Asiantuntija: Paras lääke pikkulapsen matkapahoinvointiin on siedätys

Asiantuntija: Paras lääke pikkulapsen matkapahoinvointiin on siedätys
Kuva: Sharon McCutcheon

Teksti: Anna-Leena

Matkapahoinvointi alkaa tyypillisesti parin vuoden paikkeilla. Vaikka vauvaikäisellä voi myös esiintyä matkapahoinvointia, se on äärimmäisen harvinaista. Syynä pahoinvointiin on aivojen tottumattomuus ristiriitaisiin signaaleihin.

Miksi lapsi voi pahoin?

Ihminen kerää tasapainojärjestelmäänsä tietoa silmillään, korvillaan ja lihasreseptoreillaan. Turvaistuimessaan selkä menosuuntaan istuva lapsi katselee auton takapenkkiä, jolloin silmät antavat aivoille vaikutelman, että ollaan paikoillaan. Auton tärinä kuitenkin kertoo korville, että ollaankin kokoajan liikkeellä. Kun esimerkiksi silmät ja korvat antavat ristiriitaista tietoa, aivot eivät osaa käsitellä saamaansa informaatiota, ja lopputuloksena voi olla huono olo ja pahoinvointi. “Lapsen aivot eivät osaa käsitellä ristiriitaa,” kertoo lääketieteen tohtori, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Erna Kentala HUSista.

“Lääke estää huonon olon, mutta myös aivojen oppimisen.”

Asiantuntija neuvoo jatkamaan autoilua, vaikka lapsi kärsiikin matkapahoinvoinnista.  Mitä enemmän lapsi altistuu signaalien ristiriidalle, sen paremmin aivot oppivat tulkitsemaan niitä. Paras lääke matkapahoinvointiin on Kentalan mukaan siedätys, jonka ansiosta patkapahoinvointi menee yleensä ohi itsekseen viimeistään 10–12 vuoden iässä.

Vaikka autoilua ei kannata lopettaa, lapsen oloa voi helpottaa. “Ennen lähtöä syödään vain kevyesti, päälle mukavat vaatteet, auto viileäksi ja katse ulos, ei syliin. Eli ei askarteluja, ei piirtämisiä. Nykyään on saatavissa turvaistuimia, jotka voi kohottaa, että lapsi pystyy näkemään ikkunasta. Uloskatselemisen mielenkiintoa voi yrittää pitää yllä erilaisilla leikeillä”, Kentala neuvoo. Myös uni suojaa lasta matkapahoinvoinnilta ja matkat kannattaakin ajoittaa päiväunien aikaan, jos mahdollista. 

Apua lääkkeistä?

Isommille lapsille on olemassa lääkkeitä, mutta Kentalan mukaan valtaosa on turvallisia vasta 10–12 vuoden ikäisille. Reseptillä saa myös matkapahoinvointitabletteja, joita voi antaa jo 2-vuotiaalle. Kentala kuitenkin huomauttaa, että lääkkeet estävät juuri sitä, mitä tarvittaisiin, eli aivoja oppimasta tulkitsemaan ärsykkeiden ristiriitaa.

Migreeni syynä pahoinvointiin?

Pikkulapsen matkapahoinvointia voi joskus pahentaa pelko vanhempien reaktiosta. Jos lapsi on joskus aiemmin voinut huonosti autossa, hän voi pelätä, että niin käy uudestaan. Tilannetta ei helpota, jos vanhemmat kyselevät onko huono olo tai pitääkö pysähtyä. 

Myös migreeni voi olla syypää pahoinvointiin. Matkapahoinvointi voi silloin puhjeta vasta vaikka teini-ikäisenä. Tutkimukset tosin osoittavat, että valtaosa migreenipotilaista on kärsinyt jo pienenä matkapahoinvoinnista.

Vaikka vauvaikäinen voi pulautella ajomatkoilla, harvoin on kuitenkaan kyse matkapahoinvoinnista. Kentala suosittelee vanhempia kääntymään lääkärin puoleen, jos vauva ei pulauttele vaan oksentaa useasti ja lyhyelläkin ajomatkalla.

Lähde:Yle.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.