Onnistunut kesäloma ei ole budjetista kiinni: 15 vinkkiä lapsiperheille

Onnistunut kesäloma ei ole budjetista kiinni: 15 vinkkiä lapsiperheille
Kuva: Leo Rivas

Teksti: Anna-Leena

Kesäloma häämöttää ja on aika tehdä lomasuunnitelmia. Jos perheen talous on tiukoilla, voi kesäloma tuntua ahdistavalta ja mieleen hiipiä kysymys siitä, miten kesäloman menoista selvitään.  Lapset vertailevat keskenään loman ohjelmaa ja kyselevät vanhemmilta perheen suunnitelmista.  On hyvä muistaa, että tärkeintä lomassa ei ole huvipuistojen kiertäminen tai ulkomaille matkustaminen. Monesti pelkkä aikuisen läsnäolo ja yhdessä tekeminen ilahduttaa lasta.  

Nappaa tästä vinkit ikimuistoiseen kesälomaan 

  1. Hyödynnä puistot, rannat ja torit. Piknik-retket lähialueen puistoihin ja uimarannoille ovat kesän ehdottomasti suosituimpia huveja. Aamupalapuurokin maistuu paremmalta smoothiepussista nautittuna ja viltillä istuen. Myös toisessa kaupunginosassa sijaitseva leikkipuisto on jo lapselle elämys. 

2. Pyöräretki kirjastoon. Kirjastot ovat myös täynnä ilmaisia elämyksiä. 

3. Etsi tietoa kotikunnan ilmaistapahtumista, markkinoista, tivoleista ja kesäteattereista. Monissa huvipuistoissa on myös ilmaislaitteita ja museoissa ilmaispäiviä.

4. Majaleikit. Aina ei tarvitse lähteä edes omaa pihaa kauemmaksi: kotona ja omalla pihallakaan ei tule tylsää, kun käyttää mielikuvitusta. Pihalle tai olohuoneeseen voi laittaa teltan tai rakentaa majan vilteistä ja tuoleista. 

5. Nyyttikestit. Suunnittele kotiisi tai pihalle nyyttikestit. Juhlat voi pitää oman perheen kesken tai juhliin voi kutsua ystäviä rajoituksia noudattaen. Keksikää yhdessä ohjelmaa esim. näytelmiä, lauluesityksiä tai tietokilpailuja. Jo pelkkä juhlien suunnittelu ja valmistelu voi olla ikimuistoisen ihanaa yhdessä oloa.

6. Pelit ja leikit. Joskus jo se, että aikuinen unohtaa kiireet ja kotityöt ja uppoutuu leikkiin on lapsesta parasta tekemistä. Kysy lapselta mitä hän haluaisi leikkiä tai pelata ja unohda hetkeksi kaikki muu.

  1. Lemmikin hoitaja. Jos perheellä ei ole lemmikkejä, vähän vanhempi lapsi voi tarjoutua hoitamaan tai lenkittämään tuttujen tai naapureiden lemmikkejä. Lemmikin hoito on vastuullinen tehtävä josta voi ehkä saada pientä palkkaakin. 

8. Retkelle metsään ja luontopoluille. Motorinen kehitys ja keskittymiskyky paranevat luonnossa. Metsäretkellekin voi pakata eväät mukaan ja aktiviteetiksi riittää luonnon ihmetteleminen. Myös lähialueen luontopolut ja nuotiopaikat kannattaa koluta läpi. Jos vanhemmalla on aikaa, metsään voi käydä myös etukäteen piilottamassa rasteja tai tehtäviä, joita perhe voi myöhemmin etsiä ja ratkoa yhdessä. 

  1. Reissuun edullisesti kotia vaihtamalla. Reissuun voi päästä edullisestikin. Kodinvaihto vieraspaikkakuntalaisen kanssa viikon ajaksi tai vaikka edes viikonlopuksi on mielenkiintoinen tapa tutustua uuteen kaupunkiin edullisemmin. Jos sukulaisista tai ystävistä ei löydy innokkaita kodinvaihtajia, kannattaa tutustua esimerkiksi näihin sivustoihin: www.kodinvaihtoloma.com‍ ja www.intervac-homeexchange.com‍.
  1. Risteilylle edullisesti. Risteilytarjouksia kannattaa seurata. Suurempikin perhe voi matkustaa esim. Ruotsiin ja takaisin kohtuulliseen hintaan. Laivamatka on lapsille monesti seikkailu jo itsessään. Laivan kannella voi ihailla upeita maisemia. 

11. Vesisota pihalla. Täyttäkää lasten kylpyamme vesi-ilmapalloilla ja pitäkää vesisota. Oman pihan sadetin tai vesipyssyt ovat hauska lisä, vesisodassa vain mielikuvitus on rajana! Kun vesi-ilmapallot loppuvat, kerätkää niistä syntyneet roskat kilpaa: voittaja saa kastella muut!

12. Lettukestit. Pöytään kaunis pöytäliina ja kukkia maljakkoon takapihalta. Lettukesteille voi myös kutsua kavereita tai naapureita. Lettukestien järjestelyt sujuvat helposti yhteistyöllä: yksi tekee taikinan, toinen paistaa letut ja kolmas pilkkoo mansikat ja jäätelön pöytään. Syömään!

13. Pihakirppiksen järjestäminen. Tehkää suursiivous ja käykää läpi lasten vanhat lelut ja vaatteet. Lapset voivat vanhemman avulla valita itse myyntiin lähtevät lelut. Myydyistä leluista itse tienatulla rahalla ostettu jäätelö maistuu ihan erityisen hyvälle. 

14. Pihapelit ja –leikit: Tervapata, kymmenen tikkua laudalla ja nurkkahippa! Lisää vinkkejä täällä.

15. Telttaretki takapihalle. Telttaretkelle ei tarvitse lähteä takapihaa kauemmas. Reppuun voi pakata pelikortit, taskulampun ja yöpalaa. Montako lasta mahtuu nukkumaan yhteen telttaan?

Löytyykö sinulta lisää lomavinkkejä lapsiperheille?

Lähde: https://www.op-media.fi/omat-rahat/kesaloma-pienella-budjetilla—vinkit-lapsiperheille/


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.