Unnutus saattaa hämmentää vanhempia – kyseessä kuitenkin normaali lapsen kehitykseen kuuluva vaihe

Unnutus saattaa hämmentää vanhempia – kyseessä kuitenkin normaali lapsen kehitykseen kuuluva vaihe
Kuva: Rodion Kutsaev

Lapsuuden yksi perustehtävistä on tutustua omaan kehoon ja ottaa se haltuun. Tutkimalla lapsi oppii, miten oma keho toimii ja miltä se tuntuu. Väestöliitto muistuttaa, että on täysin normaalia lapsen etsivät ja löytävän itsestään jännittäviä paikkoja.

Unnutuksella tarkoitetaan pienten lasten itsensä hyväilyä. Pienille lapsille unnutus on viihtymistä, rauhoittumisen, lohdun ja turvan hakemista. Se eroaa siis huomattavasti aikuisen itsetyydytyksestä, vaikka seksuaaliselta vaikuttava käyttäytyminen voi olla lapselle innostavaa tai rauhoittavaa. Unnutuksella lapsi tekee oman kehon tutkiskelua, sosiaalisten taitojen harjoittelua ja mielihyvän kokemisen opettelua.

Lapsen käyttäytyessä seksuaalissävytteisesti voi olla vaikea hahmottaa, milloin kysymyksessä on normaali, tavanomainen käytös

Väestöliiton mukaan huoli, stressi ja hätä näkyy lapsessa yleisemmin jonkin tapaisena oireiluna. Näissä tilanteissa kannataa aina hakea apua ja selvittää mistä oireilu johtuu. Joskus käyttäytyminen oikeasti viestii jostakin stressiä aiheuttavasta asiasta lapsen elämässä, johon vanhempana on puututtava. Vaikka käyttäytyminen olisikin seksuaalissävytteistä, tämä ei useimmiten tarkoita, että sen taustalla olisi kielteisiä kokemuksia nimenomaan seksuaalisuuteen liittyen. Perehdyttäessä riittävästi lapsen seksuaaliseen kehitykseen, on helpompi arvioida tilannetta yksittäisen lapsen kohdalla.

Koska syytä huolestua?

Unnutus voi olla huolestuttavaa, jos siinä on mukana pakonomaisia tai ahdistuneita piirteitä. Väestöliiton mukaan unnutus voi olla oire jostain esimerkiksi stressistä tai myös koetusta väkivallasta. Lapsen kohdalla olisi hyvä arvioida kokonaistilanne ja ohjautua avun piiriin esimerkiksi neuvolan tai oman terveydenhuollon kautta.

Alle kouluikäiset lapset ovat vielä varsin tietämättömiä seksuaaliasioista verrattuna kouluikäisiin lapsiin. Lapset kuuntelevat herkästi kavereiden, vanhempien ja isompien sisarusten puheita, joten seksuaalissävytteiset sanat ovat saattaneet tarttua lähipiiristä. Kouluikäisille opetetaan asioista koulussa.

Pyllyä tai sukupuolielimiään esittelevä lapsi ei ole outolintu – nakupelleilyä voi ja täytyy ohjata turvallisesti

Lapset saattavat haluta esitellä kehoaan muillekin, koska ovat siitä ylpeitä. Pyllyä tai sukupuolielimiään esittelevä lapsi ei ole outolintu. Jotkut lapset voivat haluta esittää nakutanssin tai näyttää ylpeänä kavereille mitä on housuistaan löytänyt.

Väestöliitto neuvoo keinona lapsen asiallisen ohjauksen. Lapselle on hyväkertoa että omia sukupuolielimiä on hyvä koskea ihan omassa rauhassa ja puhtain sormin. Unnuttamista ei kannata kieltää lapselta, koska lapsi kokee kehonsa vääräksi ja huonoksi.

Unnuttamiselle voi sopia yhdessä lapsen kanssa sopivan ja turvallisen paikan, esimerkiksi omassa sängyssä peiton alla. Lasta ei kannata kieltää unnuttamista eli itsensä hyväilyä, koska kielto viestii lapselle vääriä ajatuksia omasta kehosta.

Väestöliiton mukaan lapsen tulee saada olla ylpeä kehostaan, ja että jokainen kehon osa on yhtä arvokas ja hyvä. Vanhempien tulisi säilyttää tämä ajatus lapsella.

Muistilista unnuttavan lapsen vanhemmille:

  • Juttele lapselle lempeästi asiasta
  • Selvitä onko unnuttamisessa mukana ahdistusta, pakonomaista toimintaa ja tai stressiä
  • Sovi lapsen kanssa, että sopiva paikka hyväillä itseään on omassa sängyssä peiton alla – omassa rauhassa
  • Älä kiellä, tuomitse tai suutu
  • Jos olet huolestunut, tai lapsi oireilee muuten käytöksellään poikkeavasti, ota yhteyttä neuvolaan tai terveydenhuoltoon

Lue lisää:


(Liian) kiltti Esikoinen

Vanhempi: tämän takia lasta ei pitäisi pakottaa pyytämään anteeksi

Ei tartte huutaa! – Lastenpsykiatri: “Lapselle huutaminen vie huomion pois siitä, mikä meni pieleen”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.