Vanhempi: tämän takia lasta ei pitäisi pakottaa pyytämään anteeksi

Vanhempi: tämän takia lasta ei pitäisi pakottaa pyytämään anteeksi
Kuva: Brett Jordan

Teksti: Anna-Leena

On hyvin tyypillistä, että riitatilanteissa vanhemmat pakottavat lapsensa anteeksipyyntöön. Vanhemmat saattavat kokea, että lapselta odotetaan anteeksipyyntöä tai tuntea häpeää lapsen käytöksen vuoksi ja painostaa häntä pyytämään anteeksi. Tällaisissa tilanteissa lapsi voi joko tehdä niin kuin käsketään tai kapinoida anteeksipyyntöä vastaan. Lapsi saattaa jättää pyytämättä anteeksi ja korostaa omaa uhriasemaansa tai pyytää anteeksi lyömistään ja lyödä heti uudestaan, koska edellinen lyönti oli jo saatu anteeksi. 

Vanhemman olisi kuitenkin tärkeää antaa lapsen ajatella tekoaan ja kokea katumusta tai myötätuntoa loukattua kohtaan. Kun lapsi pakotetaan pyytämään anteeksi, hän saattaa kokea epäoikeudenmukaisuutta, joka voi peittää nämä hyödylliset tunteet alleen. Kun lasta pakottaa pyytämään anteeksi ennen kuin hän on valmis, lapsi myös oppii pyytämään anteeksi selvitäkseen itse tilanteesta, ei parantaakseen toisen oloa. Aikuisten monesti käyttämä ”jos et pyydä anteeksi, kukaan ei halua leikkiä kanssasi” -uhkailu vain pahentaa tilannetta: lapsi oppii ajattelemaan, että anteeksi pyydetään vain, koska sillä halutaan saavuttaa jotain itselleen. 

Mitä aikuinen voi tehdä?

Sen sijaan, että aikuinen pakottaisi lapsen anteeksipyyntöön, lasta voi auttaa sanoittamalla kiistatilanteita puolueettomasti. Lapsille tulee antaa mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä tapahtumista. Rehellisyydestä kannattaa aina kiittää. Vanhemman ei tulisi mennä kenenkään puolelle, varsinkaan jos ei ole nähnyt tilannetta, vaan kuunnella mitä lapsilla on sanottavana. Vanhemmat saattavat  riitatilanteissa puolustaa nuorempaa lasta ja tämä saattaa tuntua vanhemmasta lapsesta epäoikeudenmukaiselta. Tavoitteena ei ole arvioida syyllisyyksiä vaan ymmärtää, mikä johti ikävään tilanteeseen. 

On tärkeää keskittyä siihen, kuinka lasten oloa voi parantaa. Lapset saavat ehdottaa itse, kuinka loukannut osapuoli voisi sovittaa tekonsa. Myös ”pienemmät” teot tulee huomioida. Jos esimerkiksi Maija on napannut lelun Matin kädestä ja Matti on tämän jälkeen lyönyt Maijaa, on huono ratkaisu antaa lelu sovittelun nimissä Maijalle, koska tällöin Maija pääsee epätoivotulla käytöksellä tavoitteeseensa.

Anteeksipyynnön harjoittelu

Anteeksipyyntöön kannattaa opettaa liittämään positiivisesti muotoiltu ja saavutettavissa oleva lupaus tulevasta: ”Anteeksi, kun tönäisin sinua. Jatkossa yritän muistaa pyytää lelua takaisin.” Sen sijaan lupaukset, jotka ovat mahdottomia noudattaa, kuten “Lupaan, etten enää koskaan lyö sinua” kannattaa unohtaa: Aikuisten tulee muistaa, ettei lapsi osaa anteeksipyyntöä itsestään ja sitä voi harjoitella etukäteen vaikkapa roolileikkien, sarjakuvien tai satujen avulla. Tilanteista kannattaa jutella myös jälkikäteen. 

Sillä, kuka on väärässä ja oikeassa, ei ole aidon anteeksipyynnön kannalta merkitystä. Anteeksipyynnön mittana on toisen loukkaantuminen ja sen päällimmäisenä tavoitteena on helpottaa loukatun oloa. Anteeksi voi ja pitää pyytää, vaikka tietää toimineensa arvojensa mukaan oikein mutta silti loukanneensa toista. Anteeksiannon tarkoitus on helpottaa omaa oloa ja vapauttaa katkeruudesta. 

Vanhemmat ovat vain ihmisiä ja yhtä epätäydellisiä kuin kaikki muutkin. On tärkeää antaa anteeksi myös itselleen. Joskus vanhemmatkin käyttäytyvät väärin. Silloin on tärkeää pyytää lapselta aidosti anteeksi ja pahoitella omaa käytöstä. Tällöin myös lapsesi oppii parhaiten anteeksiantoa ja myötätuntoa mallistasi.

Keneltä sinä pyysit viimeksi anteeksi?

Lukuvinkkejä:

Furman, Ben: Veikka teki väärin

Takanen, Kimmo: Tunne lukkosi

Viljamaa, Janne: Narsistin lapsena

Virolainen, Ilkka & Harri: Anteeksianto

Lähde: kiintymysvanhemmuus.fi

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

https://ruuhkavuodet.fi/2021/05/11/miten-lapselle-kerrotaan-erosta-vinkit-joilla-turvaat-lapsen-mielta-suuressa-muutoksessa/
https://ruuhkavuodet.fi/2021/02/28/mita-vanhempana-voi-tehda-jotta-lapselle-kehittyy-hyva-itsetunto/

Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.