Ruoka-aika: tärkeä yhdessäolon hetki

Ruoka-aika: tärkeä yhdessäolon hetki
Kuva: Jimmy Dean

Teksti: Anna-Leena

Koko perheen aikataulujen yhteensovittaminen ja perheen kokoaminen saman pöydän ympärille voi arkena tuntua mahdottomalta. Tietoisuus yhdessä syömisen merkityksestä auttaa kuitenkin pohtimaan keinoja, joilla yhteisiä ruokahetkiä voisi lisätä arkeen.

Ruoka-aika: tärkeä yhdessäolon hetki

Tasainen ateriarytmi ja 5-6 ateriaa päivässä pitää sekä lapset että aikuiset energisinä. Ruokailu ei kuitenkaan ole pelkästään energiatankkausta: yhdessä nautittu ateria vahvistaa ihmisten välisiä suhteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ruokailu saattaa monesti olla ainut hetki, kun koko perhe on yhdessä ja television, puhelimien ja lelujen sijaan ateria kannattaakin käyttää päivän kuulumisten vaihtamiseen ja  toisten seurasta nauttimiseen.

Olosuhteet vaihtelevat ja päivät ovat erilaisia. Jos harrastukset, ruoanlaitto ja  kotiläksyt tuntuvat pakkaantuvan alkuiltaan, päivän tapahtumat voidaan käydä hyvin läpi myös iltapalapöydässä. Jos harrastusten takia tuntuu vaikealta löytää rauhallista hetkeä päivälliselle, iltapalan ja päivällisen paikkaa voi myös vaihtaa.

Lounas ja päivällinen

Lounas ja päivällinen ovat päivän isommat ateriat. Kotona, hoitopaikassa tai koulussa syödyn lounaan lisäksi lapsi tarvitsee päivällisen. Lautasmalli auttaa monipuolisen ja täysipainoisen aterian kokoamisessa. Lautasmalli ohjaa suhdetta, esimerkiksi paljonko kasviksia suhteessa riisiin ja lihaan. Aikuinen päättää ruoka-ajoista ja siitä mitä syödään ja juodaan. Lapsi voi tehdä pieniä päätöksiä ja valintoja ja syö oman energiatarpeensa mukaan: pieniruokainen ei välttämättä syö kokonaista lautasellista ja se on ok. Luota lapsen kykyyn arvioida oman kehonsa tarpeita: lapsi tietää itse parhaiten, koska on kylläinen. Lautasta ei ole pakko syödä tyhjäksi.

Vältä nälkäkiukkua

Lapsiperheessä ruokapöydässä ollaan tiheään tahtiin. Terveellinen ja maistuva ruoka sekä säännölliset ruoka-ajat auttavat sekä lapsia että aikuisia jaksamaan. Kun päivään kuuluu lounaan ja päivällisen lisäksi aamu-, väli- ja iltapala, ei nälkäkiukku yllätä. Vanhempien on hyvä pitää huolta myös omista ruokailuista. 

Nälän tunne on elimistön toiminnan kannalta normaalia. Aterioiden välissä voi ja kuuluukin tulla hieman nälkä, mutta nälkäkiukkua sen sijaan kannattaa välttää. Tämä vaatii harjoittelua lapselta ja usein myös aikuisilta. Jos lapsen nälkäkiukku yllättää juuri ennen ateriaa, tarjoile aterian kasvikset alkupalaksi. Vatsan täyttäminen turhilla sokerisilla välipaloilla juuri ennen ruokaa vie tilaa ravintorikkaammalta ruoalta.

Säännöllinen, mutta joustava ateriarytmi

Ateriarytmin on hyvä olla säännöllinen, mutta sen ei tarvitse olla kaavamainen. Miettikää millainen ateriarytmi sopii teidän perheellenne. Arjessa ei aina mene kaikki suunnitellusti: toisinaan jokin ateria voi jäädä kokonaan väliin, toisinaan taas saattaa tulla syötyä liikaa. Auta lasta sanoittamaan tunnetta: onko vielä nälkä vai söitkö liikaa? Tekeekö vain mieli herkkua vai onko tylsää? Lapset sekä aikuiset opettelevat kuuntelemaan oman kehon viestejä. Toisille syömisen säätely on luontaisesti helppoa ja toiset joutuvat opettelemaan sitä enemmän. 

Herkut osana monipuolista ruokavaliota

Herkut ja herkuttelu ovat osa normaalia elämää ja osa monipuolista ruokavaliota. Säännöllinen ateriarytmi auttaa osaltaan hallitsemaan mielitekoja, joita tulee monesti erityisesti nälkäisenä. Lapselle terveellisen ruokasuhteen kehittymistä auttaa, kun ruokia ei jaeta jyrkästi terveellisiin tai epäterveellisiin vaan herkut ovat luontaisesti pieni osa ruokavaliota. Lapselle voi kertoa, että on arkiruokia, joita voi syödä joka päivä runsain määrin ja toisaalta on ruokia, joita syödään pienempiä määriä tai erikoistilanteissa. Tähänkään asiaan ei ole yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua, vaan jokaiselle perheelle sopii erilaiset herkuttelutavat.

Kerro mielipiteesi: onko täysi mahdottomuus saada koko perhe saman pöydän ääreen kerran päivässä? Rauhoitetaanko teillä ruokailut kuulumisten vaihtamiseen?

Lähde:

neuvokasperhe.fi

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.