määrinä.

Laastari luonnosta

Kuka ei olisi lapsena painanut polveen tullutta haavaa ratamonlehdellä? Piharatamon käyttö laastarina ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä ratamossa on salisylaatteja, jotka lievittävät kipua. Lehteä kannattaa pehmittää ensin hiukan ja sitten taitella se pienemmäksi. Lehden voi haavatyynyn tavoin sitoa sideharsolla paikalleen, kasvitieteilijä Sinikka Piippo selittää Kaleva.fi sivustolla. Haavaa vasten lehdestä laitetaan aina suonipuoli.

Tehokas hoito ampiaisen pistoon

Seuraavaa niksiä ampiaisen piston hoitoon on Facebookissa jaettu yli 9 000 kertaa – voiko tämä todella toimia? Niksissä neuvotaan täyttämään vesipullo vedellä ja asettamaan se suupuoli alaspäin pistokohdan päälle. Pulloa kannattaa painaa niin, ettei vesi pääse valumaan ulos pullosta. Kivun pitäisi helpottaa kolmessa minuutissa ja myrkyn poistua pistokohdasta viidessä minuutissa. Myös pistokohtaan jäänyt piikki saattaa paineen ansiosta irrota. Piharatamoa voi käyttää myös pistokohdan hoitoon. On tärkeää pitää mielessä, että useampi ampiaisen pisto tai pään alueelle sijoittuvat pistot kannattaa hoidattaa varmuuden vuoksi lääkärin vastaanotolla. Tarkkaile myös poikkeavia oireita ampiaisen piston jälkeen. Jos havaitset olotilassa jotain outoa, hakeudu hoitoon.

Onko teillä kokeiltu luonnon omia lääkkeitä erilaisten vaivojen hoitoon? Jaa oma vinkkisi tai kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa.

Lähteet:

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/luonnonkasveja_lautaselle_ja_laakkeeksi

https://askelterveyteen.com/9-parasta-luonnollista-kipulaaketta/

https://yle.fi/uutiset/3-11414231

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tassako-tehokkain-tapa-hoitaa-ampiaisen-pistoja-kotioloissa-ei-tarvita-kuin-vesipullo/6005564


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.