Kun lapsi korjaa sukupuolensa: Riitta, 61, hyvästeli tyttärensä ja sai pojan

Kun lapsi korjaa sukupuolensa: Riitta, 61, hyvästeli tyttärensä ja sai pojan
Kuva: Jamez Picard

Riitta Mustonen tietää miltä tuntuu kokea menettää tytär, mutta saada samaan aikaan poika. Perheen kuopus Alina korjaa sukupuolensa Antoniksi. Poikatyttönä koko lapsuutensa elänyt Alina tunsi olonsa vääräksi naisen kehossa.

Perheen iltatähti Alina valitsi 3-vuotiaasta asti poikamaisia vaatteita. Äiti kertoo, että tytär vihasi mekkoja, joten lähes kaikki vaatteet hankittiin poikien osastolta. Alina ei ollut kiinnostunut tyttöjen leikeistä, meikkaamisesta, ja häntä kiinnosti leikeissäkin vain poikamaiset seikkailuleikit, joita tytöt harvoin leikkivät. Äidin mukaan tytön kävelytyylikin oli hyvin poikamainen.

Anton kertoo itse olleensa aina yksinäinen ja kiusattu lapsi, koska ei kuulunut selkeästi kumpaankaan sukupuoleen.

-Koin olevani poika, vaikka lapsi ei osaa tietoisesti miettiä sitä. Tuntui vieraalta pukeutua tytön vaatteisiin. Sain pukeutua kuten halusin, mutta äiti aina ehdotti tyttöjen vaatteita ohjaten minua sukupuolirooliin. Kaikki vanhemmat olisivat varmaan toimineet näin, sillä 10–15 vuotta sitten ei puhuttu väärään sukupuoleen syntymisestä, kertoo Anton Seuran artikkelissa.

Paha olo omassa kehossa näkyi huonona kaveripiirinä ja käytöksenä – lastensuojelu avuksi

Äiti ymmärsi Alinan olevan erilainen kuin muut ikäisensä tytöt ja näin myös kiusattu ja syrjitty.

Anton kertoo asuinpaikkansa Porvoon olevan ahdasmielinen kaupunki. Jos hän olisi julkisesti kertonut teini-iässä olevansa transsukupuolinen, kiusaaminen olisi ollut jo sietämätöntä.

Aika jolloin Alina asui osittain lastensuojelulaitoksessa oli vanhemmille rankkaa aikaa. Alinan ollessa 13-14- vuotias, hän käytti päihteitä ja liikkui huonossa seurassa. Äiti pelkäsi seksuaalista hyväksikäyttöä ja pysyvää päihdeloukkua.

“Minua alkoi itkettää, ja kysyin, etkö voisi vain pitää poikien vaatteita ja olla oma poikamainen itsesi”

Heti 18-vuotispäivänään Alina haki lääkäriltä lähetteen sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle. Äidin oli vaikea sukattaa korjausleikkaus, joka olisi niin lopullinen. Hän toivoi että lapsi voisi vaan jatkaa olemalla oma poikamainen itsensä.

-Minua alkoi itkettää, ja kysyin, etkö voisi vain pitää poikien vaatteita ja olla oma poikamainen itsesi. En tajunnut, että lapseni EI OLLUT oma itsensä. Näistä asioista ei paljoakaan puhuttu, eikä tietoa ollut saatavilla. Eniten ymmärsin hänen kertomistaan tuntemuksista, sanoo Riitta-äiti.

Antonin päässä taas pyöri paljon asioita ja toiveikas mieli paremmasta olosta. Hän kävi ensi käynnillä läpi elämäänsä, ja odotti toiveikkaana vihdoin jotain tapahtuvan. Sukupuolenkorjausprosessi on pitkä ja hidas. Antonin testosteronihoidot aloitettiin vastaparin vuoden transpoli käyntien jälkeen.

Anton Mustoselta, 21, poistettiin lähiaikoina rinnat. Leikkaus oli Antonille tärkeä, koska rinnat tuntuivat hänestä vääriltä omassa kehossa

Anton toipuu parhaillaan hyvää vauhti leikkauksesta lapsuudenkodissaan vanhempiensa hoivassa.

Vaikka äitiä pelotti “hylätä” tyttärensä, on hän silti onnellinen lapsensa onnesta saada vihdoin elää kehossa jonka tuntee omakseen.

-Järjellä ajatellen olen onnellinen Antonin puolesta. Mutta silti välillä suren Alinan menetystä, vaikka Anton on yhtä empaattinen ja ihana ihminen kuin Alinakin oli, kertoo äiti.

Mistä perhe saa apua jos lapsi ei koe oloaan omassa kehossa hyväksi?

Tieto lapsen transihmisyydestä voi nostaa pintaan monenlaisia ajatuksia ja tunteita vanhemmilla. Pinnalle voi nousta kysymyksiä elämästä ja kuolemasta, sekä omasta arvomaailmasta. Vanhemmalle voi nousta syyllisyys lapsen transihmisyydestä ja huoli omasta vastuusta vanhempana. Mitä olen tehnyt vanhempana väärin?

Häpeän tunne voi aktivoitua, jos lähiomaisten tai toisen vanhemman reaktiot ovat negatiivisia tai mahdollisesti lasta syyllistäviä.

Jos lapsi tai nuori ei kuitenkaan saa apua aikuisilta, hän joutuu yksin käsittelemään ja jäsentämään hyvin vaikeita ja hämmentäviä tuntemuksia. Lapsi tai nuori voi alkaa kokea itsensä erilaiseksi ja oudoksi. Jos vanhemmat eivät hyväksy lapsen tai nuoren ominaislaatua, lapsi alkaa sisäistämään vanhempiensa torjuntaa sekä muun ympäristön paheksuntaa sisäiseksi mielikuvakseen itsestään. Tämä voi aiheuttaa vakavaa itsevihaa ja häpeää, sekä itsensä, tunteidensa ja tarpeidensa piilottamista.

Sukupuolen osaamiskeskuksen sivuilta löytyy kattavasti neuvoja ja tietoa kuinka ottaa tilanne vastaan ja toimia lapsen ehdun hyväksi.

Lähteet: Seura

Lue myös:

5-vuotiaan leukemiaa sairastavan Lainan isä: “Jokaisen pitäisi viettää puoli tuntia elämästään lasten syöpäosastolla. Se auttaa laittamaan asioita kontekstiin.”

Polyamoriset parisuhteet – mitenkäs ne lapset?

Lapsille annetaan yhä enemmän sukupuolineutraaleja nimiä: Eeri, Tuisku, Ruu, Ilo


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.