Varoitus vanhemmille: 2-vuotiaan lapsen vatsasta poistettiin 209 magneettikuulaa

Varoitus vanhemmille: 2-vuotiaan lapsen vatsasta poistettiin 209 magneettikuulaa
Kuva: Markus Spiske (Kuvan lelut eivät liity tapaukseen)

Toimitus: Anna-Leena

Magneettikuulia sisältävä lelu on aiheuttanut vaaratilanteita aiemminkin. Tällä kertaa onnettomuus sattui Moskovassa, jossa 2-vuotiaan lapsen vatsasta poistettiin leikkauksessa yhteensä 209 magneettikuulaa.

Vanhemmat veivät lapsen sairaalaan, kun huomasivat lapsen ulosteessa magneettikuulia. Uloste oli myös väriltään mustaa, joka voi olla merkki sisäisestä verenvuodosta. Röntgenkuvassa lääkäri havaitsi lapsen vatsassa metallimassan: pienet metalliset kuulat olivat tarttuneet vatsassa kiinni toisiinsa. 

Metallikuulat poistettiin lapsen vatsasta kaksi tuntia kestäneessä tähystysleikkauksessa. Lääkärit huomauttivat, että lapsella oli onnea matkassa, koska metallikuulat olivat jääneet mahalaukkuun, eivätkä esimerkiksi henkitorveen tai paksusuoleen, jossa ne olisivat voineet aiheuttaa vakavia kudosvaurioita. 

Lapen vatsaan päätyneet kuulat kuuluivat peliin, jolla lapsi oli leikkinyt onnettomuuden sattuessa. Vastaavanlaisia onnettomuuksia sattuu huolimatta siitä, että peliin on selkeästi merkitty, että se ei sovellu pienille lapsille. Tiedossa on ainakin 2 muuta tapausta, joissa 2- ja 5-vuotiaat lapset ovat nielleet samaan peliin kuuluvia kuulia. Toisessa tapauksista lapsi joutui kiireelliseen leikkaukseen.  

Värikkäät pallot herättävät helposti kiinnostusta ja lapsi voi erehtyä luulemaan palloja syötäväksi. Pienen kokonsa vuoksi näiden metallipallojen nieleminen on erityisen helppoa ja lapsi saattaa niellä niitä suurenkin määrän vanhemman huomaamatta. Magneettien nieleminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen onnettomuuden. 

 Suurin osa vierasesinetapaturmista sattuu leikkien yhteydessä alle 3-vuotiaille lapsille. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä todennäköisemmin kaikki saatavilla olevat esineet joutuvat ajan mittaan suuhun. Ehkäisyn kannalta on olennaista, että vanhemmat pitävät huolta siitä, että perheen pienimmät eivät pieniin esineisiin pääse käsiksi.

Lähde:

Bebésymás.com

terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.