10 myyttiä allergioista

10 myyttiä allergioista
Kuva: Bady Abbas

Meidän vauvavuosi alkaa olla takanapäin, sillä kuopus täyttää vuoden ensi viikolla. Hänestä on kehkeytynyt kirjoja rakastava tuumailija. Toisin kuin esikoiseni. liikkumaan opittua hän ei sinkoile sinne tänne vailla määränpäätä, vaan hän miettii etukäteen määränpään ja kannattuvuuden kannattaako nyt jonku jutun takia liikkua. 

Hänestä on kasvanut aivan oma persoonansa. Hän taitaa konttaamisen, istumisen, tukea vasten seisomaan nousemisen, tukea vasten kävelyn ja ilman tukea seisomisen. Mitään näistä hän ei kuitenkaan tee, ellei halua tai syy miksi pitäisi tehdä niin, ei ole tarpeeksi hyvä. Jos pöydällä on joku arkipäiväinen lelu, tarttuu hän mieluummin lähempänä olevaan leluun. Jos äiti sen sijaan on unohtanut jotain mielenkiintoista kuten sanomalehden, puhelimen tai kaukosäätimen pöydän reunalle on se tarpeeksi hyvä syy nähdä vaivaa ja kiivetä seisomaan. 

Vauvavuosi ei todellakaan ole ollut helppo enkä liiemmin ole siitä nauttinut. En muutenkaan ymmärrä miksi ihmiset hehkuttavat vauvavuotta, koska minusta se on vain pakollinen paha ennen taaperovaihetta. Nautin paljon enemmän taaperoarjesta, koska sisällöltään siinä on paljon enemmän, vaikka arki ei muutu.

Taaperon kanssa keksii, vaikka minkälaista puuhaa. Me olimme vauvavuonna varautuneet lähinnä kaikkeen mitä matkalla voi tulla. Tai näin me luulimme. Emme todellakaan osanneet kuvitella vauvavuotta varjostavan lukuisat allergiat, sillä eihän meillä niitä itsellä ollut, jos miehen eläinallergioita ei lasketa. En edes muista kuinka monta kertaa vauva vuonna tuli sanottua “ei se ole mahdollista”. Alle listaan kymmenen asiaa, joita luulimme mahdottomaksi, mutta allergikon vauvavuosi opetti meille muuta. 

– Vauva ei voi olla allerginen rintamaidon rasvalle > Kyllä voi. Se on erittäin harvinaista, mutta mahdollista. Yleisempää on, että vauva saa allergiaoireita äidin syömästä ruokavaliosta. Meidän tapauksessa mikään imetysdietti ei olisi auttanut, sillä rasva oli syyllinen. 

– Meidän vauvalle ei voi tulla mitään allergioita, koska eihän meillä vanhemmillakaan mitään ole. > Valitettavasti huomasimme, ettei allergiat katso meidän vanhempien terveystietoja. 

– kiinteät helpottaa refluksiin. > totta, mutta ensin käytiin pitkä tie, että löydettiin edes sopivia ruokia. 

– ei vauvalle voi tulla vielä eläinallergioita > kyllä voi.  

– Minä en ainakaan imuroi keittiön lattioita joka syönnin jälkeen, siinähän se vauva saa vastustuskykyä kun syö murusia. > tämä toimi esikoisen kanssa, jolla ei allergioita ollut. Huomasin hyvin pian muuttavani tämän tavan, kun vaihtoehtona oli parin vuorokauden vatsakivut.  

Meidän vauvavuosi on takana, mutta valitettavasti sen aikana kuopus teki vain kaksi hammasta. Nekin vasta 11kk ikäisenä. Voi siis olla, että refluksi elää joukossamme toisen vuoden hyvin vahvana, kun niitä hampaita alkaa pukata ja edelleen yritämme saada hyvin hiljaa kasvanutta ruokavaliota laajennettua. Jokatapauksessa taapero vuosi on erittäin tervetullut.  


Ruuhkavuodet suosittelee

Kristiina

Uusperhe-elämää viettävä kahden tytön äiti. Rakastan luonnossa liikkumista sekä yhteisiä pelihetkiä. Tykkään tehdä paljon itse, ottaen lapsetkin mukaan ja käytämme paljon kierrätysmateriaaleja askartelussa. Paras taitoni on unohtaa hetkeksi aikuisten murheet, maata lasten kanssa lattialla, miettien sottaisuuden sijaan sitä, miksei kattoon voisi maalata Pipsa possua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.