Perheen arvot näkee jääkaapinovesta – arkifilosofiaa

Perheen arvot näkee jääkaapinovesta – arkifilosofiaa
Kuva: Squared.one

Teksti: Anonyymi kirjoittaja

Jääkaappi ei ole ainoastaan kodinkone joka säilöö sisäänsä perheen ruoka-ainekset, vaan se toimii samanaikaisesti komentokeskuksena, aikatauluttajana, ja perheen arvojen kertojana. Tuo keittiössä kököttävä kylmälaite vaikuttaa arkisen tylsältä, mutta sen arvomaailman symbolisia käyttötarkoituksia on vaikea lähteä kieltämäänkään.

Mikäli jääkaappi ei ole intergroitu kalusteisiin, on monessa kodissa jääkaapinovesata pääteltävissä perheestä lähes kaikki tieto ja elämän tärkeimmät asiat.

Jääkaapin ovi voi olla jopa hyvinkin henkilökohtainen. Se kertoo kodin asujista yllättävän paljon, ja sen sotkuisuutta selitellään samalla tavalla kuin muutakin kodin sotkuja: “sori täällä on kaikki vähän sekaisin”.

Jääkaapin ovesta voi nähdä koko kodin sielun, sekamelskan, ja tärkeäksi määritellyt lappuset. Se mikä on kenellekin tärkeää, on usein esillä missä muuallakaan kuin paraatipaikalla kodin sydämessä – jääkaapin ovessa.

Jääkaappien ovissa näkyy paljon arkista elämänmenoa ja aikatauluja. Oviin ripustetaan päiväkodin ja koulun lukujärjestyksiä, harrastusaikatauluja, työvuolistoja, lähipizzerian ruokalistoja, tehtävälistoja, siivouslistoja, muistilappuja, pääsylippuja, alekuponkeja, yhteystietoja, erääntyviä laskuja ja takuukuitteja.

Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Jääkaapin ovessa on käyttäjilleen myös ne kaikkein rakkaimmat jutut – lapset, mustot, ja arvot

Kenellä ei olisi ovessa ystävältä saatua sloganilla varustettua magneettia, tai lasten koulukuvista tilattua magneettikuvaa? Mietelauseet ja lasten erityisen ihanat taideteokset löytyvät myös matkamuistojen joukosta. Tämä saattaa kuvailla Jääkaappimagneetti lieneekin olevan maailmanlaajuisesti tunnetuin matkamuisto, johon tiivistyy paljon tunteita ja muistoja. Matkamuistomagneetit ovat aineellisia symboleita, jotka muistuttavat erityisestä kokemuksesta, ajasta ja paikasta.

Tärkeimpänä taitavat kuitenkin tulla ne lasten kuvat, koskettavat pirustukset ja ihanat muistot yhteisen elämän matkalta. Aina kun hakee kaapista ruokaa, näkee ne rakkaat, muistettavat, ja perhe-elämän toimivuuden kannalta tärkeimmät toiminnot. Jääkaappi ei siis ole vain kylmälaite, vaan se on perheen ydin jossa tiivistyy arvot, tärkeys ja saman katon alla elävien henkilöiden yhteinen elämä.

Lue myös:

” Jos metsässä laulaisivat vain kaikkein kauneimmin laulavat linnut , metsässä olisi kovin hiljaista”

Ruoka-aika: tärkeä yhdessäolon hetki

Oletuksia perheestämme- juttusarja, osa 1: “Kai seuraavaksi on tytön vuoro?”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.