Lastenpsykiatri: näin selität pienelle lapselle, mistä vauvat tulevat

Lastenpsykiatri: näin selität pienelle lapselle, mistä vauvat tulevat
Kuva;: K. Mitch Hondee

Teksti: Anna-Leena

Avoin ikätasolle sopiva tiedon antaminen, turvallinen aikuinen -ja ympäristö asioiden ihmettelyyn ja oman kehon tutkimiseen, sekä vanhempien luonteva -ja positiivinen suhtautuminen auttavat lapsen itsetunnon kehittymistä ja lapsen myönteistä minäkuvaa, väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore kertoo.

Unohda häpeily

Monesti seksuaalisuudesta puhuminen ja lapsen uteliaisiin kysymyksiin vastaaminen nolostuttaa vanhempaa. Häpeä kuitenkin siirtyy helposti myös lapseen. Lapselle ei tarvitse kertoa kaikkea, mutta ei myöskään valehdella. Lapsella pitää olla tunne, että asioista on sallittua ja turvallista puhua aikuisen kanssa ja että hän voi häpeämättä kysyä mieltä askarruttavista asioista. Kun lapsi saa haluamansa tiedon kotoa, hänen ei tarvitse hakea sitä pelottavista, epäluotettavista tai vaarallisista lähteistä, Raisa Cacciatore muistuttaa.

“Varhain alkanut ikätasoinen seksuaalikasvatus ei kannusta lasta seksikokeiluihin tai pilaa lasta vaan päinvastoin suojaa häntä”, Cacciatore painottaa. 

Kuinka vauvoja tehdään?

“Miehellä ja naisella on vauvan siemen ja kun ollaan lähekkäin alasti ja päätetään yhdessä laittaa pippeli ja pimppi yhteen, on aikuisten mahdollista saada vauva”. Esimerkiksi näin Raisa Cacciatore selittäisi lisääntymisen pienelle lapselle.

Lapselle ei tarvitse kuvailla seksiä yksityiskohtaisesti, mutta ei myöskään pidä jättää vastaamatta tai kertoa valheellisia tarinoita kukista, mehiläisistä tai haikaroista. Tärkeintä on, että lapsi saa vastauksen eikä hänen tarvitse tuntea häpeää omasta kysymyksestään. Vauvoista puhuttaessa on myös tärkeää muistaa perheiden moninaisuus. Jo pienen lapsen kanssa on hyvä käydä läpi erilaiset keinohedelmöityksen tavat ja adoptiot, jotka ovat hyvin yleisiä.

Tärkeä uimapukusääntö

Pienellekin lapselle voi selittää, että hänen uimapukualueensa rintakehästä intiimialueeseen, niin etu- kuin takapuolelta, samoin kuin suu, on lapsen omaisuutta ja siihen saa koskea ainoastaan lapsen luvalla. “Jo pienelle lapselle on hyvä opettaa, että uikkareiden alla on hänen ikiomat arvokkaat paikkansa, joista voi itse päättää puhuuko niistä ja antaako kenenkään katsoa tai koskea niitä”, Cacciatore kiteyttää uimapukusäännön.

Turvallisen aikuisen kanssa voi puhua avoimesti kehosta ja seksuaalisuudesta ja oppia samalla tärkeitä turvataitoja kehon oikeuksista sekä oman ja toisen kehon kunnioittamista.

Lähde: Yle.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.