10 lastenkirjaa perheiden monimuotoisuudesta

10 lastenkirjaa perheiden monimuotoisuudesta
Kuva:Taylor Heery

Teksti: Anna-Leena

Sateenkaariperhe on nimitys lapsiperheille, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Sateenkaariperhe on laaja käsite ja perheet ovat keskenään hyvinkin erilaisia. 

Kirjat ovat loistava ja luonnollinen tapa näyttää lapsille, kuinka erilaisia perheitä on olemassa. Ruuhkavuodet listasi suomenkielisiä lastenkirjoja, jotka kertovat erilaisista perheistä ja joissa seikkailevat perheet poikkeavat jollain tavoin perinteisestä heteroydinperhemallista. 

Lastenkirjoja perheiden monimuotoisuudesta:

 • Sulon ja Elsin uudet naapurit, Silvander-Rosti, Susanna 2021: Otava
 • Ikioma perheeni, Marttinen, Tittamari & Salminen, Aiju, 2014: Pieni Karhu. Kuulla on kaksi äitiä ja hänen parhaalla ystävällään neliapilaperhe. Yhdessä vietetään Kuun synttäreitä. Monipuolinen ja iloinen kertomus sateenkaariperheistä.
 • Meidän pihan perhesoppa, Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola. Kirjassa esitellään erilaisia perheitä ja kerrotaan erilaisia tapoja tehdä lapsia.
 • Villiina ja isosiskopakkaus, Rosavaara, Katriina 2017: WSOY
  Villiina ja hänen kaksi äitiään odottelevat perheeseen vauvaa.
 • Omenmean vallanhaltija,  Enoranta, Siiri. 2009
  Fantasiakirja, jossa päähenkilöllä on kaksi isää.
 • Perhekirja, Parr, T. 2006
  Suvaitsevaisuuteen kannustava lastenkirjailija Todd Parr on tehnyt riemukkaan ja värikylläisen perhekirjan. Kirjassa kerrotaan erilaisista perheistä ja perheiden elintavoista.
 • Mikko Mallikas – sarja, Bergström:
  Tarinoita pojasta ja yksinhuoltajaisästä.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija. 2007
  Kuvakirja, jossa enolla poikaystävä.
 • Helgan ja Helmerin viikonloppuveli, Kangas, Terhi. 2019
  Lehmusvirran perheeseen saapuu uusi pikkuveli. Myrsky-poika asuu Lehmusvirroilla tosin vain yhden viikonlopun kuukaudessa. Helmeri ilahtuu leikkitoverista, mutta Helgan mielestä Myrsky saa perheessä epäreilua erikoiskohtelua. Onneksi löytökissa Hugolla on kokemusta viikonloppuvelistä ja -siskoista. Kehräkummun kissatalossa Helga oivaltaa asioita, jotka auttavat hyväksymään Myrskyn osaksi perhettä.
 • Monen sortin perheet, Brooks, Felicity. 2020
  Perhe on paras! Raikkaasti kuvitetussa pienten tietokirjassa selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä. Selityksen saavat niin uusperhe, yksinhuoltajaperhe, adoptioperhe, sijaisperhe, syntymäperhe, laajennettu perhe, ero, sukupuu kuin moni muukin tärkeä asia. Hauskat puhekuplat tuovat huumoria ja näkökulmia, ja lopun kattava sanasto kokoaa keskeiset käsitteet. Perhetietouden ohessa tuodaan esille perhe-elämän eri puolia sekä perheenjäseniä yhdistäviä asioita. Kaikilla perheillä on omat tapansa ja tarinansa. Jokainen perhe on ainutlaatuinen!

Onko joku näistä kirjoista tuttu? Vinkkaa suosikkisi kommenttiboxiin.

sateenkaariperheet.fi/

monimuotoisetperheet.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.