Kesällä keittiö muuttaa ulos

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta
Auringon astuessa esille astuvat perheetkin enemmän kuin mielellään ulkoilmaan. Myös keittiö muuttaa monessa perheessä ulos, onhan kesä grillaamisen kulta-aikaa. Tähän vuoden aikaan havahdutaan myös tarkistelemaan kesäkeittiön varustelutasoa.
Ruuhkavuosien keskellä elävän ei tarvitse lähteä onneksi grilliostoksille kotisohvaa kauemmaksi, sillä tuotteet löytyvät näppärästi verkkokaupasta. Netrauta.fi on kotimaan suurin kodinrakentamisen verkkokauppa ja valikoima on sangen laaja. Mikä parasta, suurimman osan ostoksista saat kotiin kuljetettuna – jopa ilmaiseksi.
- Lue myös Vihmooko vettä – tuunaa sadepäivästä superpäivä
- Lue myös Perheen puristuksessa kumppani katoaa – Mistä aikaa parisuhteelle?
- Lue myös Sanele kyläilijöille säännöt – teinikin arvostaa vaikka irvistää
- Lue myös Ootko lit? Tsekkaa sanakirja ja puhu teiniä!
- Lue myös Näillä vinkeillä ekaluokan aloitus sujuu helpommin
Grillivaihtoehtoja on useita alkaen pienistä, parvekkeellekin sijoitettavista sähkögrilleistä suurimpiin kokonaisuuksiin:
Hiiligrillissä ruokaa voi valmistaa ulkona niin pienelle kuin isommallekin porukalle. Siellä valmistuvat kätevästi koko perheelle mm. burgerit seuraavan ohjeen mukaan:
400g jauhelihaa
100 g kermajuustoa
2 tomaattia
Lehtisalaattia
Suolaa
Pippuria
Sämpylöitä
Jaa jauheliha neljään osaan ja tee niistä pihvejä. Mausta pinnat suolalla ja pippurilla. Grillaa. Kun olet kääntänyt pihvit, laita niiden päälle viipale juustoa. Peitä juusto hetken päästä tomaattiviipaleella. Sulje kansi. Lisää grilliin myös sämpylän puolikkaat hetkeksi. Kun pihvit ovat tarpeeksi kypsät, rakenna hampurilaiset ja huuda SYÖMÄÄN! Sämpylät voit halutessasi korvata bataatin viipaleilla. Huomioithan kuitenkin, että niiden kypsyminen kestää pitempään. Jauhelihan voi ilman muuta vaihtaa myös kasvispihviin.

Vaikka aina onkin hyvä sää grillata, on tilanteita, jolloin ulkona grillaaminen ei onnistu. Onneksi siihenkin on vaihtoehtoja ja esimerkiksi monitoimigrillissä valmistuu ruoka myös sisällä keittiössä – säällä kuin säällä. Kuka voisi kieltäytyä hedelmä-karkkivartaista, joiden kokoamiseen myös perheen pienimmät voivat osallistua?
1 banaani
8 mansikkaa
12 erilaista vaahtokarkkia
4 rkl Nugattia / Sjogatdea (vegaaninen)
2 rkl maitoa / kauramaitoa
Varrastikkuja
Pilko banaanit ja paahda paloja niin, että pinta saa vähän väriä. Pistele sitten banaaninpalat ja mansikat vartaaseen ja paahda vähän lisää. Mikäli grillaat hiili- tai kaasugrillillä ulkona, voit lisätä myös vaahtokarkit vartaaseen ja grillata myös niitä. Sisällä vaahtokarkit kannattavat lisätä vartaaseen vasta lopuksi ilman grillaamista. Nosta valmiit vartaat folion päälle. Pehmennä Nugattia lämmittämällä sitä hetken kattilassa. Lisää mukaan tilkka maitoa ja valuta kastiketta vartaiden päälle. Vartaiden kanssa voit tarjota halutessasi myös jäätelöä.

Vartaat ovat hyvä eväs myös retkellä. Kuluva korona-aika ei välttämättä vielä suosi ulkomaille matkustamista, mutta onneksi nähtävää on Suomessakin – niin lähellä kuin kaukanakin. Aina ei matkan varrella ole nuotiopaikkoja, mutta retkeilijöitä varten on onneksi muitakin vaihtoehtoja. Kertakäyttögrillit eivät välttämättä ole se kaikista ekologisin ja taloudellisin vaihtoehto, mikäli retkeilee usein, mutta onneksi hiiligrillejä saa kompakteina versioina.
Ohjeet mukailtu Sami & Kasper Garamin kirjasta “Keittiö mökillä” (Metsäkustannus Oy)