Miten lapselle kerrotaan erosta? Vinkit, joilla turvaat lapsen mieltä suuressa muutoksessa

Miten lapselle kerrotaan erosta? Vinkit, joilla turvaat lapsen mieltä suuressa muutoksessa
Kuva: Janko Ferlič

Ero perheessä on aina suuri muutos kaikille perheenjäsenille. Vanhempien ero ei välttämättä aiheuta lapselle ongelmia myöhemmin elämässä, jos vanhemmat osaavat toimia kypsästi ja rakentavasti lasten tunteet ja tarpeet huomioiden. Vaikeasta tilanteesta selviäminen yhdessä välittävien aikuisten avulla voi lopulta kasvattaa lapsesta jopa entistä vahvemman ja kypsemmän.

Jo ajatus yhteisen arjen menettämisestä tekee kipeää ja ratkaisun oikeellisuus mietityttää lapsia ja muita läheisiä. Hyvät muistot ja ikävä entiseen voivat yllättää voimakkaana vielä usean vuoden jälkeenkin. Siksi on hyvä alusta asti olla rehellinen tunteistaan ja ajatuksiaan itselleen, puolisolle, sekä lapsille.

Erosta on hyvä kertoa lapselle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Vaikka päätös eroon olisi ollut yksipuolinen, on asiasta hyvä kertoa yhdessä entisen puolison kanssa. Tilanteessa on hyvä korostaa että ero on aikuisten välinen asia, eikä lapsi ole siihen syyllinen millään tavalla. Vakuuta lapselle kerta toisensa jälkeen, ettei hän ole syypää eroon – vaikka lapsi ei itse tätä asiaa ottaisikaan esille. Muistuta, että molemmat vanhemmat rakastavat edelleen lasta ja haluavat olla hänen kanssaan ja huolehtia hänestä aina.

Kerro mitä muutoksia arkeen on tulossa

Kerro konkreettisia asioita: kuka muuttaa ja minne, miten koulu, päiväkoti pysyvät tai muuttuvat, mitä lapselle tärkeiden tavaroiden kanssa käy, ja missä lapsi tulee nukkumaan ja onko uudessa paikassa kavereita. Vaikka itse aikuisena ei vielä tietäisi kaikkia vastauksia, kerro lapselle etta kaikki tulee kuitenkin varmasti järjestymään.

Anna lapsen kertoa kaikki tunteensa

Näen, että olet surullinen, tai sinulla on ikävä jotain. Haluatko puhua siitä? Yhdessä lapsen kanssa voidaan miettiä keinoja tulla toimeen vaikeiden tunteiden kanssa, ja keksiä niille sanoja.

Varaudu vastaamaan lapsen kysymykseen: Miksi pitää erota?

Vastauksesi jää lapsen muistiin, hän pohtii sitä vielä monta kertaa ja se voi muokata vahvasti hänen asenteitaan. Vastaa rehellisesti, mutta älä kuormita lasta liikaa aikuisten asioilla. Lapset eivät ymmärrä aikuisten monimutkaisia suhdekoukeroita.

Ajattele lapsen parasta ja kunnioita ensisijaista hoitajaa

MLL mukaan esimerkiksi alle vuoden ikäisen vauvan tulisi asua kokonaan toisen vanhemman luona ja tavata toista vanhempaansa päiväsaikaan. Vuoden ikäinen voi olla erossa hoivaavasta aikuisesta korkeintaan vuorokauden ahdistumatta liikaa.

Lapsen kehitystason mukainen asuinjärjestely on eduksi lapselle. Jos lapsi reagoi negatiivisesti,on hyvä miettiä heti, onko asumis- ja hoitojärjestelyt lapselle hyväksi.

Vaali lapselle tuttuja rytmejä ja rutiineita eron jälkeenkin

Tutut ja turvalliset kaverit, päiväkoti, koulu, isovanhemmat ja arkirutiinit on hyvä pitää mahdollisimman muuttumattomina. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta pidä kiinni niistä joista voit.

Kerro erosta koulussa ja päiväkodissa, äläkä ikinä mustamaalaa toista vanhempaa

Erosta on hyvä kertoa koulussa ja päiväkodissa, jotta lapsen mahdolliset käytösmuutokset voi ottaa helpommin huomioon. Pura omat vaikeat tunteesi jonkun toisen aikuisen kanssa, älä koskaan lapsen. On lapsen etu ja oikeus saada säilyttää myönteinen mielikuva molemmista vanhemmistaan. Puutu asiaan heti, jos toinen mustamaalaa sinua.

Anna lapselle aikaa sopeutua

Kiukuttelu ja eroahdistus toisesta vanhemmast asaattaa tuntua raskallata, mutta pysy ymmärtäväisenä lasta kohtaan. anna paljon rakkautta, läheisyyttä ja läsnäoloa.

Lähteet: MLL

Lue myös:

Ei tartte huutaa! – Lastenpsykiatri: “Lapselle huutaminen vie huomion pois siitä, mikä meni pieleen”

Lapsen kanssa eläminen on yhtä vierottamista: ”Pahinta lapselle on kaikki”

Nainen syyllistytkö tähän? Lopeta se heti paikalla

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *